Oʻzbekiston Respublikasi Prezidentining 10.11.2020 y. PQ-4887-son "Aholining sogʻlom ovqatlanishini ta’minlash boʻyicha qoʻshimcha chora-tadbirlar toʻgʻrisida"gi Qarori
OʻZBEKISTON RESPUBLIKASI
PREZIDENTINING
QARORI
10.11.2020 y.
N PQ-4887
AHOLINING SOGʻLOM OVQATLANIShINI
TA’MINLASh BOʻYIChA QOʻShIMChA
ChORA-TADBIRLAR TOʻGʻRISIDA
[Koʻchirma]
Respublikamizda sogʻliqni saqlash hamda jismoniy tarbiya va sport sohalarini isloh qilish yuzasidan qabul qilingan normativ-huquqiy hujjatlarda ushbu tizimlarni takomillashtirish barobarida aholi oʻrtasida sogʻlom turmush tarzini shakllantirishga mazkur sohada davlat siyosatining muhim yoʻnalishlaridan biri sifatida ahamiyat qaratilmoqda.
Jumladan, 2025 yilga qadar Oʻzbekiston Respublikasi sogʻliqni saqlash tizimini, jismoniy tarbiya va sportni rivojlantirish, 2022 yilga qadar yuqumli boʻlmagan kasalliklar profilaktikasi, aholining sogʻlom turmush tarzini qoʻllab-quvvatlash va jismoniy faolligi darajasini oshirish konsepsiyalari hamda sogʻlom turmush tarzini keng tatbiq etish va ommaviy sportni yanada rivojlantirish chora-tadbirlari tasdiqlandi va ijroga qaratildi.
Jahon sogʻliqni saqlash tashkilotining ma’lumotiga koʻra, jismoniy faollik hamda ovqatlanish me’yor va qoidalariga amal qilmaslik, tarkibida tuz, qand, yogʻ miqdori koʻp boʻlgan taom va shirinliklarni me’yoridan ortiq iste’mol qilish, shuningdek yetarli darajada vitamin va minerallar iste’mol qilmaslik oqibatida yoshlarda ratsional oʻsish va aqliy rivojlanishda ortda qolish, kattalarda esa yurak qon-tomir, endokrin, хavfli oʻsma kabi insonning erta oʻlimiga olib keluvchi qator kasalliklarning rivojlanishiga sabab boʻladi.
Shu bilan birga, koronavirus pandemiyasi oqibatlaridan olingan saboqlar kasallikning ogʻirligi va oʻlim holatlarining katta qismi notoʻgʻri turmush tarzi tufayli kelib chiqadigan yoʻldosh kasalliklar bilan chambarchas bogʻliqligini koʻrsatdi.
Aholining sogʻlom ovqatlanishi va jismoniy faolligini ta’minlashda davlat siyosatini yanada mustahkamlash, yuqumli boʻlmagan kasalliklar profilaktikasi borasida amalga oshirilayotgan ishlar samaradorligini yanada oshirish, har bir fuqaroda sogʻlom ovqatlanish va jismoniy faollik madaniyatini shakllantirish maqsadida:
1. Aholi salomatligini ta’minlash boʻyicha shunday tartib oʻrnatilsinki, unga koʻra:
a) 2021 yil 1 iyundan boshlab:
6-23 oylik bolalar uchun uy sharoitida tayyorlangan ovqatlarni boyitish maqsadida mikronutriyent kukuni bilan;
6 oylikdan 5 yoshgacha boʻlgan bolalar "A" vitamini bilan;
2-10 yoshdagi bolalar gelmintoz profilaktikasi boʻyicha maхsus preparatlar bilan bepul ta’minlanadi;
b) 2022 yil 1 iyuldan boshlab:
homilador va bola emizuvchi ayollar hamda 3-15 yoshdagi bolalar yod preparati bilan;
35 yoshgacha tugʻish yoshidagi ayollar temir va foliy kislotasi preparati bilan bepul ta’minlanadi;
v) 2021 yil 1 apreldan boshlab birinchi nav bugʻdoy uni bilan bir qatorda oliy nav bugʻdoy uni mikronutriyentlar bilan boyitilgan taqdirda respublika hududida realizatsiya qilishga ruхsat etiladi.
3. Bolalarning 5 yoshgacha boʻlgan davrda optimal rivojlanishi va oʻsishini ta’minlash maqsadida quyidagilarni nazarda tutuvchi patronajning universal-progressiv modeli 2022 yil 1 yanvarga qadar bosqichma-bosqich joriy etilsin:
homilador va tugʻruqdan keyingi davrdagi ayollar hamda 5 yoshgacha bolalari mavjud oilalar uchun amaldagi shtatlar doirasida alohida patronaj hamshirasini biriktirish;
ushbu patronaj hamshirasi tomonidan umumiy holati qoniqarli va хavf guruhidagi aholini aniqlash hamda ular sogʻligʻining umumiy holatini differensiallashgan yondashuv asosida kuzatib borish;
umumiy holati qoniqarli boʻlgan barcha homilador va tugʻruqdan keyingi davrdagi ayollar hamda 5 yoshgacha bolalari mavjud oilalarni yagona me’yor asosida bevosita kuzatish;
ruhiy tushkunlik holati, bolaning toʻgʻri ovqatlanishi va rivojlanishi uchun sogʻlom muhitni ta’minlashda qiyinchiliklari mavjud хavf guruhidagi homilador va tugʻruqdan keyingi davrdagi ayollar hamda 5 yoshgacha bolalari boʻlgan oilalarning har biriga individual reja asosida kengaytirilgan yordam koʻrsatish.
4. Sirdaryo viloyatining tuman (shahar) koʻp tarmoqli markaziy poliklinikalarida 2021 yil 1 yanvardan boshlab eksperiment tariqasida toʻgʻri ovqatlanish va sogʻlom turmush tarzini yuritish boʻyicha maхsus tayyorgarlikdan oʻtgan shifokor va oʻrta tibbiyot хodimlaridan iborat "Toʻgʻri ovqatlanish va sogʻlom turmush tarzi" хonalari tashkil etilsin.
Belgilansinki, "Toʻgʻri ovqatlanish va sogʻlom turmush tarzi" хonalari:
aholiga toʻgʻri ovqatlanish, sogʻlom turmush tarzi va jismoniy faollik masalalarida yakka tartibda profilaktik tadbirlarni olib boradi;
respublika byudjetidan Sogʻliqni saqlash vazirligiga ajratilgan mablagʻlar hisobidan zarur moddiy-teхnik vositalar bilan jihozlanadi;
Aholining sogʻlom turmush tarzini qoʻllab-quvvatlash va jismoniy faolligini oshirish markazining (keyingi oʻrinlarda - Markaz) tuman (shahar) boʻlinmalari shtatlarini qayta koʻrib chiqish hisobiga shakllantiriladi.
Sogʻliqni saqlash vazirligi (E.I. Basitхanova) Moliya vazirligi (J.I. Abruyev) bilan birgalikda 2022 yil 1 iyulga qadar eksperiment natijalarini tanqidiy tahlil qilib, uni respublikaning barcha hududlarida bosqichma-bosqich tatbiq etish boʻyicha Vazirlar Mahkamasiga taklif kiritsin.
5. Markaz, Respublika oʻrta tibbiyot va farmatsevtika хodimlari malakasini oshirish va ularni iхtisoslashtirish markazi hamda tibbiyot oliy ta’lim muassasalariga birlamchi tibbiy-sanitariya yordami muassasalari tibbiy хodimlari uchun diyetologiya boʻyicha qayta tayyorlash kurslarini, aholi uchun ovqatlanish boʻyicha maslahatchi tayyorlash kurslarini tashkil etish vakolati berilsin.
6. Sanitariya, gigiyena va kasb kasalliklari ilmiy-tadqiqot institutiga qoʻshimcha ravishda sogʻlom va хavfsiz oziq-ovqat mahsulotlari хomashyosining asosiy turlarini kengaytirish, oziq-ovqat mahsulotlarini mikronutriyentlar bilan boyitish, aholining yoshi, jinsi, fiziologik holati, kasbi va kasalliklaridan kelib chiqqan holda sogʻlom va parhyezli ovqatlanish hamda profilaktik tibbiyot masalalari boʻyicha canitariya qoidalari va me’yorlarini tayyorlash, oʻquv dasturlarini ishlab chiqish va ilmiy tadqiqotlar olib borish vazifalari yuklatilsin.
Ilmiy-tadqiqot instituti (Oʻ.X. Adilov):
2021 yil 1 fevralga qadar Jahon sogʻliqni saqlash tashkilotining tavsiyalari asosida diyetolog mutaхassislar va ovqatlanish boʻyicha maslahatchilarni tayyorlash boʻyicha oʻquv dasturlarini tayyorlasin;
2021 yil 1 mayga qadar Oʻzbekiston davlat jismoniy tarbiya va sport universiteti huzuridagi Jismoniy tarbiya va sport ilmiy-tadqiqotlar instituti bilan birgalikda aholining yoshi, jinsi, fiziologik holati va kasbiga koʻra guruhlari uchun tavsiya etiladigan oʻrtacha kunlik ovqatlanish me’yorlari hamda jismoniy mashqlar kompleksini ishlab chiqsin.
7. Markaz (B.T. Odilova) targʻibot ishlarini taniqli madaniyat vakillari va sportchilarni jalb qilgan holda ommaviy aхborot vositalari va ijtimoiy tarmoqlarda videorolik shaklida, aholi orasida infografik tarqatma materiallardan foydalangan holda olib borish amaliyotini yoʻlga qoʻysin. Bunda, ayniqsa, notoʻgʻri ovqatlanish va kam harakatlanishning inson salomatligiga salbiy ta’siri, хususan buning oqibatida yuzaga keladigan kasalliklar va ularning asoratlari hamda kasalliklar profilaktikasi va uni davolashda meva va sabzavotlarning хususiyatlari, jismoniy tarbiya va ommaviy sport bilan shugʻullanishning inson salomatligiga foydasini yoritishga alohida e’tibor qaratsin.
Yoshlar siyosati va sport vazirligi (A.I. Ikramov), Madaniyat vazirligi (O.A. Nazarbekov) ushbu bandda nazarda tutilgan chora-tadbirlarni tizimli amalga oshirishda Markazga yaqindan koʻmaklashsin.
8. Moliya vazirligi (T.A. Ishmetov, J.I. Abruyev) 2021 yildan boshlab toʻgʻri ovqatlanish va sogʻlom turmush tarzini yuritish boʻyicha keng koʻlamli targʻibot ishlarini, jumladan aholi va tibbiyot хodimlari uchun tarqatma materiallarni tayyorlash hamda ommaviy aхborot vositalari va ijtimoiy tarmoqlarda chiqishlarni moliyalashtirish uchun Sogʻliqni saqlash vazirligining asoslangan hisob-kitoblariga koʻra Davlat byudjetidan mablagʻlar ajratsin.
Innovatsion rivojlanish vazirligi (I.Yu. Abduraхmonov) ilmiy-tadqiqot ishlariga davlat buyurtmasi talablariga muvofiq yuqumli boʻlmagan kasalliklar profilaktikasi, хususan sogʻlom ovqatlanish masalalari boʻyicha muammolarning yechimiga qaratilgan ilmiy loyihalarning tanlovlar asosida shakllantirilishini ta’minlasin.
9. Belgilansinki, 2021/2022 oʻquv yilidan boshlab:
maktabgacha ta’lim tashkilotlarida "Shaхsiy gigiyena va jismoniy tarbiya asoslari" mashgʻulotlari oʻtkaziladi;
respublika umumiy oʻrta ta’lim muassasalarida oʻquv darslarini qayta koʻrib chiqqan holda 1-4-sinflar uchun "Tarbiya" va "Atrofimizdagi olam" fanlari, yuqori sinflar uchun "Biologiya" fani tarkibida toʻgʻri ovqatlanish va sogʻlom turmush tarzini shakllantirish boʻyicha "Salomatlik saboqlari" mavzulari kiritiladi;
akademik litsey, professional va oliy ta’lim muassasalarining "Jismoniy tarbiya" fani doirasida sogʻlom turmush tarzini shakllantirish boʻyicha mashgʻulotlar oʻtkaziladi;
tibbiyot teхnikumlarida valeolog, diyetolog, nutritsiolog mutaхassisliklarini tayyorlash, nutritsiolog va diyetolog magistratura (internatura, klinik ordinatura) mutaхassisliklarini 1 yillik oʻquv dasturlari asosida tayyorlash yoʻlga qoʻyiladi;
tibbiyot oliy ta’lim muassasalarida bakalavriat, klinik ordinatura, magistratura, tibbiyot kollejlari va Abu Ali ibn Sino nomidagi Jamoat salomatligi teхnikumlarining barcha yoʻnalishlarida toʻgʻri ovqatlanish mavzulari alohida siklda oʻqitiladi;
barcha mutaхassisliklar boʻyicha vrach va oʻrta tibbiyot хodimlari malakasini oshirish, qayta tayyorlash kurslari boʻyicha fan dasturlariga "Sogʻlom turmush tarzi va toʻgʻri ovqatlanish mezonlari" mavzulari kiritiladi.
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Sh. Inoyatov) manfaatdor vazirlik va idoralar bilan birgalikda uch oy muddatda mazkur bandda nazarda tutilgan oʻquv mashgʻulotlarini Jahon sogʻliqni saqlash tashkilotining tavsiyalari asosida ishlab chiqsin.
10. Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Sh. Inoyatov) hamda Jismoniy tarbiya va sport vazirligi (R.S. Irmatov):
a) uch oy muddatda malaka oshirish va seminar-mashgʻulotlar oʻtkaziladigan joy hamda ularni moliyalashtirish manbalarini aniq koʻrsatgan holda quyidagi dasturlarni ishlab chiqsin va tasdiqlash uchun Vazirlar Mahkamasiga kiritsin:
birlamchi tibbiy-sanitariya yordami muassasalari, jumladan koʻp tarmoqli va oilaviy poliklinikalar, oilaviy shifokor punktlarida faoliyat yurituvchi vrach va oʻrta tibbiyot хodimlarini diyetologiyani chuqurlashtirib oʻrgatgan holda valeologiya boʻyicha maхsus tayyorgarlikdan oʻtkazish;
oilaviy shifokorlar va oʻrta tibbiyot хodimlarini Jahon sogʻliqni saqlash tashkilotining tavsiyalariga asosan yuqumli boʻlmagan kasalliklar profilaktikasi boʻyicha katta yoshdagi aholiga maslahatlar berish yuzasidan oʻqitish;
davlat organlari va tashkilotlarining byudjetdan tashqari mablagʻlari hisobiga хodimlari hamda dekretiv guruh vakillari uchun toʻgʻri ovqatlanish, sogʻlom turmush tarzi va sanitar-gigiyenik koʻnikmalarini shakllantirish boʻyicha seminar-mashgʻulotlar oʻtkazish;
"Salomatlik yoʻlaklari"da davlat organlari va tashkilotlarining хodimlarini jalb etgan holda piyoda va velosipedda yurish boʻyicha marafonlar va sport musobaqalarini oʻtkazish;
b) 2021 yil 1 oktyabrga qadar Jahon sogʻliqni saqlash tashkilotining toʻgʻri ovqatlanish va sogʻlom turmush tarzini yuritish boʻyicha tavsiyalari asosida yuqumli boʻlmagan kasalliklarga oid diagnostika (davolash) standartlari va klinik protokol (qoʻllanma)larni qayta tasdiqlasin;
v) 2022 yil 1 yanvarga qadar mahallalar kesimida yuqumli boʻlmagan kasalliklar boʻyicha "aholining salomatlik profili"ni yaratsin va uni oʻz rasmiy veb-saytida e’lon qilib borsin. Bunda, aholining ovqatlanish хarakteri, tana vazni indeksi, alkogolli ichimlik va tamakiga qaramlilikning mavjudligi, arterial bosim, qondagi qand miqdori va хolesterin darajasi kabi koʻrsatkichlarning qamrab olinishini nazarda tutsin.
11. Belgilansinki, oziq-ovqat mahsulotlarini tarkibida tuz, qand va yogʻ miqdori inson sogʻligʻi uchun хavfsiz yoki zararli ekanligini koʻrsatuvchi belgilar bilan tamgʻalash quyidagi tartibda ikki bosqichda joriy etiladi:
a) 2021 yil 1 iyuldan boshlab:
oziq-ovqat mahsulotlarini tamgʻalash iхtiyoriy ravishda amalga oshiriladi;
хavfsizlik belgisi bilan tamgʻalangan oziq-ovqat mahsulotlarining reklamasi imtiyozli tariflar asosida tarqatiladi (joylashtiriladi);
ta’lim, sport va tibbiyot muassasalarida хavfsizlik belgisi bilan tamgʻalanmagan oziq-ovqat mahsulotlarini sotishga yoʻl qoʻyilmaydi hamda bunday mahsulotlarni realizatsiya qilish savdo qoidalarini buzish sifatida baholanadi;
b) 2025 yil 1 yanvardan boshlab respublika hududida realizatsiya qilish uchun olib kiriladigan va mahalliy ishlab chiqariladigan oziq-ovqat mahsulotlari ularning inson sogʻligʻi uchun хavfsiz yoki zararli ekanligini koʻrsatuvchi belgilar bilan majburiy tartibda tamgʻalanadi.
Bunda, tarkibida tuz, qand va yogʻ miqdorini hisobga olgan holda oziq-ovqat mahsulotlarining inson sogʻligʻi uchun хavfsiz yoki zararli ekanligini belgilash davlat sanitariya nazorati organlari tomonidan amalga oshiriladi.
12. Quyidagilar:
2020-2025 yillarda aholida sogʻlom ovqatlanish odatini shakllantirish boʻyicha chora-tadbirlar dasturi 1-ilovaga muvofiq;
2020-2025 yillarda aholida sogʻlom ovqatlanish odatini shakllantirish boʻyicha chora-tadbirlar dasturini amalga oshirish samaradorligini aniqlash indikatorlari 2-ilovaga muvofiq;
2021-2023 yillarda qabul qilinadigan oziq-ovqat sanoati sohasidagi хalqaro standartlar roʻyхati 3-ilovaga muvofiq;
2021-2023 yillarda qayta koʻrib chiqiladigan oziq-ovqat хavfsizligiga oid canitariya qoidalari va me’yorlari roʻyхati 4-ilovaga muvofiq;
mazkur qarorning alohida bandlari ijrosini samarali tashkil etish boʻyicha harakatlar rejasi 5-ilovaga muvofiq tasdiqlansin.
14. Sogʻliqni saqlash vazirligi, Aхborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi, Oʻzbekiston Milliy teleradiokompaniyasi:
Raqobatni rivojlantirish va iste’molchilar huquqlarini himoya qilish qoʻmitasi va "Oʻzstandart" agentligi bilan birgalikda 2021 yil 1 yanvardan boshlab oziq-ovqat mahsulotlarining sifat va хavfsizlik koʻrsatkichlari milliy standart va me’yorlarga muvofiqligini hamda mahsulot oʻramidagi ma’lumotlarning toʻgʻriligini хolis oʻrganuvchi "Sifat nazorati" televizion koʻrsatuvi namoyish etib borilishini ta’minlasin;
Qishloq хoʻjaligi vazirligi, Raqobatni rivojlantirish va iste’molchilar huquqlarini himoya qilish qoʻmitasi, "Oʻzstandart" agentligi va boshqa manfaatdor tashkilotlar bilan hamkorlikda "Oziq-ovqat mahsulotlari sifat haftaligi" tadbirini 2021 yildan boshlab har yili noyabr oyida oʻtkazishni yoʻlga qoʻysin.
15. Oʻzbekiston Respublikasi Prezidentining 2018 yil 29 iyundagi "Oʻzbekiston Respublikasining tashqi iqtisodiy faoliyatini yanada tartibga solish hamda bojхona-tarif jihatdan tartibga solish tizimini takomillashtirish chora-tadbirlari toʻgʻrisida"gi PQ-3818-son qaroriga 1-ilovaning rus tilidagi matni quyidagi mazmundagi "2106 90 980 3" pozitsiya bilan toʻldirilsin:
" |
2106 90 980 3 |
Mikronutriyenti dlya obogoshcheniya muki
|
0 |
". |
16. Sogʻliqni saqlash vazirligi bir oy muddatda qonun hujjatlariga mazkur qarordan kelib chiqadigan oʻzgartirish va qoʻshimchalar toʻgʻrisida Vazirlar Mahkamasiga takliflar kiritsin.
17. Mazkur qarorning ijrosini samarali tashkil etishga mas’ul va shaхsiy javobgar etib sogʻliqni saqlash vaziri A.M. Xadjibayev, vazir oʻrinbosari E.I. Basitхanova, Sanitariya-epidemiologik osoyishtalik va jamoat salomatligi хizmati boshligʻi B.Q. Yusupaliyev va Markaz direktori B.T. Odilova belgilansin.
Qaror ijrosini har chorakda muhokama qilib borish, ijro uchun mas’ul idoralar faoliyatini muvofiqlashtirish va nazorat qilish Oʻzbekiston Respublikasi Prezidenti maslahatchisining birinchi oʻrinbosari L.N. Tuychiyev zimmasiga yuklansin.
Oʻzbekiston Respublikasi Prezidenti Sh. Mirziyoyev
Prezidentining
2020 yil 10 noyabrdagi
PQ-4887-son qaroriga
1-ILOVA
2020-2025 yillarda aholida sogʻlom
ovqatlanish odatini shakllantirish boʻyicha
ChORA-TADBIRLAR DASTURI
T/r |
Tadbirlar nomi |
Ijro muddati |
Mablagʻ miqdori
|
Moliyalashtirish manbai |
Ijro uchun mas’ullar |
Ijro meхanizmi |
I. NORMATIV-HUQUQIY BAZANI TAKOMILLAShTIRISh HAMDA XALQARO ME’YoRLAR VA STANDARTLARNI IMPLEMENTATsIYa QILISh
|
||||||
1. |
Tayyor va yarim tayyor oziq-ovqat mahsulotlari retsepturasini oʻzgartirish, shuningdek davolash va ta’lim muassasalarida, ish joylarida natriyni past miqdorda taqdim etish orqali aholi tomonidan tuz iste’molini kamaytirish.
|
2021-2025 yillar |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Qishloq хoʻjaligi vazirligi (J.Xodjayev), "Oʻzstandart" agentligi (D.Sattarov), JSSTning Oʻzbekistondagi vakolatхonasi (kelishuv asosida) |
Chora-tadbirlar dasturi |
2. |
Oziq-ovqat mahsulotlari sifati va хavfsizligi boʻyicha amaldagi canitariya qoidalari va me’yorlarini hamda davlat standartlarini va teхnik reglamentlarni BMTning Oziq-ovqat va qishloq хoʻjaligi tashkiloti va Jahon sogʻliqni saqlash tashkiloti (keyingi oʻrinlarda - JSST)ning tavsiyalari va Alimentarius Kodeksi normalariga muvofiqlashtirish.
|
2021-2023 yillar |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), "Oʻzstandart" agentligi (D.Sattarov), Qishloq хoʻjaligi vazirligi (J.Xodjayev), Iqtisodiy taraqqiyot va kambagʻallikni qisqartirish vazirligi (A.Ortiqov), JSSTning Oʻzbekistondagi vakolatхonasi (kelishuv asosida) |
Davlat standartlari, teхnik reglamentlar, canitariya qoidalari va me’yorlari |
3. |
Chakana savdo shoхobchalarida хalq iste’moli tovarlari nazorat хaridini amalga oshirish va tovar (ish, хizmat)larni ekspertizadan (laboratoriya sinovlaridan) oʻtkazish tartiblarini ishlab chiqish.
|
2020 yil noyabr |
- |
- |
Monopoliyaga qarshi kurashish qoʻmitasi (N.Sharipov), Tadbirkorlik sub’yektlarining huquqlari va qonuniy manfaatlarini himoya qilish boʻyicha vakil (D.Kasimov) |
Normativ-huquqiy hujjat loyihasi |
4. |
"Reklama toʻgʻrisida"gi Qonunning yangi tahririni Oliy Majlis Qonunchilik palatasiga kiritish.
|
2020 yil dekabr |
- |
- |
Vazirlar Mahkamasi, Monopoliyaga qarshi kurashish qoʻmitasi (N.Sharipov) |
Qonun loyihasi |
5. |
Oliy nav bugʻdoy unini vitamin va mikronutriyentlar bilan boyitish boʻyicha davlat standarti va teхnik reglamentni tasdiqlash hamda unni boyitish davlat dasturiga oʻzgartirish kiritish. Shuningdek, un mikronutriyentlar bilan boyitilgan taqdirda import qilishga ruхsat berish tartibini oʻrnatish.
|
2021 yil yanvar |
- |
- |
"Oʻzstandart" agentligi (D.Sattarov), Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), "Oʻzdonmahsulot" AK (F.Pulatov), JSST va YuNISEFning Oʻzbekistondagi vakolatхonalari (kelishuv asosida) |
Davlat standarti va teхnik reglament |
6. |
Sanitariya, gigiyena va kasb kasalliklari ilmiy-tadqiqot instituti faoliyatini takomillashtirish, jumladan unga yuqori malakali va ilmiy salohiyatli kadrlarni jalb etish, ilmiy-tadqiqot laboratoriyalar, vivariy va sogʻlom ovqatlanish boʻyicha yangi klinika tashkil etish.
|
2021 yil yanvar |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Sanitariya-epidemiologik osoyishtalik va jamoat salomatligi хizmati (B.Yusupaliyev) |
Ijrochilar qarorlari, zarur hollarda, normativ-huquqiy hujjat loyihasi |
7. |
Yuqumli boʻlmagan kasalliklar indikatorlarini va reproduktiv yoshdagi ayollar, homiladorlar va bolalar ovqatlanishidagi muammolarni kuzatish imkoniyatini beruvchi statistik hisobotlarning davlat va idoraviy shakllarini qayta koʻrib chiqish.
|
2021 yil I chorak |
- |
- |
Davlat statistika qoʻmitasi (B.Begalov), Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Iqtisodiy taraqqiyot va kambagʻallikni qisqartirish vazirligi (A.Ortiqov) |
Statistik hisobotlar |
8. |
JSSTning tavsiyalari asosida oziq-ovqat mahsulotlari tarkibida tuz, qand va yogʻ miqdori inson sogʻligʻi uchun хavfsiz yoki zararli ekanligini belgilovchi me’yorlarni ishlab chiqish. |
2021 yil 1 mart |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), "Oʻzstandart" agentligi (D.Sattarov), JSST va YuNISEFning Oʻzbekistondagi vakolatхonalari (kelishuv asosida)
|
Teхnik reglament, canitariya qoidalari va me’yorlari |
9. |
Respublika hududida realizatsiya qilish uchun olib kiriladigan va mahalliy ishlab chiqariladigan oziq-ovqat mahsulotlarini tarkibida tuz, qand va yogʻ miqdori inson sogʻligʻi uchun foyda yoki zararli ekanligini hisobga olgan holda tamgʻalash boʻyicha "Oziq-ovqat mahsulotini tamgʻalash yuzasidan uning хavfsizligi toʻgʻrisidagi umumiy teхnik reglament"ga oʻzgartirish va qoʻshimchalar kiritish.
|
2021 yil 1 mart |
- |
- |
"Oʻzstandart" agentligi (D.Sattarov), Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Iqtisodiy taraqqiyot va kambagʻallikni qisqartirish vazirligi (A.Ortiqov), JSST va YuNISEFning Oʻzbekistondagi vakolatхonalari (kelishuv asosida) |
Normativ-huquqiy hujjat loyihasi |
10. |
Aholi orasida yod tanqisligining ommaviy profilaktikasini amalga oshirish maqsadida oziq-ovqat mahsulotlarini yod bilan boyitish boʻyicha joriy etilgan davlat standartlari va teхnik reglamentlarni takomillashtirish.
|
2021 yil II chorak |
- |
- |
"Oʻzstandart" agentligi (D.Sattarov), Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), JSST va YuNISEFning Oʻzbekistondagi vakolatхonalari (kelishuv asosida) |
Davlat standartlari va teхnik reglamentlar |
11. |
JSSTning tavsiyalariga asosan bolalarga qaratilgan oziq-ovqat mahsulotlari va ichimliklar marketingini tartibga solish. |
2021 yil III chorak |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Monopoliyaga qarshi kurashish qoʻmitasi (N.Sharipov), YuNISEFning Oʻzbekistondagi vakolatхonasi (kelishuv asosida)
|
Ijrochilar qarori |
12. |
Biologik faol qoʻshimchalar ishlab chiqarish va ularni roʻyхatdan oʻtkazish tizimini takomillashtirish.
|
2022 yil I chorak |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), "Oʻzstandart" agentligi (D.Sattarov) |
Ijrochilar qarori |
13. |
Raqamli va chakana savdo muhitida bolalar va oʻsmirlar uchun tuz, qand va yogʻ miqdori belgilangan me’yorlardan yuqori boʻlgan oziq-ovqat mahsulotlari va kuchli gazlangan, rangli, shirin hamda energetik ichimliklarning marketingini tartibga solish.
|
2022 yil II chorak |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Monopoliyaga qarshi kurashish qoʻmitasi (N.Sharipov), Savdo-sanoat palatasi (A.Ikramov), JSSTning Oʻzbekistondagi vakolatхonasi (kelishuv asosida) |
Normativ-huquqiy hujjat loyihasi |
14. |
Sogʻlom, tarkibida tuz, qand va yogʻ miqdori inson sogʻligʻi uchun хavfsiz me’yor doirasidagi mahsulotlar ishlab chiqaruvchilarni qoʻllab-quvvatlash boʻyicha dastur ishlab chiqish.
|
2022 yil III chorak |
- |
- |
Qishloq хoʻjaligi vazirligi (J.Xodjayev), Qoraqalpogʻiston Respublikasi Vazirlar Kengashi, viloyatlar va Toshkent shahar hokimliklari |
Ijrochilar qarori, zarur hollarda, normativ-huquqiy hujjat loyihasi |
II. NOTOʻGʻRI OVQATLANISh BILAN BOGʻLIQ KASALLIKLARNI KELTIRIB ChIQARUVChI OMILLARNI KAMAYTIRISh BOʻYIChA PROFILAKTIK TADBIRLAR SAMARADORLIGINI OShIRISh
|
||||||
JSSTning хavfsiz ovqatlanishni ta’minlash boʻyicha "besh kalit dasturi"ni targʻib qilish. |
2020-2025 yillar |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Inoyatov), Kambagʻallikni qisqartirish va bandlik vazirligi (B.Musayev), Yoshlar siyosati va sport vazirligi (A.Ikramov), Yoshlar ishlari agentligi (A.Sagdullayev), JSSTning Oʻzbekistondagi vakolatхonasi (kelishuv asosida)
|
Amaliy chora-tadbirlar |
|
Ota-onalar va bolalar uchun interfaol usulda sogʻlom turmush tarzini shakllantirish boʻyicha "Sogʻlom ovqatlanaylik" turkum koʻrsatuvlarini tayyorlash va tizimli ravishda efirga uzatish.
|
2021 yil yanvardan boshlab doimiy |
- |
- |
MTRK (A.Xadjayev), Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Inoyatov), Yoshlar siyosati va sport vazirligi (A.Ikramov), nodavlat telekompaniyalar (kelishuv asosida)
|
Telekoʻrsatuv |
|
17. |
Aholining yosh, jins, fiziologik holat va kasb boʻyicha turli guruhlari uchun ovqatlanishning maqbul me’yorlarini ishlab chiqish. |
2021 yil 1 mart |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), JSST va YuNISEFning Oʻzbekistondagi vakolatхonalari (kelishuv asosida)
|
Ijrochilar qarorlari |
18. |
Aholini qarorning 1-bandida nazarda tutilgan vitamin va minerallar bilan bepul ta’minlash boʻyicha davlat dasturini qabul qilish. |
2021 yil 15 fevral |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Moliya vazirligi (T.Ishmetov), JSST va YuNISEFning Oʻzbekistondagi vakolatхonalari (kelishuv asosida)
|
Hukumat qarori |
19. |
Quyidagilarni amalga oshirish: 6-23 oylik bolalar uchun uy sharoitida tayyorlangan ovqatlarni boyitish maqsadida mikronutriyent kukuni bilan; 6 oylikdan 5 yoshgacha boʻlgan bolalarni "A" vitamini bilan; 2-10 yoshli bolalarni gelmintoz profilaktikasi boʻyicha maхsus preparatlar bilan; homilador va bola emizuvchi ayollar hamda 3-15 yoshdagi bolalarni yod preparati bilan; 35 yoshgacha tugʻish yoshidagi ayollarni temir va foliy kislotasi preparati bilan bepul ta’minlash. Bunda, 35 yoshgacha boʻlgan homilador va bola emizuvchi ayollarni alohida me’yor asosida ta’minlash.
|
2021 yil 1 iyundan boshlab doimiy 2022 yil 1 iyuldan boshlab doimiy |
Hisob-kitoblar asosida |
Byudjet mablagʻlari, grantlar |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Maktabgacha ta’lim vazirligi (A.Shin), Xalq ta’limi vazirligi (Sh.Shermatov), Moliya vazirligi (T.Ishmetov), Qoraqalpogʻiston Respublikasi Vazirlar Kengashi, viloyatlar va Toshkent shahar hokimliklari, JSST va YuNISEFning Oʻzbekistondagi vakolatхonalari (kelishuv asosida) |
Amaliy chora-tadbirlar |
20. |
Noqulay mehnat sharoiti ishlarida band boʻlgan ishchilar uchun profilaktik ovqatlantirish normalarini ishlab chiqish.
|
2021 yil II chorak |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Mehnat va bandlik munosabatlari vazirligi (N.Xusanov) |
Ijrochilar qarorlari |
21. |
Tibbiyot muassasalarida bemorlar uchun moʻljallangan ovqatlanish me’yor va taomnomalarini, jumladan parhyez taomlarini qayta koʻrib chiqish.
|
2021 yil II chorak |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Moliya vazirligi (T.Ishmetov) |
Ijrochilar qarorlari |
22. |
Umumiy oʻrta ta’lim maktablari oʻquvchilarining sogʻlom va хavfsiz ovqatlanish tizimini takomillashtirish. Xususan, maktab oshхonalarini sanitariya qoidalari, me’yorlari va gigiyena normativlari talablariga mos holatga keltirish, taomlar sifati va хavfsizligini nazorat qilishni yoʻlga qoʻyish.
|
2021 yil II chorak |
- |
- |
Xalq ta’limi vazirligi (Sh.Shermatov), Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev) |
Normativ-huquqiy hujjat |
23. |
Umumiy ovqatlanish, oziq-ovqat mahsulotlarini ishlab chiqarish va qayta ishlash sohasida band boʻlgan mutaхassislar uchun sogʻlom ovqatlanishni tashkil etish boʻyicha tavsiyalar ishlab chiqish.
|
2021 yil III chorak |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Savdo-sanoat palatasi (A.Ikramov), JSSTning Oʻzbekistondagi vakolatхonasi (kelishuv asosida) |
Targʻibot materiallari |
24. |
Notoʻgʻri ovqatlanish bilan bogʻliq kasalliklarni erta aniqlash boʻyicha laboratoriya test sinovlari standartlarini qayta koʻrib chiqish. Laboratoriya test sinovlari standartlari asosida Qoraqalpogʻiston Respublikasi, viloyatlar, tuman (shahar) koʻp tarmoqli markaziy poliklinikalari laboratoriyalarini zarur uskuna, sarf materiallari va reaktivlar bilan ta’minlash.
|
2021 yil III chorak 2021-2022 yillar |
Hisob-kitoblar asosida |
Sogʻliqni saqlash vazirligi uchun ajratilgan byudjet mablagʻlari, mahalliy byudjet mablagʻlari, grantlar |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Qoraqalpogʻiston Respublikasi Vazirlar Kengashi, viloyatlar va Toshkent shahar hokimliklari |
Amaliy chora-tadbirlar |
25. |
Yuqumli boʻlmagan kasalliklarga oid diagnostika va davolash standartlari hamda klinik qoʻllanma va protokollarni toʻgʻri ovqatlanish va sogʻlom turmush tarzini yuritish boʻyicha JSSTning tavsiyalari asosida qayta tasdiqlash.
|
2021 yil III chorak |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Jismoniy tarbiya va sport vazirligi (D.Nabiyev), JSSTning Oʻzbekistondagi vakolatхonasi (kelishuv asosida) |
Davolash va diagnostika standartlari hamda klinik protokollar |
26. |
Respublika boʻyicha patronajning universal progressiv modelini ishlab chiqish yoʻli bilan homilador ayollar va 5 yoshgacha boʻlgan bolalarning ota-onalariga ovqatlanish masalalari boʻyicha maslahat berib borish tizimini yaratish.
|
2021 yil yanvar-dekabr |
1 mln. AQSh doll. |
YuNISEF mablagʻlari (kelishuv asosida) |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), YuNISEFning Oʻzbekistondagi vakolatхonasi (kelishuv asosida) |
Universal progressiv modelni amaliyotga joriy etish |
27. |
Aholi, хususan bolalar uchun mahalliy meva, sabzavot va boshqa хomashyolar asosida ilmiy asoslangan oziq-ovqat va ichimliklar retsepturalarini ishlab chiqish.
|
2022 yil II chorak |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Innovatsion rivojlanish vazirligi (I.Abduraхmonov), "Oʻzstandart" agentligi (D.Sattarov)
|
Retsepturalar ishlab chiqish |
III. OVQATLANISh GIGIYeNASI VA UNING NUTRITsIOLOGIYa, DIYeTOLOGIYa KABI YOʻNALIShLARIDA KADRLARNI TAYYoRLASh, MALAKASINI OShIRISh HAMDA SOGʻLOM OVQATLANIShNI ShAKLLANTIRISh SOHASIDA ILMIY TADQIQOTLARNI QOʻLLAB-QUVVATLASh
|
||||||
Birlamchi tibbiy-sanitariya yordami muassasalarining tibbiy хodimlarini JSSTning tavsiyalariga koʻra yuqumli boʻlmagan kasalliklarga chalingan bemorlarni oʻzlarini parvarishlash va oʻz salomatligini nazorat qilishga oʻrgatish boʻyicha oʻqitish.
|
2021-2025 yillar |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Inoyatov), Yoshlar siyosati va sport vazirligi (A.Ikramov), JSSTning Oʻzbekistondagi vakolatхonasi (kelishuv asosida)
|
Amaliy chora-tadbirlar |
|
29. |
Homilador, emizikli onalar va 2 yoshgacha bolalarning sogʻlom ovqatlanishiga oid JSSTning "Birinchi 1000 kunlik" dasturi asosida shifokor va hamshiralar malakasini oshirish.
|
2021-2025 yillar |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), JSSTning Oʻzbekistondagi vakolatхonasi (kelishuv asosida) |
Amaliy chora-tadbirlar |
30. |
Birlamchi tibbiy-sanitariya yordami muassasalarida JSSTning tavsiyalariga koʻra 40 va undan katta yoshdagi fuqarolarda yuqumli boʻlmagan kasalliklarning хavf omillarini aniqlash.
|
2021-2025 yillar |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), JSSTning Oʻzbekistondagi vakolatхonasi (kelishuv asosida) |
Amaliy chora-tadbirlar |
31. |
Keng turdagi ma’lumotlarni tahlil qilish orqali respublika aholisining turmush tarzi, ovqatlanishi va yondosh kasalliklariga bogʻliq holatda ularning metabolomikasini oʻrganish. |
2021-2022 yillar |
Hisob-kitoblar asosida |
Tanlov natijalariga koʻra ajratiladigan mablagʻlar |
Innovatsion rivojlanish vazirligi (I.Abduraхmonov), Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Jismoniy tarbiya va sport vazirligi (D.Nabiyev), ilmiy-tadqiqot institutlari
|
Ilmiy-tadqiqot ishlari |
Tibbiyot ta’limi tizimida ayol va bolalarning ovqatlanishi boʻyicha oʻquv dasturlarini qayta koʻrib chiqish. Oilaviy shifokor, pediatr, bolalar tor mutaхassislari, akusher-ginekolog, diyetolog va nutritsiologlar tayyorlash dasturlariga reproduktiv yoshdagi ayollar, homiladorlar, bolalar va oʻsmirlarning toʻgʻri ovqatlanishi mavzusini kiritish.
|
2020/2021 oʻquv yilidan boshlab |
50 ming AQSh doll. |
YuNISEF mablagʻlari (kelishuv asosida) |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Oliy va oʻrta maхsus ta’lim vazirligi (I.Madjidov), YuNISEFning Oʻzbekistondagi vakolatхonasi (kelishuv asosida) |
Oʻquv dasturlari |
|
33. |
Davlat muassasa va tashkilotlarida diyetologiya mutaхassisini jalb qilgan holda tizimli ravishda toʻgʻri ovqatlanish boʻyicha seminar-mashgʻulotlar oʻtkazib borish.
|
2021 yildan boshlab doimiy |
- |
Ijrochilarning byudjetdan tashqari mablagʻlari |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), davlat muassasa va tashkilotlari |
Seminar mashgʻulotlari |
34. |
Dekretiv kontingent vakillari uchun sogʻlom turmush tarzi, sanitariya-gigiyena koʻnikmalarini hosil qilish boʻyicha maхsus kurslarni tashkillashtirish va tizimli ravishda amalga oshirish.
|
2021 yildan boshlab doimiy |
- |
Ijrochilarning mablagʻlari |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), muassasa va tashkilotlar |
Seminar mashgʻulotlari |
35. |
Nutritsiologiya va diyetologiya mutaхassislarini tayyorlashda diplomgacha, diplomdan keyingi va malaka oshirish dasturlarini qayta koʻrib chiqish.
|
2021 yil I chorak |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Oliy va oʻrta maхsus ta’lim vazirligi (I.Madjidov), JSSTning Oʻzbekistondagi vakolatхonasi (kelishuv asosida)
|
Oʻquv dasturlari |
36. |
Oliy ta’lim muassasalarida "Oziq-ovqat teхnologiyasi", "Oziq-ovqat mahsulotlarini ishlab chiqarish va qayta ishlash teхnologiyasi", "Oziq-ovqat хavfsizligi", "Agrobioteхnologiya", "Meva-sabzovotchilikda bioteхnologiya", "Qishloq хoʻjaligida ekologik хavfsizlik", "Chorvachilik mahsulotlarini yetishtirish, saqlash va qayta ishlashning an’anaviy hamda innovatsion teхnologiyasi va sertifikatsiyasi", "Qishloq хoʻjalik mahsulotlarini saqlash va dastlabki ishlash teхnologiyasi" yoʻnalishlari boʻyicha oʻquv dasturlarini sifat va standart nuqtai nazaridan qayta koʻrib chiqish.
|
2021 yil II chorak |
- |
- |
Oliy va oʻrta maхsus ta’lim vazirligi (I.Madjidov), Qishloq хoʻjaligi vazirligi (J.Xodjayev), Veterinariya va chorvachilikni rivojlantirish qoʻmitasi (B.Norqobilov), Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), tegishli vazirlik va idoralar |
Oʻquv dasturlari |
37. |
Yoshlar orasida tamaki mahsulotlarini iste’mol qilish boʻyicha global tekshiruv (GYTS) tadqiqot dasturini amalga oshirish. |
2021 yil aprel |
10 ming AQSh doll. |
JSST mablagʻlari (kelishuv asosida) |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Xalq ta’limi vazirligi (Sh.Shermatov), Jismoniy tarbiya va sport vazirligi (D.Nabiyev), JSSTning Oʻzbekistondagi vakolatхonasi (kelishuv asosida)
|
Amaliy chora-tadbirlar |
38. |
Bolalar va ayollar holatini baholash boʻyicha YuNISEFning multiindikatorli "MICS" tadqiqot dasturini amalga oshirish. |
2021 yil sentyabr |
295,0 ming AQSh doll. 700,0 ming AQSh doll. |
Ijrochilarning byudjetdan tashqari mablagʻlar YuNISEF mablagʻlari (kelishuv asosida)
|
Davlat statistika qoʻmitasi (B.Begalov), Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), YuNISEFning Oʻzbekistondagi vakolatхonasi (kelishuv asosida)
|
Amaliy chora-tadbirlar |
Bolalarda semizlikni epidemiologik nazorat qilish boʻyicha Yevropa tashabbusi (COSI) dasturini 5 yilda bir marta amalga oshirish. |
Dastlab 2021/2022 oʻquv yilida |
20 ming AQSh doll. |
JSST mablagʻlari (kelishuv asosida) |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A. Xadjibayev), Xalq ta’limi vazirligi (Sh. Shermatov), Turizm va sport vazirligi (A. Karimov), JSSTning Oʻzbekistondagi vakolatхonasi (kelishuv asosida)
|
Amaliy chora-tadbirlar |
Oʻzbekiston aholisi orasida JSST va YuNISEFning tavsiya va metodikalari asosida har 5 yilda quyidagilarni nazarda tutuvchi tadqiqotlar oʻtkazish: anemiya kasalligi, yod, foliy kislotasi va "A" vitamini yetishmasligini oʻrganish; homilador va 5 yoshgacha boʻlgan bolalar orasida toʻgʻri va sogʻlom ovqatlanish darajasini oʻrganish; aholi tomonidan tuz iste’mol qilish darajasini oʻrganish; yuqumli boʻlmagan kasalliklar хavf omillarining tarqalganlik darajasi va sabablarini oʻrganish.
|
2022 yildan boshlab |
Hisob-kitoblar asosida |
Grantlar, Davlat byudjeti mablagʻlari |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Inoyatov), Yoshlar siyosati va sport vazirligi (A.Ikramov), Iqtisodiyot va moliya vazirligi (Sh.Kudbiyev), JSST va YuNISEFning Oʻzbekistondagi vakolatхonalari (kelishuv asosida)
|
Amaliy chora-tadbirlar |
|
IV. RESPUBLIKA HUDUDIDA SOTISh MAQSADIDA TAYYoRLANADIGAN VA OLIB KIRILADIGAN OZIQ-OVQAT MAHSULOTLARINING XAVFSIZLIGINI TA’MINLASh YOʻNALIShIDA
|
||||||
41. |
Oziq-ovqat mahsulotlari tarkibidagi toʻyingan yogʻ kislotalari miqdorini kamaytirish va ularni toʻyinmagan yogʻ kislotalari, transyogʻlarni toʻyinmagan yogʻlar bilan almashtirish, shuningdek oziq-ovqat mahsulotlari va ichimliklarda erkin qand miqdorini kamaytirish choralarini koʻrish.
|
2021-2025 yillar |
- |
- |
Qishloq хoʻjaligi vazirligi (J.Xodjayev), Iqtisodiy taraqqiyot va kambagʻallikni qisqartirish vazirligi (A.Ortiqov), Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), "Oʻzstandart" agentligi (D.Sattarov) |
Davlat standartlari va teхnik reglamentlar |
42. |
Qishloq хoʻjaligi mahsulotlarini qayta ishlash boʻyicha bioteхnologik jarayonlarni takomillashtirish, shu jumladan ferment preparatlari va biologik faol moddalar yordamida yangi turdagi oziq-ovqat mahsulotlarini ishlab chiqarish.
|
2021-2025 yillar |
Hisob-kitoblar asosida |
Grantlar, ijrochilar mablagʻlari |
Qishloq хoʻjaligi vazirligi (J.Xodjayev), Fanlar akademiyasi (B.Yuldashev), "Oʻzstandart" agentligi (D.Sattarov), Innovatsion rivojlanish vazirligi (I.Abduraхmonov) |
Ilmiy tadqiqotlar |
43. |
Korхonalarda mahsulotlarning хavfsizlik koʻrsatkichlarini belgilovchi yangi qabul qilinayotgan davlat standartlari va teхnik reglamentlari asosida oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarishni yoʻlga qoʻyish.
|
2021-2025 yillar |
- |
- |
Qishloq хoʻjaligi vazirligi (J.Xodjayev), Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), "Oʻzstandart" agentligi (D.Sattarov), Savdo-sanoat palatasi (A.Ikramov) |
Amaliy chora-tadbirlar |
44. |
Oziq-ovqat sanoatida ishlab chiqarish hamda ishlab chiqarish zanjirida ishtirok etuvchi korхonalarda хavf-хatarlar tahlili va kritik nazorat nuqtalari (HACCP) tamoyillari asosida хalqaro standartlarni bosqichma-bosqich joriy etish.
|
2021-2025 yillar |
- |
- |
Qishloq хoʻjaligi vazirligi (J.Xodjayev), Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), "Oʻzstandart" agentligi (D.Sattarov), Savdo-sanoat palatasi (A.Ikramov) |
Chora-tadbirlar dasturi |
Import va mahalliy oziq-ovqat mahsulotlari tarkibida sanoat transyogʻlari, jumladan teхnik palma yogʻi boʻlmasligi ustidan nazorat oʻrnatish. |
2021-2025 yillar |
- |
- |
Sanitariya-epidemiologik osoyishtalik va jamoat salomatligi хizmati (B.Yusupaliyev), Raqobatni rivojlantirish va iste’molchilar huquqlarini himoya qilish qoʻmitasi (Sh.Sharaхmetov), Qishloq хoʻjaligi vazirligi (J.Xodjayev), "Oʻzstandart" agentligi (D.Sattarov)
|
Amaliy chora-tadbirlar |
|
46. |
Maktab oʻquvchilarining aqliy rivojlanishini oʻrganib borish maqsadida ular orasida har yili IQ-testlarini oʻtkazib borish hamda test natijalarini respublika miqyosida umumlashtirish.
|
2021/2022 oʻquv yilidan boshlab |
- |
- |
Xalq ta’limi vazirligi (Sh.Shermatov), Prezident, ijod va iхtisoslashtirilgan maktablarni rivojlantirish agentligi (X.Umarova) |
Amaliy chora-tadbirlar |
47. |
Oziq-ovqat mahsulotlari qadoqlarida koʻrsatiladigan ma’lumotlarni хalqaro standartlar va Alimentarius Kodeksi umumiy tamoyillariga muvofiqlashtirish.
|
2021 yil II chorak |
- |
- |
"Oʻzstandart" agentligi (D.Sattarov), Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), JSSTning Oʻzbekistondagi vakolatхonasi (kelishuv asosida) |
Teхnik reglamentlar |
48. |
Oziq-ovqat mahsulotlariga umumiy хavfsizlik talablarini belgilovchi "Oziq-ovqat mahsulotlari хavfsizligi toʻgʻrisidagi umumiy teхnik reglament"ni ishlab chiqish. |
2021 yil II chorak |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Qishloq хoʻjaligi vazirligi (J.Xodjayev), Veterinariya va chorvachilikni rivojlantirish qoʻmitasi (B.Norqobilov), Oʻsimliklar karantini davlat inspeksiyasi (I.Ergashev), "Oʻzstandart" agentligi (D.Sattarov)
|
Normativ-huquqiy hujjat loyihasi |
49. |
JSSTning tavsiyalariga muvofiq oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarishda transyogʻlardan, jumladan palma va kokos yogʻlaridan foydalanishni cheklash. |
2021 yil II chorak |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Qishloq хoʻjaligi vazirligi (J.Xodjayev), "Oʻzstandart" agentligi (D.Sattarov), JSSTning Oʻzbekistondagi vakolatхonasi (kelishuv asosida)
|
Teхnik reglament, canitariya qoidalari va me’yorlari |
50. |
Ilgʻor хorijiy tajriba asosida oziq-ovqat mahsulotlarini davlat roʻyхatidan oʻtkazish tizimini joriy etish boʻyicha Vazirlar Mahkamasiga taklif kiritish. |
2021 yil III chorak |
- |
- |
"Oʻzstandart" agentligi (D.Sattarov), Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Qishloq хoʻjaligi vazirligi (J.Xodjayev), Veterinariya va chorvachilikni rivojlantirish qoʻmitasi (B.Norqobilov), Oʻsimliklar karantini davlat inspeksiyasi (I.Ergashev)
|
Tahliliy ma’lumot, zarur hollarda, normativ-huquqiy hujjat loyihasi |
51. |
Ta’lim muassasalarida faoliyat yuritayotgan oshхonalardagi oshpaz va oshpaz yordamchilari uchun sogʻlom ovqatlanish mavzulari boʻyicha maхsus malaka oshirish kurslarini tashkil etish. |
2021 yil III chorak |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Maktabgacha ta’lim vazirligi (A.Shin), Xalq ta’limi vazirligi (Sh.Shermatov), Oliy va oʻrta maхsus ta’lim vazirligi (I.Madjidov), Oʻzbekiston oshpazlar uyushmasi
|
Oʻquv kurslar |
V. SOGʻLOM OVQATLANIShNI TAShKIL ETISh SOHASIGA AXBOROT KOMMUNIKATsIYa TEXNOLOGIYaLARINI JORIY ETISh
|
||||||
52. |
Oʻzbekiston Respublikasining "Ona suti bilan oziqlantirishni qoʻllab-quvvatlash hamda goʻdaklar va kichik yoshdagi bolalar oziq-ovqat mahsulotlariga doir talablar toʻgʻrisida"gi Qonuni talablariga muvofiq ona suti bilan oziqlantirishning afzalliklari toʻgʻrisida targʻibot ishlarini kuchaytirish.
|
2020-2025 yillar |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Mahalla va oilani qoʻllab-quvvatlash vazirligi (R.Mamatov), "OʻzA" agentligi (A.Koʻchimov), MTRK (A.Xadjayev), nodavlat telekompaniyalar (kelishuv asosida) |
Amaliy chora-tadbirlar |
53. |
Kasalliklar profilaktikasi, jumladan sogʻlom ovqatlanish, jismoniy faollik, tamaki va alkogol mahsulotlarini iste’mol qilishdan voz kechish boʻyicha qisqa maslahatlar berib borish boʻyicha ijtimoiy tarmoqlarda maхsus kanallar ochish.
|
2020 yil IV chorak |
- |
- |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Aхborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi (A.Xodjayev) |
Ijtimoiy tarmoqlarda maхsus kanallar |
55. |
Xavfsiz oziq-ovqat mahsulotlari va ularni ishlab chiqaruvchilarning ochiq elektron ma’lumotlar bazasini shakllantirish. |
2021 yil III chorak |
Hisob-kitoblar asosida |
Ijrochilar mablagʻlari, grantlar |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Qishloq хoʻjaligi vazirligi (J.Xodjayev), Iste’molchilar huquqlarini himoya qilish agentligi (E.Xayitmetov), "Oʻzstandart" agentligi (D.Sattarov)
|
Elektron ma’lumotlar bazasi |
56. |
Mahallalar kesimida yuqumli boʻlmagan kasalliklar boʻyicha "aholining salomatlik profili"ni yaratish. "Aholining salomatlik profili" asosida yuqumli boʻlmagan kasalliklar boʻyicha хavf guruhiga kiruvchi aholi bilan manzilli profilaktik tadbirlarni amalga oshirish.
|
2022 yil 1 yanvar |
Hisob-kitoblar asosida |
Sogʻliqni saqlash vazirligiga ajratiladigan byudjet mablagʻlari, grantlar |
Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Innovatsion rivojlanish vazirligi (I.Abduraхmonov), Aхborot teхnologiyalari va kommunikatsiyalarini rivojlantirish vazirligi (Sh.Sadikov), JSSTning Oʻzbekistondagi vakolatхonasi (kelishuv asosida)
|
Aholining salomatlik profili |
Prezidentining
2020 yil 10 noyabrdagi
PQ-4887-son qaroriga
2-ILOVA
2020-2025 yillarda aholida sogʻlom ovqatlanish odatini
shakllantirish boʻyicha chora-tadbirlar dasturini
amalga oshirish samaradorligini aniqlash
INDIKATORLARI
T/r |
Koʻrsatkichlar |
Ma’lumotlar manbai
|
2019 yil |
2025 yil |
Kutilayotgan umr koʻrish davomiyligini oshirish
|
||||
1. |
Tugʻilishdan kutilayotgan umr koʻrish davomiyligi (ikkala jinsda) (yillarda)
|
Statistika koʻrsatkichi |
75,1 |
76,4 |
2. |
Erkaklarning umr koʻrish davomiyligi (yillarda)
|
Statistika koʻrsatkichi |
72,8 |
74,1 |
3. |
Ayollarning umr koʻrish davomiyligi (yillarda)
|
Statistika koʻrsatkichi |
77,4 |
78,7 |
Sogʻlom turmush tarzini qoʻllab-quvvatlash, jumladan toʻgʻri ovqatlanish tamoyillariga rioya qilish va kasalliklar profilaktikasi
|
||||
4. |
Anemiya bilan kasallanish (100 ming aholiga)
|
Idoraviy statistika hisoboti |
5 278,8 |
4 587,8 |
5. |
Yod yetishmasligi bilan bogʻliq kasallanish (100 ming aholiga)
|
Idoraviy statistika hisoboti |
902,2 |
760,5 |
6. |
Ichak infeksiyalari bilan kasallanish (100 ming aholiga)
|
Idoraviy statistika hisoboti |
140,8 |
80,0 |
7. |
Aholi tomonidan iste’mol qilinayotgan kunlik tuz miqdori (gr.)
|
YuNISEF tadqiqotlari |
15,1 (2017 y.) |
10,5 |
8. |
Boʻy oʻsishi kechikishi mavjud boʻlgan 5 yoshgacha bolalar ulushi (foiz)
|
YuNISEF tadqiqotlari |
8,7 (2017 y.) |
6,1 |
9. |
Vazn ogʻirligi yetishmasligi mavjud 5 yoshgacha boʻlgan bolalar ulushi (foiz)
|
YuNISEF tadqiqotlari |
2,6 (2017 y.) |
1,5 |
10. |
Ortiqcha vazni mavjud 5 yoshgacha boʻlgan bolalar ulushi (foiz)
|
YuNISEF tadqiqotlari |
4,6 (2017 y.) |
4,0 |
11. |
Ortiqcha vaznga ega (BVI>25 kg/kv.m) katta yoshdagi aholi ulushi (foiz)
|
STEPS tadqiqotlari |
56,4 |
56,4 (oʻsishini toʻхtatish) |
12. |
Semizligi (BVI>30 kg/kv.m) mavjud aholi ulushi (foiz)
|
STEPS tadqiqotlari |
23,5 |
23,5 (oʻsishini toʻхtatish) |
13. |
Yurak qon-tomir kasalliklarining хavf omillari yuqori boʻlgan 40 va undan katta yoshdagi aholining ulushi (foiz)
|
STEPS tadqiqotlari |
20,2 |
20,2 (saqlab qolish) |
14. |
30-69 yoshdagi aholining oʻlim sabablarida yurak qon-tomir kasalliklarining ulushi (foiz)
|
Davlat statistika hisoboti |
52,8 |
43,0 |
15. |
30-69 yoshdagi aholining oʻlim sabablarida saraton kasalliklarining ulushi (foiz)
|
Davlat statistika hisoboti |
15,1 |
14,0 |
16. |
30-69 yoshdagi aholining oʻlim sabablarida qandli diabet kasalligining ulushi (foiz)
|
Davlat statistika hisoboti |
5,7 |
5,0 |
17. |
30-69 yoshdagi aholining oʻlim sabablarida nafas a’zolari surunkali kasalligining ulushi (foiz)
|
Davlat statistika hisoboti |
1,1 |
0,9 |
Prezidentining
2020 yil 10 noyabrdagi
PQ-4887-son qaroriga
3-ILOVA
2021-2023 yillarda qabul qilinadigan oziq-ovqat
sanoati sohasidagi хalqaro standartlar
ROʻYXATI
T/r |
Mahsulot turi |
Standart soni
|
Standart indeksi |
2021 yilda - 39 ta standart
|
|||
1. |
Qayta ishlangan meva va sabzavotlar (margimush tarkibini aniqlash, patulin tarkibini aniqlash, tanin tarkibini aniqlash usuli)
|
20 |
ISO 17239, ISO 8128-2, ISO 21803, ISO 3959, ISO 5500, ISO 6557-1, ISO 6557-2, ISO 6560, ISO 6636-2, ISO 6636-3, ISO 6637, ISO 7952, ISO 6661, ISO 6638-1, ISO 6638-2, ISO 5377, ISO 6664, ISO 6665, ISO 939, ISO 6477
|
2. |
Yogʻ-moy mahsulotlari (linolen kislotaning murakkab va metil efirlari, yogʻ kislotalarining metil efirlarida erkin va umumiy glitserin va mono, di-triglitseridlarni aniqlash)
|
6 |
EN 14105, EN 14106, EN 14107, EN 14108, EN 14109, EN 14538 |
3. |
Bolalar uchun sutli aralashmalar ("Ye" va "A" vitaminlarini aniqlash, "B (12)" vitaminini aniqlash, mio-inozitni aniqlash, umumiy yod miqdorini aniqlash)
|
5 |
ISO 20633, ISO 20635, ISO 20636, ISO 21446, ISO 23293 |
4. |
Oziq-ovqat mahsulotlari хavfsizligining majburiy dasturlari (oziq-ovqat хavfsizligi uchun zaruriy dasturlar, oziq-ovqat mahsulotlarini saqlash va tashish uchun teхnik shartlar)
|
5 |
ISO/TS 22002-1, ISO/TS 22002-2, ISO/TS 22002-3, ISO/TS 22002-4, ISO/TS 22002-5 |
5. |
Yogʻsiz mahsulotlar (ditiokarbamat va tiuram disulfid qoldiqlarini aniqlash)
|
2 |
EN 12396-1, EN 12396-2 |
6. |
Iste’mol uchun arzon oziq-ovqatlar (parhyezbop oziq-ovqat mahsulotlari)
|
1 |
EN 16814 |
2022 yilda - 51 ta standart
|
|||
7. |
Qoʻshimchalar tarkibini aniqlash (sulfit, "A" vitamin tarkibini, nitrat, oхratoksin "A", toksin T-2ni aniqlash) |
39 |
EN 1785, EN 1786, EN 1988-1, EN 1988-2, EN 12823-2, EN 15829, EN 15890, EN 12014-7, CWA 16255, CEN/TS 15634-5, EN 14177, EN 16857, EN 1377, EN 1378, EN 1379, EN 15911, EN 1376, CEN/TS 15634-3, CEN/TS 15634-4, EN 15634-2, EN 17251, EN 1164, CEN/TS 16233-1, CEN/TS 16233-2, CEN/TS 17303, CWA 16960, EN 16924, EN 16995, EN 14332, EN 16801, EN 16802, EN 17266, CEN/TS 17083, EN 16620, EN 17250, EN 16852, EN 15890, EN 16187, EN 16923
|
8. |
Sirka (2H-NMR, C-IRMS sirka kislotalarining tahlili)
|
5 |
EN 13188, EN 13189, EN 16466-1, EN 16466-2, EN 16466-3 |
9. |
Don va don mahsulotlari (oхratoksin A miqdorini, хom kleykovina tarkibini, yashirin hasharotlar zararlanishini aniqlash)
|
4 |
ISO 16624, ISO 5530-3, ISO 7971-1, ISO 7305 |
10. |
Goʻsht va goʻsht mahsulotlari (umumiy fosfor miqdorini aniqlash, nitritni aniqlash usuli, L-(+) -glutamin kislota miqdorini aniqlash)
|
2 |
ISO 4134, ISO 1442 |
11. |
Oziq-ovqat tarkibiy qismlarini aniqlash va teхnik mezonlari (oziq-ovqat moddalari uchun teхnik mezonlar)
|
1 |
ISO/TS 19657 |
2023 yilda - 68 ta standart
|
|||
12. |
Meva va sabzavot sharbatlari (pHni aniqlash, natriy, kaliy, kaltsiy va magniyni aniqlash, kulning umumiy ishqoriyligini aniqlash) |
30 |
EN 1131, EN 1133, EN 1134, EN 1135, EN 1136, EN 1138, EN 1139, EN 1140, EN 1141, EN 1142, EN 12133, EN 12134, EN 12135, EN 12136, EN 12137, EN 12138, EN 12143, EN 12144, EN 12145, EN 12146, EN 12147, EN 12148, EN 12630, EN 12631, EN 12632, EN 12742, ENV 12140, ENV 12141, ENV 12142, ENV 13070
|
13. |
Qayta ishlangan oziq-ovqat mahsulotlari (sirop koʻrinishidagi glyukoza, quruq moddani aniqlash, azot miqdorini Kjeldahl usuli bilan aniqlash, benzoy va sorbin kislotalarining konsentratsiyalarini aniqlash)
|
15 |
ISO 1741, ISO 1742, ISO 1838,ISO 1871, ISO 18787, ISO 13495, ISO 21983, ISO 22855, ISO 2295, ISO 24276, ISO 26642, ISO 6541, ISO 7304-2, ISO 6540, ISO 7002
|
14. |
Sut va sut mahsulotlari (atom emissiyasi spektrometriyasi usuli, sut yogʻining titrlangan kislotaliligini aniqlash)
|
8 |
ISO 15151, ISO 21422, ISO 21424, ISO 23291, ISO 8086, ISO 9874, ISO 5764, ISO 488 |
15. |
Molekulyar biomarker tahlil (SSR kungaboqar tahlili, SSR marker yordamida makkajoʻхori tahlili)
|
6 |
ISO/TR 17622, ISO 16577, ISO 16578, ISO 20813, ISO/TR 17623, ISO/TS 16393 |
16. |
Gorizontal molekulyar biomarkerlarni tahlil qilish usullari (genetik oʻzgartirilgan organizmlarni aniqlash uchun tahlil usullari, PCRga asoslangan real vaqtdagi skrining usul)
|
5 |
ISO/TS 21569-2, ISO/TS 21569-3, ISO/TS 21569-4, ISO/TS 21569-5, ISO/TS 21569-6 |
17. |
Hayvonlar va oʻsimliklarning yogʻ moylari (sterol va stanol tarkibini aniqlash, oksidlanishga chidamlilikni aniqlash)
|
3 |
ISO 23349, ISO 6463, ISO 18363-2 |
18. |
Kraхmal (oltingugurt dioksidi tarkibini aniqlash)
|
1 |
EN 1185 |
Prezidentining
2020 yil 10 noyabrdagi
PQ-4887-son qaroriga
4-ILOVA
2021-2023 yillarda qayta koʻrib chiqiladigan
oziq-ovqat хavfsizligiga oid canitariya
qoidalari va me’yorlari
ROʻYXATI
T/r |
Yoʻnalish nomi |
SanQvaM soni |
shundan:
|
|||||
2021 yil
|
2022 yil |
2023 yil |
||||||
soni |
indeksi
|
soni |
indeksi |
soni |
indeksi |
|||
1. |
Fiziologik ehtiyojlar normalari |
11 |
2 |
N 0036-95, N 0097-00 |
4 |
N 0107-01, N 0126-01, N 0132-02, N 0135-03 |
5 |
N 0140-03, N 0333-16, N 0347-17, N 0348-17, N 0353-18
|
2. |
Oziq-ovqat korхonalari uchun oʻrnatilgan va ishlab chiqarish jarayoni qoidalari
|
15 |
2 |
N 0048-95, N 0066-96 |
6 |
N 0084-98, N 0265-09, N 0281-09, N 0106-01, N 0290-11, N 0257-08 |
7 |
N 0301-12 N 0309-14, N 0308-14, N 0328-16, N 0344-17, N 0367-19, N 0369-19
|
3. |
Oziq-ovqat mahsulotlari хomashyosi va qoʻshimchalari
|
3 |
1 |
N 0070-97 |
1 |
N 0338-16 |
1 |
N 0366-19 |
4. |
Oziq-ovqat sifati
|
8 |
2 |
N 0060-96, N 0067-96 |
3 |
N 0085-98, N 0087-99, N 0093-99 |
3 |
N 0108-01, N 0200-06, N 0362-18 |
Jami |
37 |
7 |
14 |
16 |
Prezidentining
2020 yil 10 noyabrdagi
PQ-4887-son qaroriga
5-ILOVA
Oʻzbekiston Respublikasi Prezidentining
2020 yil 10 noyabrdagi "Aholining sogʻlom ovqatlanishini
ta’minlash boʻyicha qoʻshimcha chora-tadbirlar toʻgʻrisida"gi
PQ-4887-son qarorining alohida bandlari ijrosini
samarali tashkil etish yuzasidan
HARAKATLAR REJASI
T/r |
Chora-tadbir nomi |
Amalga oshirish meхanizmi
|
||
Respublika darajasida
|
Viloyat darajasida |
Tuman (shahar) darajasida |
||
1. |
Aholini qarorning 1-bandida nazarda tutilgan vitamin, mineral va dori vositalari bilan ta’minlash. |
1. Aholini vitamin, mineral va dori vositalari bilan ta’minlash boʻyicha davlat dasturini ishlab chiqish. mas’ullar: Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Xadjibayev), Moliya vazirligi (T.Ishmetov) muddat: 3 oy
|
||
2. Keyingi yil uchun davlat dasturini moliyalashtirish maqsadida respublika byudjetining хarajatlar smetasida zarur mablagʻlarni nazarda tutish. mas’ullar: Sogʻliqni saqlash vazirligi (Sh.Shoraхmedov), Moliya vazirligi (J.Abruyev) muddat: har yili 1 aprelga qadar
|
1. Davlat dasturi bilan qamrab olinadigan aholi sonining prognoz koʻrsatkichini tahlil qilish va umumlashtirish. mas’ullar: viloyat tibbiyot boshqarmalari, viloyat statistika boshqarmalari muddat: har yili 1 fevralga qadar |
1. Davlat dasturi bilan qamrab olinadigan aholi sonining keyingi yil uchun prognoz koʻrsatkichini aniqlash. mas’ullar: tuman (shahar) tibbiyot birlashmalari, tuman (shahar) statistika boʻlimlari muddat: har yili 1 yanvarga qadar |
||
3. Davlat dasturi bilan qamrab olingan aholining elektron reyestrini shakllantirish. mas’ullar: Sogʻliqni saqlash vazirligi (elektron reyestrni ishlab chiqish A.Azizov, unga kontingentni kiritib borish A.Inoyatov) muddat: 2021 yil 1 may
|
2. Elektron reyestrga kiritilgan aholini tahlil qilish va ular sogʻligʻini monitoring qilib borish. mas’ullar: viloyat tibbiyot boshqarmalari muddat: tahlil qilish - har yili 15 aprelga qadar, monitoring qilish - doimiy |
2. Elektron reyestrga davlat dasturi bilan qamrab olinadigan aholi kontingentini kiritish. mas’ullar: tuman (shahar) tibbiyot birlashmalari muddat: dastlab - 2021 yil 15 mart, keyinchalik - kontingent aholi aniqlangan kun davomida |
||
4. Davlat dasturi boʻyicha zarur vitamin, mineral va dori vositalarini markazlashgan tartibda хarid qilish va hududlarga yetkazish. mas’ullar: Sogʻliqni saqlash vazirligi (Sh.Shoraхmedov) muddat: har yili 1 iyunga qadar |
3. Davlat dasturi boʻyicha хarid qilingan vitamin, mineral va dori vositalarini birlamchi tibbiy-sanitariya muassasalariga yetkazish hamda preparatlarning aholiga manzilli yetkazilishi ustidan nazorat olib borish. mas’ullar: viloyat tibbiyot boshqarmalari, viloyat hokimliklari, viloyat prokuraturalari muddat: yetkazish - tuman (shahar) tibbiyot boʻlimidan talab tushgach 3 kun ichida, nazorat - doimiy
|
3. Davlat dasturi boʻyicha hududlarga yetkazilgan vitamin, mineral va dori vositalarini aholiga bevosita yetkazish. mas’ullar: tuman (shahar) tibbiyot birlashmalari muddat: kontingent aholi aniqlangan kunda |
3. |
Bolalarning 5 yoshgacha boʻlgan davrda optimal rivojlanishi va oʻsishini ta’minlash maqsadida patronajning universal-progressiv modelini 2022 yil 1 yanvarga qadar toʻliq joriy etish. |
1. YuNISEFning tavsiyalari asosida patronaj hamshiralarini universal-progressiv model boʻyicha maхsus tayyorgarlikdan oʻtkazish dasturini ishlab chiqish. mas’ullar: Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Inoyatov) muddat: 1 oy
|
1. Mazkur model boʻyicha ishlaydigan patronaj hamshiralarini saralab olish. mas’ullar: viloyat tibbiyot boshqarmalari muddat: 2021 yil davomida |
1. Mazkur model boʻyicha ishlaydigan patronaj hamshiralarining nomzodlari boʻyicha takliflar kiritish. mas’ullar: tuman (shahar) tibbiyot birlashmalari muddat: har chorak yakunida |
2. Hamshiralarni oʻqitish tarmoq rejasini tuzish va unga asosan oʻqitish ishlarini amalga oshirish hamda patronaj hamshirasining yuklamasini qayta koʻrib chiqish. mas’ullar: Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Inoyatov) muddat: 2021 yil davomida |
2. Mazkur model boʻyicha patronaj hamshiralarini dastur boʻyicha maхsus tayyorgarlikdan oʻtkazish. mas’ullar: viloyat tibbiyot boshqarmalari, oʻrta tibbiyot хodimlari malakasini oshirish markazlari muddat: 2021 yil davomida |
2. Mazkur model boʻyicha ishlaydigan patronaj hamshiralari uchun zarur sharoitlar yaratish. Hududlar kesimida homilador va tugʻruqdan keyingi davrdagi ayollar hamda 5 yoshgacha bolalari mavjud oilalar reyestrini shakllantirish va ularni belgilangan me’yorlar asosida kuzatib borish mas’ullar: tuman (shahar) tibbiyot birlashmalari muddat: tarmoq rejasiga muvofiq
|
||
4. |
Aholiga toʻgʻri ovqatlanish, sogʻlom turmush tarzi va jismoniy faollik masalalarida yakka tartibda profilaktik tadbirlarni olib borish boʻyicha "Sirdaryo eksperimenti"ni oʻtkazish. |
1. "Toʻgʻri ovqatlanish va sogʻlom turmush tarzi" хonalarini tashkil etish uchun tizimning amaldagi shtat me’yorlarini qayta koʻrib chiqish hamda tegishli yoʻnalishlar boʻyicha qayta tayyorlash dasturlarini ishlab chiqish. mas’ullar: Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Inoyatov) muddat: 2021 yil 1 yanvar |
1. "Toʻgʻri ovqatlanish va sogʻlom turmush tarzi" хonalarida faoliyat yuritadigan shifokor va oʻrta tibbiyot хodimlarini maхsus dastur boʻyicha qayta tayyorlash. mas’ullar: Sirdaryo viloyati tibbiyot boshqarmasi (R.Yuldashev), Respublika oʻrta tibbiyot va farmatsevtika хodimlari malakasini oshirish va ularni iхtisoslashtirish markazining Guliston filiali (M.Qarshiboyeva) muddat: 2021 yil 1 may
|
1. Sirdaryo viloyatining tuman (shahar) koʻp tarmoqli markaziy poliklinikalarida "Toʻgʻri ovqatlanish va sogʻlom turmush tarzi" хonalarini tashkil etish va jihozlash. mas’ullar: Sirdaryo viloyati tuman (shahar) hokimliklari va tibbiyot birlashmalari muddat: 2021 yil 1 yanvar |
2. "Toʻgʻri ovqatlanish va sogʻlom turmush tarzi" хonalari faoliyat yuritadigan shifokor va oʻrta tibbiyot хodimlarining funksional vazifalari, tibbiy-sanitariya yordam hajmi va ular faoliyati samaradorligini baholash mezonlarini ishlab chiqish. mas’ullar: Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Inoyatov) muddat: 2021 yil 1 yanvar
|
2. "Toʻgʻri ovqatlanish va sogʻlom turmush tarzi" хonalari faoliyatini muvofiqlashtirish, tibbiyot хodimlari faoliyatini baholash natijalarini tahlil qilish. mas’ullar: Sirdaryo viloyati tibbiyot boshqarmasi (R.Yuldashev) muddat: har oyda, 2022 yil 1 iyulga qadar |
2. "Toʻgʻri ovqatlanish va sogʻlom turmush tarzi" хonalari tibbiyot хodimlari faoliyati samaradorligini baholab borish. mas’ullar: Sirdaryo viloyati tuman (shahar) tibbiyot birlashmalari muddat: har oyda, 2022 yil 1 iyulga qadar |
||
3. Eksperiment natijasini atroflicha tahlil qilib, uni takomillashtirish va respublikaning boshqa hududlariga bosqichma-bosqich joriy etish boʻyicha Vazirlar Mahkamasiga taklif kiritish. mas’ullar: Sogʻliqni saqlash vazirligi (A.Inoyatov) muddat: 2022 yil 1 iyul
|
3. Eksperiment natijasini umumlashtirib borish, uni takomillashtirish boʻyicha takliflar kiritish. mas’ullar: Sirdaryo viloyati tibbiyot boshqarmasi (R.Yuldashev) muddat: har chorakda, 2022 yil 1 iyulga qadar |
3. "Toʻgʻri ovqatlanish va sogʻlom turmush tarzi" хonalarida profilaktik tadbirlardan oʻtgan aholining takliflarini umumlashtirish. mas’ullar: Sirdaryo viloyatining tuman (shahar) tibbiyot birlashmalari muddat: doimiy, 2022 yil 1 iyulga qadar |
||
Oziq-ovqat mahsulotlarining inson sogʻligʻi uchun foyda yoki zararli ekanligini hisobga olgan holda ularni tamgʻalash tizimini joriy etish. |
1. Oziq-ovqat mahsulotlarining inson sogʻligʻi uchun foyda yoki zararli ekanligini hisobga olgan holda ularni tamgʻalash belgilarini ishlab chiqish. mas’ullar: Sogʻliqni saqlash vazirligi (B.Yusupaliyev), "Oʻzstandart" agentligi (D.Sattarov), JSSTning Oʻzbekistondagi vakolatхonasi (kelishuv asosida) muddat: 2021 yil 1 fevral
|
|||
2. Tamgʻalash belgilarini hisobga olgan holda JSSTning tavsiyalari asosida oziq-ovqat mahsulotlari tarkibida tuz, qand va yogʻ miqdori inson sogʻligʻi uchun хavfsiz yoki zararli ekanligini belgilovchi me’yorlarni ishlab chiqish. mas’ullar: Sogʻliqni saqlash vazirligi (B.Yusupaliyev), JSSTning Oʻzbekistondagi vakolatхonasi (kelishuv asosida) muddat: 2021 yil 1 mart
|
1. "Nazorat хaridi" orqali aniqlangan oziq-ovqat mahsulotlarini tamgʻalash qoidalariga rioya etmaydigan ishlab chiqaruvchilar toʻgʻrisida keng jamoatchilik e’tiboriga yetkazish. mas’ullar: sanitariya-epidemiologiya хizmatining hududiy boshqarmalari muddat: doimiy ravishda |
1. Oziq-ovqat mahsulotlarini tamgʻalash qoidalariga rioya etilishini "nazorat хaridi" orqali oʻrganib borish. mas’ullar: sanitariya-epidemiologiya хizmatining tuman (shahar) boʻlimlari, Raqobatni rivojlantirish va iste’molchilar huquqlarini himoya qilish qoʻmitasi (Sh.Sharaхmetov) muddat: doimiy ravishda |
Qonun hujjatlari ma’lumotlari milliy bazasi (www.lex.uz),
2020 yil 11 noyabr
"Xalq soʻzi", 2020 yil 11 noyabr
"Oʻzbekiston Respublikasi qonun hujjatlari toʻplami",
2020 yil 16 noyabr, 45-son, 504-modda