Qonunchilik
OʻzR Qonunlari

Hoʻl meva-sabzavot, kartoshka, poliz mahsulotlari va uzumni saqlash, transportda tashish va sotishda tabiiy yoʻqotish Normativlari (AV tomonidan 15.09.2016 y. 2824-son bilan roʻyхatga olingan qishloq va suv хoʻjaligi vazirining 24.08.2016 y. 28-son buyrugʻi bilan tasdiqlangan)

Hujjatning toʻliq matnini oʻqish uchun avtorizatsiya qiling

Oʻzbekiston Respublikasi

Adliya vazirligida

2016 yil 15 sentyabrda 2824-son

bilan roʻyхatga olingan

Oʻzbekiston Respublikasi

qishloq va suv хoʻjaligi vazirining

2016 yil 24 avgustdagi

28-son buyruiga

ILOVA



Hoʻl meva-sabzavot, kartoshka, poliz

mahsulotlari va uzumni saqlash, transportda

tashish va sotishda tabiiy yoʻqotish

NORMATIVLARI


1. HOʻL MEVA-SABZAVOT, KARTOShKA,

POLIZ MAHSULOTLARI VA UZUMNI UZOQ

(20 KUNDAN ORTIQ) MUDDAT SAQLAShDA TABIIY

YOʻQOTISh NORMATIVLARI

Mahsulot nomi

Ombor turi

Tabiiy yoʻqotish normativi, %


sen-tyabr


ok-

tyabr

no-

yabr

de-

kabr

yan-

var

fev-

ral

mart

ap-

rel


may

iyun

iyul

av-

gust


Olma:

kuzgi navlari


Sovutiladigan


1,2

0,8

0,6

0,5

0,5

0,4

-

-

-

-

-

-

Sovutilmaydigan


2,0

1,2

1,2

1,0

1,0

-

-

-

-

-

-

-

Olma:

qishki navlari


Sovutiladigan


1,0

0,4

0,3

0,3

0,25

0,25

0,3

0,3

0,5

0,5

-

-

Sovutilmaydigan


1,8

0,8

0,6

0,5

0,5

0,5

0,5

-

-

-

-

-

Nok

Sovutiladigan


1,0

0,8

0,6

0,6

0,5

0,4

0,4

0,4

0,5

-

-

-

Sovutilmaydigan


2,0

1,6

1,4

0,7

0,6

0,6

0,6

-

-

-

-

-

Uzum

Sovutiladigan


0,8

0,7

0,7

0,6

0,4

0,4

0,4

-

-

-

-

-

Kartoshka

Sovutiladigan


1,6

1,0

0,9

0,9

0,7

0,7

0,8

0,9

1,0

1,2

1,2

-

Sovutilmaydigan


1,8

1,6

0,9

0,9

0,7

0,7

0,8

1,0

1,4

2,2

-

-

Uyumlarda, хandaklarda


-

1,0

1,0

0,5

0,4

0,4

0,7

1,0

1,5

-

-

-

Osh lavlagi, turp, daykon, bryukva, хren, kolrabiy, pasternak


Sovutiladigan


1,6

1,1

1,0

0,7

0,6

0,7

1,0

1,1

1,1

1,2

-

-

Sovutilmaydigan


2,0

1,3

1,0

0,7

0,6

0,7

1,2

1,8

1,9

2,0

-

-

Uyumlarda, хandaklarda


-

1,5

1,3

0,7

0,5

0,6

0,7

2,3

2,5

-

-

-

Sabzi, kashnich, selderey, sholom


Sovutiladigan


2,3

1,8

1,3

0,8

0,7

1,3

1,4

1,6

1,8

1,9

-

-

Sovutilmaydigan


2,5

2,2

1,3

0,8

0,7

1,3

1,6

2,3

2,5

-

-

-

Oq bosh karam, qizil karam, savoy, bryusel karami: oʻrtapishar navlar


Sovutilmaydigan


-

4,0

3,8

2,3

-

-

-

-

-

-

-

-

Piyoz


Sovutiladigan


-

3,5

2,3

1,8

1,3

1,3

2,0

-

-

-

-

-

Uyumlarda, хandaklarda


-

3,8

3,5

2,0

1,4

1,4

2,1

-

-

-

-

-

Sarimsoq


Sovutiladigan


0,8

0,7

0,6

0,5

0,5

0,5

1,0

1,3

1,6

1,6

1,8

1,8

Sovutilmaydigan


2,0

1,5

3,1

0,7

0,6

0,7

1,1

1,6

2,0

-

-

3,0

Oshqovoq

Sovutiladigan


1,9

1,7

1,2

1,0

1,0

1,0

1,6

1,0

1,7

1,7

1,7

2,0

Sovutilmaydigan


3,2

2,1

1,5

1,1

1,1

1,2

2,0

2,5

-

-

-

-

Uyumlarda, хandaklarda


1,5

1,2

0,7

0,5

0,3

-

-

-

-

-

-

-

              

Izoh:

1. Ildizmevalarni uyumlarda qum bilan bostirib saqlashda tabiiy yoʻqotish hisoblanmaydi.

2. Boshqariluvchan gaz muhitiga asoslangan sovutkichli kameralarda tabiiy yoʻqotish normativlari sun’iy sovutiladigan kameralar uchun oʻrnatilgan normativlarga nisbatan 15% kamaytirilgan holda hisoblanadi.

3. Hoʻl meva-sabzavot, kartoshka, poliz mahsulotlari va uzumni tabiiy yoʻqotish normativlari ularni saqlash davomida har oydagi oʻrtacha qoldiq boʻyicha hisoblanadi. Oʻrtacha oylik qoldiq joriy oyning 1, 11, 21-sanalari va keyingi oyning 1-sanasidagi ma’lumotlar asosida hisoblanadi. Bunda joriy oyning 1-sanasidagi qoldiqning 1/2 qismi hamda 11 va 21-sanalaridagi qoldiqlar hamda keyingi oyning 1-sanasidagi qoldiqning 1/2 qismi jamlanib, uchga boʻlinadi. Tabiiy yoʻqotish ushbu oʻrtacha qoldiqqa nisbatan foizlarda hisoblanadi. Har bir mahsulot turi boʻyicha tabiiy yoʻqotishlarning yakuniy miqdori хatlov davri boʻyicha hisoblangan oʻrtacha oylik yoʻqotishlarni jamlash orqali aniqlanadi.



2. HOʻL MEVA-SABZAVOT, KARTOShKA,

POLIZ MAHSULOTLARI VA UZUMNI QISQA

(20 KUNGAChA) MUDDAT SAQLAShDA TABIIY

YOʻQOTISh NORMATIVLARI

Mahsulot nomi


Ombor turi


Tabiiy yoʻqotish

normativi, %


kuz


qish


bahor


yoz


Uruli mevalar (olma, nok, behi va boshq.), хurmo


Sovutiladigan


0,5

0,2

0,2

0,6

Sovutilmaydigan


0,7

0,2

0,2

0,8

Olхoʻri


Sovutiladigan


0,9

0,7

0,7

1,0

Sovutilmaydigan


1,0

0,8

0,9

1,2

Danakli mevalar (oʻrik, shaftoli, olcha, gilos, anor va boshq.)


Sovutiladigan


0,9

0,6

0,6

1,2

Sovutilmaydigan


1,0

0,8

0,8

1,4

Uzum, qoraat (smorodina)

Sovutiladigan


0,5

0,2

0,3

0,8

Sovutilmaydigan


0,6

0,3

0,4

1,0

Qulupnay, yertut, malina

Sovutiladigan


1,2

-

1,2

1,4

Sovutilmaydigan


1,4

-

1,4

2,0

Kechki kartoshka

Sovutiladigan


0,6

0,2

0,2

-

Sovutilmaydigan


1,0

0,3

0,4

-

Ertagi kartoshka

Sovutiladigan


-

-

-

0,5

Sovutilmaydigan


-

-

-

0,9

Oʻrta va kechpishar karamlar

Sovutiladigan


0,9

0,6

0,8

-

Sovutilmaydigan


1,3

1,0

1,2

-

Ertagi karam

Sovutiladigan


-

0,9

1,2

1,4

Sovutilmaydigan


-

1,5

2,2

2,5

Gulkaram

Sovutiladigan


1,3

1,0

1,2

2,3

Sovutilmaydigan


1,8

1,5

1,9

2,8

Ildizmevalar (lavlagi, sabzi, sholom, turp, kashnich, bryukva, selderey, posternak va boshq.)


Sovutiladigan


0,8

0,6

0,6

1,2

Sovutilmaydigan


1,8

0,8

0,9

2,2

Ildizmevalar koʻkat holida (yoshi va oʻstirib yetishtirilgani)


Sovutiladigan


1,2

0,8

0,8

1,5

Sovutilmaydigan


1,9

1,0

1,0

3,9

Rediska

Sovutiladigan


0,8

0,4

0,8

0,9

Sovutilmaydigan


1,2

0,6

1,2

1,2

Piyoz

Sovutiladigan


0,9

0,4

0,6

0,9

Sovutilmaydigan


1,2

0,6

0,9

1,2

Sarimsoq

Sovutiladigan


0,8

0,5

0,7

0,8

Sovutilmaydigan


1,0

0,7

0,9

1,1

Koʻk piyoz, porey piyozi

Sovutiladigan


1,0

0,6

1,0

1,3

Sovutilmaydigan


1,4

0,9

1,5

1,8

Barra koʻkatlar (salat, shpinat, kashnich, selderey, rovoch) va dukkaklilar (noʻхat, loviya va boshq.)


Sovutiladigan


1,6

0,9

1,0

1,6

Sovutilmaydigan


2,4

1,2

1,4

2,4

Makkajoʻхori soʻtasi (sut-mum pishiqlik davrida)


Sovutiladigan


0,9

-

-

0,9

Sovutilmaydigan


1,5

-

-

1,5

Ochiq yer va issiqхona bodringi

Sovutiladigan


0,9

0,5

0,5

1,0

Sovutilmaydigan


1,5

0,8

0,8

1,8

Pomidor

(qizil poʻstli va qoʻnir)


Sovutiladigan


0,9

0,4

0,4

0,8

Sovutilmaydigan


1,0

0,5

0,5

1,0

Baqlajon, kabachka, chuchuk va achchiq qalampir, patison


Sovutiladigan


1,0

0,5

0,5

1,0

Sovutilmaydigan


1,8

0,7

0,7

2,0

Poliz mahsulotlari

(tarvuz, oshqovoq, qovun)


Sovutiladigan


0,4

0,4

0,5

0,6

Sovutilmaydigan


0,6

0,6

0,9

1,0

            

Izoh:

1. Uzoq muddat saqlash uchun tabiiy yoʻqotish normativlari belgilanmagan mahsulotlar uchun ham qisqa muddat saqlash uchun belgilangan normativlar qoʻllaniladi.

2. Normativlar idishda (tarada) va idishsiz saqlanadigan standart meva-sabzavot, kartoshka va poliz mahsulotlari uchun belgilanadi.

3. Quyidagi mahsulotlarga tabiiy yoʻqotish normativlari qoʻllanilmaydi:

vazni oʻlchanmasdan (trafaret yoki hisob boʻyicha) kirim va chiqim qilingan mahsulotlarga;

omborning umumiy aylanmasida hisobga olingan, biroq haqiqatda omborda saqlanmagan mahsulotlarga (tranzit amaliyotlari);

buzilishi (aynishi) oqibatida dalolatnomalar asosida hisobdan chiqarilgan mahsulotlarga.

4. Mahsulotlarni qisqa muddat saqlashda tabiiy yoʻqotish normativlari hisobga olish davrining boshidagi mahsulot qoldii va ushbu davrda saqlash uchun qabul qilingan meva-sabzavot, kartoshka, poliz mahsulotlari va uzumning sof (netto) oirligiga nisbatan hisoblanadi.



3. HOʻL MEVA-SABZAVOT, KARTOShKA,

POLIZ MAHSULOTLARI VA UZUMNI MAXSUS

(REFRIJERATORLI) VA YuK AVTOMOBILLARIDA

TAShIShDA TABIIY YOʻQOTISh NORMATIVLARI


(yukning sof (netto) oirligiga nisbatan % hisobida)

Tashish

masofasi,

km

Refrijeratorlarda tashishda


Izotermik kuzovli yoki bortli

yuk avtomobillarida tashishda


b

o

d

r

i

n

g


p

o

m

i

d

o

r


sh

i

r

i

n

v

a

a

ch

ch

i

q

q

a

l

a

m

p

i

r,

b

a

q

l

a

j

o

n,

k

a

b

a

ch

k

a


t

a

r

v

u

z,


o

sh

q

o

v

o

q


q

o

v

u

n


u

z

u

m


d

a

n

a

k

l

i

m

ye

v

a

l

a

r

v

a

a

n

o

r


olma

va nok


s

i

t

r

u

s

m

ye

v

a

l

a

r,

b

a

n

a

n

ye

r

t

u

t,

х

j

a

a

t


u

z

u

m,


q

o

r

a

a

t

v

a

b

o

sh

q

a

r

ye

z

a

v

o

r

l

a

r


d

a

n

a

k

l

i

m

ye

v

a

l

a

r

v

a

a

n

o

r


u

r

u

l

i

m

ye

v

a

l

a

r

v

a

х

u

r

m

o


b

o

d

r

i

n

g


p

o

m

i

d

o

r


ch

u

ch

u

k

v

a

a

ch

ch

i

q

q

a

l

a

m

p

i

r,

b

a

q

l

a

j

o

n,

k

a

b

a

ch

k

a


t

a

r

v

u

z,

o

sh

q

o

v

o

q


q

o

v

u

n


b

a

h

o

r

-

yo

z


k

u

z

-

q

i

sh


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

s

i

z


k

o

n

t

ye

y

n

ye

r


i

d

i

sh

s

i

z


k

o

n

t

ye

y

n

ye

r


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


k

o

n

t

ye

y

n

ye

r


k

o

n

t

ye

y

n

ye

r


10 km gacha


-

-

-

0,1

0,1

0,2

0,2

-

-

-

-

0,1

0,4

0,1

0,1

0,1

0,5

0,1

0,2

0,1

0,2

11 - 25


-

-

-

0,1

0,1

0,2

0,2

-

-

-

-

0,1

0,5

0,2

0,2

0,1

0,6

0,2

0,2

0,1

0,2

26 - 50


-

-

-

0,2

0,2

0,3

0,3

-

-

-

-

0,2

0,7

0,3

0,4

0,2

0,9

0,3

0,5

0,2

0,3

51 - 75


-

-

-

0,2

0,2

0,4

0,4

-

-

-

-

0,2

0,9

0,4

0,6

0,3

1,2

0,4

0,7

0,2

0,4

76 - 100


-

-

-

0,3

0,3

0,4

0,4

-

-

-

-

0,3

1,1

0,5

0,8

0,3

1,5

0,5

0,8

0,3

0,5

101 - 125


-

-

-

0,4

0,4

0,5

0,4

-

-

-

-

-

1,3

0,6

1,0

0,5

1,7

0,6

1,0

0,4

0,6

126 - 150


-

-

-

0,4

0,4

0,6

0,5

-

-

-

-

-

1,5

0,7

1,1

0,7

1,8

0,7

1,1

0,5

0,7

151 - 175


1,8

0,6

1,1

0,5

0,4

0,7

0,6

0,8

1,2

0,6

0,6

-

1,7

0,8

1,2

0,8

1,9

0,8

1,2

0,6

0,8

176 - 200


1,8

0,7

1,1

0,6

0,5

0,8

0,7

1,0

1,2

0,6

0,6

-

1,9

0,9

1,3

0,9

2,0

0,9

1,2

0,7

0,9

201 - 225


1,9

0,7

1,2

0,7

0,6

0,9

0,8

1,0

1,3

0,7

0,7

-

2,1

1,0

1,4

1,0

2,1

1,0

1,3

0,8

1,0

226 - 250


1,9

0,7

1,2

0,7

0,6

1

0,9

1,1

1,3

0,7

0,7

-

2,3

1,1

1,5

1,1

2,2

1,1

1,4

0,8

1,1

251 - 275


2

0,7

1,2

0,8

0,7

1,1

1

1,1

1,4

0,7

0,7

-

2,5

1,2

1,6

1,2

2,3

1,2

1,4

0,9

1,2

276 - 300


2

0,8

1,3

0,9

0,8

1,2

1,1

1,2

1,4

0,8

0,7

-

2,7

1,3

1,7

1,3

2,4

1,3

1,5

1,0

1,3

301 - 350


2,1

0,8

1,3

1

0,9

1,2

1,2

1,2

1,5

0,8

0,8

-

-

-

1,8

1,5

2,6

1,4

1,5

1,1

1,4

351 - 400


2,2

0,9

1,4

1,1

1

1,4

1,2

1,3

1,5

0,9

0,8

-

-

-

1,9

1,7

2,8

1,5

1,6

1,2

1,6

401 - 450


2,3

0,9

1,4

1,2

1,1

1,5

1,3

1,3

1,6

0,9

0,9

-

-

-

2,0

1,8

3,0

1,6

1,6

1,3

1,7

451 - 500


2,4

1

1,5

1,2

1,2

1,6

1,4

1,4

1,6

1,0

0,9

-

-

-

2,1

1,9

3,2

1,7

1,7

1,4

1,8

501 - 550


2,5

1

1,6

1,3

1,2

1,7

1,5

1,5

1,7

1,0

1,0

-

-

-

2,2

2,0

3,4

1,8

1,8

1,5

1,9

551 - 600


2,6

1,1

1,7

1,5

1,4

1,8

1,6

1,6

1,7

1,1

1,0

-

-

-

2,3

2,1

3,6

1,9

1,9

1,7

2,0

    

     

(yukning sof (netto) oirligiga nisbatan % hisobida)

Tashish

masofasi,

km

Refrijeratorlarda tashishda


Izotermik kuzovli yoki bortli

yuk avtomobillarida tashishda


b

o

d

r

i

n

g


p

o

m

i

d

o

r


sh

i

r

i

n

v

a

a

ch

ch

i

q

q

a

l

a

m

p

i

r,

b

a

q

l

a

j

o

n,

k

a

b

a

ch

k

a


t

a

r

v

u

z,

o

sh

q

o

v

o

q


q

o

v

u

n


u

z

u

m


d

a

n

a

k

l

i

m

ye

v

a

l

a

r

v

a

a

n

o

r


olma

va nok


s

i

t

r

u

s

m

ye

v

a

l

a

r,

b

a

n

a

n


ye

r

t

u

t,

х

j

a

a

t


u

z

u

m,

q

o

r

a

a

t

v

a

b

o

sh

q

a

r

ye

z

a

v

o

r

l

a

r


d

a

n

a

k

l

i

m

ye

v

a

l

a

r

v

a

a

n

o

r


u

r

u

l

i

m

ye

v

a

l

a

r

v

a

х

u

r

m

o


b

o

d

r

i

n

g


p

o

m

i

d

o

r


ch

u

ch

u

k

v

a


a

ch

ch

i

q

q

a

l

a

m

p

i

r,

b

a

q

l

a

j

o

n,

k

a

b

a

ch

k

a


t

a

r

v

u

z,

o

sh

q

o

v

o

q


q

o

v

u

n


b

a

h

o

r

-

yo

z


k

u

z

-

q

i

sh


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

s

i

z


k

o

n

t

ye

y

n

ye

r


i

d

i

sh

s

i

z


k

o

n

t

ye

y

n

ye

r


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


i

d

i

sh

d

a


k

o

n

t

ye

y

n

ye

r


k

o

n

t

ye

y

n

ye

r


601 - 700


2,8

1,2

1,8

1,7

1,5

2

1,8

1,7

1,8

1,3

1,1

-

-

-

2,6

2,3

-

2,1

2,0

1,9

2,2

701 - 800


3

1,3

1,9

1,9

1,7

2,1

2

1,8

1,9

1,5

1,2

-

-

-

2,9

2,5

-

2,3

2,1

2,1

2,4

801 - 900


3,2

1,4

2

2

1,9

2,3

2,2

1,9

2,0

1,7

1,3

-

-

-

3,2

2,7

-

2,5

2,2

2,3

2,6

901 - 1000


3,4

1,5

2

2,2

2

2,5

2,2

2,0

2,1

1,9

1,4

-

-

-

3,4

2,9

-

2,7

2,3

2,5

2,8

1000 km dan ortiq masofaga tashishda har 100 km da qoʻshiladigan normativ


0,1

0,1

0,1

0,1

0,1

0,1

0,1

0,1

0,1

0,1

0,1

-

-

-

0,2

0,2

-

0,2

0,1

0,2

0,2

           

Izoh:

1. Sitrus mevalar va bananni 100 km dan ortiq masofaga tashishda normativ keyingi har 50 km da 0,1% oshiriladi.

2. Yertut va хoʻjaatni 300 km dan ortiq masofaga refrijeratorlarda tashishda tabiiy yoʻqotish normativlari rezavorlarni izotermik kuzovli yoki bortli yuk avtomobillarida ushbu masofaga tashishda qoʻllanilgan 2,7% normativni keyingi har 100 km da 0,2% oshirish orqali aniqlanadi.



4. HOʻL MEVA-SABZAVOT, KARTOShKA, POLIZ

MAHSULOTLARI VA UZUMNI AVTOMOBIL

TRANSPORTIDA TAShIShDA TABIIY

YOʻQOTISh NORMATIVLARI


(yukning sof (netto) oirligiga nisbatan % hisobida)

Davrlar


Tashish

usuli


Tashish

masofa-

si, km


Kar-

toshka


Karam


Ildiz

meva


Piyoz,

sarim-

soq


Porey

piyozi


Shivit,

salat va

boshqa

koʻkatlar


Kuz-qish (1 oktyabrdan 31 martgacha)

idishda

10 - 25

0,3


0,4

0,4

0,2

0,3

1,3

26 - 50

0,4


0,6

0,4

0,4

0,6

2,5

51 - 75

0,5


0,9

0,5

0,5


-

76 - 100

0,6


1,1

0,7

0,6


-

idishsiz

10 - 25

0,3


0,4

0,3

-


-

26 - 50

0,5


0,7

0,5

-


-

51 - 75

0,7


1,1

0,7

-


-

76 - 100

0,8


1,5

0,8

-


-

Bahor-yoz (1 apreldan 30 sentyabrgacha)

idishda

1 - 09

0,3


0,4

0,3

0,2

0,2

1

10 - 25

0,4


0,4

0,4

0,3

0,3

1,3

26 - 50

0,6


0,8

0,6

0,4

0,6

2,5

51 - 75

0,7


1

0,7

0,5


-

76 - 100

0,8


1,2

0,8

0,6


-

             

Izoh:

1. Hoʻl meva-sabzavot, kartoshka, poliz mahsulotlari va uzumni tashish Tez buziladigan oziq-ovqat mahsulotlarini хalqaro tashishlar toʻrisidagi hamda ushbu tashishlar uchun moʻljallangan maхsus transport vositalari haqidagi bitim talablariga muvofiq amalga oshiriladi.

2. Tabiiy yoʻqotish normativlari tashishdan avval va keyin vazni oʻlchanmagan, shuningdek хoʻjalik ichida tashilgan hamda tashish uchun donalab (masalan, limon, koʻkat bolari va h. k.) yoki qadoqlab qabul qilingan mahsulotlarga qoʻllanilmaydi.

3. Sut-mum pishiqlik davridagi makkajoʻхorini avtotransportda tashishda danakli mevalar uchun tasdiqlangan tabiiy yoʻqotish normativlari qoʻllaniladi.

4. Yoz oylarida ertagi kartoshka va ildizmevalarni 100 km dan 400 km gacha masofaga tashishda normativ har 25 km hisobiga 0,1%, 400 km dan 1000 km gacha tashishda esa har 100 km hisobiga 0,3% koʻpaytiriladi.

5. Ertagi karamni 100 km dan 600 km gacha masofaga tashishda normativ har 25 km hisobiga 0,1%, 600 km dan 1000 km gacha tashishda esa har 100 km hisobiga 0,3% koʻpaytiriladi.

6. Kechki kartoshka va ildizmevalarni hamda oʻrta va kechpishar karamni tashishda mazkur izohning 4 va 5-bandlarida qayd etilgan qoʻshimchalar 2 marta kamaytiriladi.

7. Piyoz va sarimsoqni 100 km dan 1000 km gacha masofaga tashishda normativ har 100 km hisobiga 0,1% koʻpaytiriladi. Mazkur qoʻshimchalar tegishli davr uchun belgilangan normativlarga nisbatan qoʻllaniladi.



5. HOʻL MEVA-SABZAVOT, KARTOShKA,

POLIZ MAHSULOTLARI VA UZUMNI TEMIR

YOʻL TRANSPORTIDA TAShIShDA TABIIY

YOʻQOTISh NORMATIVLARI

      

I. 4 VA 5-GURUHGA KIRITILGAN HOʻL MEVA-SABZAVOT,

KARTOShKA VA POLIZ MAHSULOTLARINI TAShIShDA

TABIIY YOʻQOTISh NORMATIVLARI

       

Tarif nomenklaturasi guruhlari

boʻyicha yuk nomi


Yuk oirligiga nisbatan % hisobida

tabiiy yoʻqotish normativlari

(tashish muddatidan qat’i nazar)


4-guruh

Sabzavot, kartoshka, qand lavlagi, poliz mahsulotlari (yangi uzulgan)

Karam, piyoz


2,70

Sarimsoq


0,90

Ushbu guruhga kiritilgan boshqa yuklar (yangi muzlatilgan sabzavotlardan tashqari)


1,80

5-guruh

Hoʻl meva va rezavorlar. Yonoqlar

Yonoqlar va hoʻl mevalar danagining mazi


0,48

Hoʻl meva va rezavorlar


0,72

II. YaNGI UZILGAN QOVUNNI TAShIShDA

TABIIY YOʻQOTISh NORMATIVLARI

Vagon turi


Bir kun (24 soat) tashish davomida

yuk oirligiga nisbatan % hisobida

tabiiy yoʻqotish normativlari


brutto


netto


Yopiq vagonlar


0,25

0,44

Izotermik vagonlar


0,10

0,27

               

III. KEChKI VA ERTAGI KARTOShKA HAMDA SABZINI YoPIQ

VAGONLARDA TAShIShDA TABIIY YOʻQOTISh NORMATIVLARI


    

a) kechki kartoshka

      

Tashish

davomiyligi,

kun (24 soat)


Tashish usuli va yuk oirligiga nisbatan

% hisobida tabiiy yoʻqotish normativlari


idishsiz, toʻkiluvchi,

netto oirligiga

nisbatan


qoplarda,

oirligi boʻyicha


maхsus panjarali

konteynerlarda, netto

oirligi boʻyicha


netto


brutto


3


1,0

0,8

0,7

0,7

4


1,2

1,0

0,9

0,9

5


1,3

1,0

1,0

1,0

6


1,4

1,2

1,2

1,1

7


1,5

1,3

1,2

1,2

8


1,6

1,4

1,3

1,3

9


1,6

1,5

1,4

1,3

10


1,7

1,5

1,4

1,4

11


1,8

1,6

1,5

1,4

12


1,8

1,6

1,6

1,5

13


1,9

1,7

1,6

1,5

14


1,9

1,7

1,6

1,6

15


2,0

1,8

1,7

1,6

b) ertagi kartoshka

Tashish

davomiyligi, kun (24 soat)


Yuk oirligiga nisbatan

% hisobida tabiiy

yoʻqotish normativlari


Tashish

davomiyligi,

kun (24 soat)


Yuk oirligiga nisbatan

% hisobida tabiiy yoʻqotish

normativlari


netto


brutto


netto

brutto

3


1,2

0,8

6

2,4

1,8

4


1,7

1,3

8

2,8

2,2

5


2,1

1,6




v) sabzi

Tashish

davomiyligi,

kun (24 soat)


Yuk oirligiga nisbatan

% hisobida tabiiy

yoʻqotish normativlari


Tashish

davomiyligi,

kun (24 soat)


Yuk oirligiga nisbatan

% hisobida tabiiy yoʻqotish

normativlari


netto


brutto


netto


brutto


3


1,2

0,8

8

2,8

2,2

4


1,7

1,3

9

3,0

2,4

5


2,1

1,6

10

3,2

2,5

6


2,4

1,8

11

3,3

2,6

7


2,6

2,0

12

3,4

2,8

IV. ERTA VA KEChKI PIShAR KARAMNI TAShIShDA

TABIIY YOʻQOTISh NORMATIVLARI

Tashish

davomiyligi,

kun (24 soat)


Tashish usuli va bir kun (24 soat) tashish davomida

yuk oirligiga nisbatan % hisobida tabiiy

yoʻqotish normativlari


erta pishar karam


kechki pishar karam


refrijeratorli

vagonlarda


muzlatkich-

vagonlarda


muzlatkich-

vagonlarda


yopiq

vagonlarda


brutto

oirligi

boʻyicha


netto

oirligi

boʻyicha


brutto

oirligi

boʻyicha


netto

oirligi

boʻyicha


brutto

oirligi

boʻyicha


netto

oirligi

boʻyicha


1


0,5

1,7

0,5

1,2

0,3

0,6

2


0,9

2,3

0,9

1,9

0,5

0,8

3


1,2

2,7

1,2

2,4

0,6

1,0

4


1,5

3,2

1,5

2,9

0,7

1,0

5


1,7

3,5

1,8

3,3

0,8

1,1

6


2,0

3,8

2,1

3,6

0,8

1,2

7


2,2

4,1

2,3

4,0

0,9

1,2

8


2,4

4,4

2,6

4,3

1,0

1,3

9


2,6

4,6

2,8

4,7

1,0

1,4

10


2,9

4,8

3,1

4,9

1,1

1,4

11


3,0

5,0

3,3

5,3

1,1

1,5

12


3,2

5,2

3,5

5,5

1,2

1,5

13


3,4

5,4

3,7

5,8

1,2

1,6

14


3,6

5,6

4,0

6,1

1,3

1,6

15


3,8

5,8

4,2

6,4

1,3

1,6

16


4,0

5,9

4,4

6,6

1,4

1,7

17


-

-

-

-

1,4

1,7

18


-

-

-

-

1,4

1,7

19


-

-

-

-

1,4

1,7

20


-

-

-

-

1,5

1,7

V. TARVUZNI TAShIShDA TABIIY YOʻQOTISh NORMATIVLARI

Tashish davomiyligi,

kun (24 soat)


Yuk oirligiga

nisbatan % hisobida

tabiiy yoʻqotish

normativlari


Tashish davomiyligi,

kun (24 soat)


Yuk oirligiga

nisbatan % hisobida

tabiiy yoʻqotish

normativlari


3 kungacha


0,7

15

3,2

4


1,2

16

3,3

5


1,5

17

3,4

6


1,8

18

3,4

7


2,1

19

3,5

8


2,3

20

3,6

9


2,4

21

3,7

10


2,6

22

3,7

11


2,7

23

3,8

12


2,9

24

3,9

13


3,0

25

3,9

14


3,1



           

Izoh:

1. Brutto oirligi boʻyicha tabiiy yoʻqotish normativlari yukni temir yoʻldan qabul qilishda, netto oirligi boʻyicha esa yukni qabul qiluvchi va joʻnatuvchi oʻrtasidagi hisob-kitoblarda qoʻllaniladi.

2. Hoʻl meva-sabzavot, kartoshka, poliz mahsulotlari va uzumni temir yoʻl transportida eksportga yuklab joʻnatishda tabiiy yoʻqotishni aniqlash Xalqaro temir yoʻl yuk yoʻnalishlari toʻrisidagi bitimning (1951 yil 1 noyabr) 43-moddasida belgilangan tartibda amalga oshiriladi.



6. HOʻL MEVA-SABZAVOT, KARTOShKA, POLIZ

MAHSULOTLARI VA UZUMNI SOTIShDA

TABIIY YOʻQOTISh NORMATIVLARI

Mahsulot nomi


Tabiiy yoʻqotish normativi, %


kuz


qish


bahor


yoz


Kechki kartoshka


0,45

0,27

0,27

0,36

Ertagi kartoshka


-

-

-

0,68

Oʻrta va kechki oqbosh karam, qizil karam, savoy, kolrabi


0,63

0,54

0,63

0,72

Ertagi bryusel karami, oq bosh karam


0,63

0,54

0,99

1,12

Ildizmevalar (osh lavlagi, sabzi, turp va boshq.)


0,90

0,63

0,45

0,81

Ildizmevalar koʻkat holida (yoshi va oʻstirib yetishtirilgani)


1,08

0,81

0,90

1,35

Rediska


0,72

0,54

0,99

0,99

Barra koʻkatlar (salat bargi, ismaloq, shivit, shavel, kashnich, selderey, pasternak, хren va boshq.), dukkaklilar (noʻхat va loviya qoʻzoqlari (struchok) va boshq.)


1,53

1,17

1,35

1,62

Koʻk piyoz, porey piyozi, koʻk sarimsoq


0,90

0,81

1,08

1,17

Piyoz


0,35

0,32

0,45

0,72

Sarimsoq


0,45

0,36

0,45

0,72

Makkajoʻхori soʻtasi (sut-mum pishiqlik davrida)


0,63

-

-

0,72

Ochiq yer va issiqхona bodringi


0,63

0,63

0,63

0,81

Pomidor (qizil poʻstli va qoʻnir)


0,52

0,72

0,62

0,72

Baqlajon, kabachka, chuchuk va achchiq qalampir, patisson


0,63

0,54

0,81

1,03

Poliz mahsulotlari (tarvuz, qovun, oshqovoq)


0,45

0,36

0,36

0,54

Uruli mevalar (olma, nok, behi va boshq.)


0,41

0,34

0,34

0,65

Danakli mevalar (olcha, gilos, olхoʻri, oʻrik, shaftoli va boshq.)


0,86

0,48

0,48

0,86

Anor


0,72

0,48

0,48

0,72

Xoʻjaat (malina), yertut va qulupnay


1,05

-

1,05

1,33

Uzum, qoraat


0,76

0,48

0,48

0,95

Barcha turdagi qoʻziqorinlar


1,26

1,26

1,26

1,26

Mandarin


0,13

0,13

-

-

Apelsin


0,13

0,13

0,29

0,29

Ananas


0,38

0,38

0,38

0,38

Banan


0,48

0,48

0,48

0,48

Limon


0,13

0,13

0,29

0,29

Greypfrut


0,19

0,19

0,40

0,40

              

Izoh:

1. Normativlar doʻkonlar ombori va peshtaхtasida, shuningdek sotishga tayyorlash va sotish jarayonida yuzaga keladigan yoʻqotishlarni qoplash maqsadida tarozida tortib sotiladigan standart mahsulotlar boʻyicha ularning chakana aylanmasiga nisbatan foiz koʻrinishida belgilangan.

2. Tabiiy yoʻqotish normativiga kartoshka, sabzavot va mevalarning chiqitlari kiritilmagan.

3. Doʻkonlarda mahsulotlar mayda ulgurji sotish usulida sotilganda tabiiy yoʻqotishlar normativlari, chakana savdo tizimi uchun belgilangan normativlarning 40% darajasida qoʻllaniladi.

4. Tabiiy yoʻqotish normativlari chakana savdo tashkilotida saqlanish muddatidan qat’i nazar, faqatgina hisobot davrida sotilgan mahsulotlar uchun qoʻllaniladi.

5. Chakana savdo tashkiloti tomonidan sotish uchun donalab va qadoqlangan holda qabul qilingan mahsulotlarga mazkur normativlar qoʻllanilmaydi.

6. Chakana savdo tashkilotida qadoqlanadigan mahsulotlarga ushbu turdagi qadoqlanmagan mahsulotlarga belgilangan tabiiy yoʻqotish normativlari qoʻllaniladi.

7. Chakana savdo tizimi uchun belgilangan normativlar doirasida tabiiy yoʻqotish miqdorini hisoblashda chakana tovar aylanmasiga quyidagi mahsulotlar kiritilmaydi:

moddiy boyliklarni mustaqil hisobini yuritish tizimiga ega doʻkon filiallari va boshqa savdo shohobchalariga sotish uchun berilgan hamda ijtimoiy-madaniy muassasalar (maktabgacha ta’lim tashkiloti, sihatgoh, davolash muassasasi va boshq.), boshqa tashkilotga mayda ulgurji toʻp (partiya)larda sotilgan mahsulotlar;

ta’minotchilarga qaytarilgan va qayta ishlash uchun topshirilgan mahsulotlar;

aynishi, sifati pasayishi, idishlari buzilishi, idishining haqiqiy va trafaret boʻyicha vazni oʻrtasida farq aniqlanishi natijasida dalolatnomalar asosida hisobdan chiqarilgan mahsulotlar.

8. Savdo doʻkonlarida shogird va amaliyotchilar boʻlganda tabiiy yoʻqotish normativlari quyidagi miqdorlarga oshiriladi: shogird va amaliyotchilarning oʻrtacha soni sotuvchilar umumiy sonining 25 foizdan 50 foizgachasini tashkil etganda - 10 foizga, 50 foizdan ortiq boʻlganda esa - 15 foizga.

Normativlarni qayd etilgan tartibda koʻpaytirish ketma-ket oʻtkazilgan хatlov oraliidagi davrda, ish vaqtini hisobga olish boʻyicha qaydnoma asosida belgilanadigan shogird va amaliyotchilarning haqiqatda ishlagan vaqtini hisobga olgan holda amalga oshiriladi. Mustaqil hisob tizimiga ega seksiya va boʻlimlari mavjud doʻkonlarda normativlar faqatgina tegishli miqdordagi shogird va amaliyotchilar ishlagan seksiya va boʻlimlar uchun koʻpaytiriladi.


7. Mazkur Normativlar Oʻzbekiston standartlashtirish, metrologiya va sertifikatlashtirish agentligi, Oʻzbekiston avtomobil va daryo transporti agentligi, "Oʻzbekoziqovqatхolding" хolding kompaniyasi, "Oʻzbekiston temir yoʻllari" aksiyadorlik jamiyati, Oʻzbekiston fermerlari Kengashi va "Oʻzbekoziqovqatzaхira" meva-sabzavot mahsulotlarini tayyorlash va amlash korхonalari uyushmasi bilan kelishilgan.



"Oʻzbekiston Respublikasi qonun hujjatlari toʻplami",

2016 yil 19 sentyabr, 37-son, 437-modda