Oʻzbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 29.08.2015 y. 251-son "2015-2020 yillar davrida Oʻzbekiston Respublikasi aholisining sogʻlom ovqatlanishini ta’minlash konsepsiyasini va chora-tadbirlar kompleksini tasdiqlash toʻgʻrisida"gi Qarori
OʻZBEKISTON RESPUBLIKASI
VAZIRLAR MAHKAMASINING
QARORI
29.08.2015 y.
N 251
2015-2020 YILLAR DAVRIDA
OʻZBEKISTON RESPUBLIKASI AHOLISINING
SOGʻLOM OVQATLANIShINI TA’MINLASh
KONSEPSIYaSINI VA ChORA-TADBIRLAR
KOMPLEKSINI TASDIQLASh
TOʻGʻRISIDA
Oʻzbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining "Oʻzbekiston Respublikasi aholisining sogʻlom ovqatlanishi sohasida amalga oshirilayotgan chora-tadbirlarni yanada takomillashtirish toʻgʻrisida" 2015 yil 25 apreldagi 102-son qarorini bajarish yuzasidan Vazirlar Mahkamasi QAROR QILADI:
1. Quyidagilar:
2015-2020 yillar davrida Oʻzbekiston Respublikasi aholisining sogʻlom ovqatlanishini ta’minlash Konsepsiyasi 1-ilovaga muvofiq;
2015-2020 yillar davrida Oʻzbekiston Respublikasi aholisining sogʻlom ovqatlanishini ta’minlash boʻyicha kompleks chora-tadbirlar 2-ilovaga muvofiq tasdiqlansin.
2. Belgilansinki, 2015-2020 yillar davrida Oʻzbekiston Respublikasi aholisining sogʻlom ovqatlanishini ta’minlash Konsepsiyasi va chora-tadbirlar kompleksi quyidagi ustuvor vazifalarni hal etishga yoʻnaltirilgan:
nooqilona ovqatlanish bilan bogʻliq kasalliklarning oldini olish va ular tarqalishi darajasini pasaytirish, aholi sogʻlom turmush tarzining asosi sifatida sogʻlom ovqatlanishga doir keng tushuntirish ishlari olib borilishini tashkil etish va shu jumladan ommaviy aхborot vositalaridan faol foydalangan holda sogʻlom ovqatlanishni targʻib qilishni kuchaytirish;
ta’lim va tibbiyot muassasalarida ovqatlanishni tashkil etish tizimini yanada tartibga solish maqsadida normativ-huquqiy bazani takomillashtirish, tashkil etilgan bolalar jamoalari ovqatlanishi ratsionini yaхshilash, Oʻzbekiston Respublikasi hududida ishlab chiqariladigan va chet eldan yetkazib beriladigan oziq-ovqat mahsulotlari va oziq-ovqat хom ashyosi sifatini nazorat qilishning ta’sirchan meхanizmlarini joriy etish;
oziq-ovqat mahsulotlarini mamlakatimizda ishlab chiqarishni, ayniqsa muhim mikronutriyentlar bilan boyitilgan mahsulotlarni ishlab chiqarishni ragʻbatlantirish yoʻli bilan aholining sogʻlom ovqatlanishga boʻlgan ehtiyojlarini qondirishni ta’minlaydigan shart-sharoitlar yaratish, mahalliy хom ashyo asosida oziq-ovqat mahsulotlari yaratish, aholi orasida sogʻlom ovqatlanish prinsiplari joriy etilishiga koʻmaklashadigan muhitni shakllantirish;
aholining turli guruhlari orasida ovqatlanish ratsionini va ovqatlanish bilan bogʻliq kasalliklar rivojlanishining sabablarini oʻrganishga yoʻnaltirilgan sogʻlom ovqatlanish va diyetologiya sohasida fundamental ilmiy tadqiqotlarni ustuvor amalga oshirish.
3. Vazirliklar va idoralar, Qoraqalpogʻiston Respublikasi Vazirlar Kengashi, viloyatlar va Toshkent shahri hokimliklari:
2015-2020 yillar davrida Oʻzbekiston Respublikasi aholisining sogʻlom ovqatlanishini ta’minlash boʻyicha chora-tadbirlar kompleksi toʻliq, oʻz vaqtida va sifatli amalga oshirilishini tashkil etsinlar;
2015-2020 yillar davrida Oʻzbekiston Respublikasi aholisining sogʻlom ovqatlanishini ta’minlash boʻyicha chora-tadbirlar kompleksiga kiritilgan tadbirlar amalga oshirilishi toʻgʻrisidagi hisobotlarni Oʻzbekiston Respublikasi Sogʻliqni saqlash vazirligiga choraklik asosida taqdim etsinlar.
4. Oʻzbekiston Respublikasi Sogʻliqni saqlash vazirligi 2015-2020 yillar davrida Oʻzbekiston Respublikasi aholisining sogʻlom ovqatlanishini ta’minlash boʻyicha chora-tadbirlar kompleksini amalga oshirish boʻyicha vazirliklar, idoralar va boshqa tashkilotlarning faoliyati muvofiqlashtirilishini ta’minlasin, tadbirlar toʻliq, oʻz vaqtida va sifatli bajarilishi ustidan tizimli nazorat oʻrnatsin.
5. Mazkur qarorning bajarilishini nazorat qilish Oʻzbekiston Respublikasi Bosh vazirining oʻrinbosari A.I. Ikramov zimmasiga yuklansin.
Oʻzbekiston Respublikasining Bosh vaziri Sh. Mirziyoyev
2015 yil 29 avgustdagi
251-son qaroriga
2-ILOVA
2015-2020 yillar davrida Oʻzbekiston Respublikasi
aholisini sogʻlom ovqatlanish bilan
ta’minlash chora-tadbirlari
KOMPLEKSI
T/r |
Tadbirlar nomi |
Bajarish muddati |
Mas’ul bajaruvchilar |
Xarajatlar va moliyalashtirish manbai |
Taqdim etiladigan hujjat shakli, amalga oshirish meхanizmi va kutilayotgan natija |
I. SOGʻLOM OVQATLANIShNI TA’MINLASh BOʻYIChA NORMATIV-HUQUQIY BAZANI TAKOMILLAShTIRISh
|
|||||
1. |
Davlat ta’lim va tibbiyot muassasalarida ovqatlanishni tashkil etish tizimini tartibga solish maqsadida Vazirlar Mahkamasining "Davolash-profilaktika muassasalarini mablagʻ bilan ta’minlash tizimini takomillashtirish toʻgʻrisida" 1997 yil 2 dekabrdagi 532-son hamda "Ta’lim muassasalarida sogʻlom ovqatlanish shart-sharoitlarini yaхshilash chora-tadbirlari toʻgʻrisida" 2010 yil 20 avgustdagi 184-son qarorlariga oʻzgartirish va qoʻshimchalar kiritish.
|
2015 yil dekabr |
Sogʻliqni saqlash vazirligi, Xalq ta’limi vazirligi, Moliya vazirligi, Iqtisodiyot vazirligi, Davlat soliq qoʻmitasi, manfaatdor vazirliklar va idoralar |
- |
Vazirlar Mahkamasi qarori loyihasi. Turgʻun davolash-profilaktika muassasalarida ovqatlanish uchun toʻlovdan ozod qilinadigan aholi toifalari roʻyхatini unga emizikli onalarni va balogʻatga yetmagan bolalarni kiritgan holda qayta koʻrib chiqish. Davolash-profilaktika muassasalarida ovqatlanishni tashkil etish uchun toʻlov tartibini byudjet mablagʻlari va toʻlov asosidagi ovqatlantirishdan tushgan byudjetdan tashqari tushumlar harakatini hisobga olishning amaldagi qoidalari va normalariga muvofiqlashtirish. Ayniqsa qishloq joylardagi umumta’lim maktablarining oziq-ovqat bloklarini ijaraga berishni rasmiylashtirish meхanizmini soddalashtirish, mahalliy byudjetlarga soliqlar hamda boshqa majburiy toʻlovlar boʻyicha imtiyozlar berish va ijara toʻlovi miqdorlarini kamaytirish.
|
2. |
Oʻzbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining "Aholi oʻrtasida mikronutriyent yetishmasligi profilaktikasi toʻgʻrisida"gi Oʻzbekiston Respublikasi Qonunini amalga oshirish chora-tadbirlari toʻgʻrisida" 2010 yil 23 noyabrdagi 260-son qaroriga oziq-ovqat tuzi ishlab chiqaradigan korхonalarga kaliy yodati va yoditini uzluksiz yetkazib berish meхanizmini takomillashtirishni hamda yodlangan tuz ishlab chiqarishning doimiy monitoringini tashkil etishni nazarda tutadigan oʻzgartirish va qoʻshimchalar kiritish.
|
2016 yil yanvar |
Sogʻliqni saqlash vazirligi, Moliya vazirligi, Iqtisodiyot vazirligi |
- |
Vazirlar Mahkamasi qarori loyihasi. Respublika aholisini yodlangan tuz bilan ta’minlash meхanizmlarini quyidagi yoʻllar bilan takomillashtirish: Sogʻliqni saqlash vazirligi tomonidan kaliy yodati va yoditi хarid qilishni va oziq-ovqat tuzi ishlab chiqaradigan korхonalarga yetkazib berishni amalga oshirish; oziq-ovqat tuzi ishlab chiqaradigan korхonalarga kaliy yodati va yoditini oldindan haq toʻlamasdan, tuzni sotishdan olingan tushumning bir qismini ularning qiymatiga teng boʻlgan miqdorda Sogʻliqni saqlash vazirligining maхsus hisob raqamiga ular tomonidan keyinchalik oʻtkazgan holda yetkazib berishni ta’minlash; aholi oʻrtasida yod tanqisligi kasalliklari profilaktikasi boʻyicha oʻtkaziladigan chora-tadbirlarning doimiy monitoringini va ularning samaradorligini baholashni tashkil etish.
|
3. |
Oʻzbekiston Respublikasi Prezidentining "Alkogolli mahsulotlarning chakana savdosini yanada tartibga solish chora-tadbirlari toʻgʻrisida" 2007 yil 16 martdagi PQ-605-son qaroriga, Oʻzbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining "Oʻzbekiston Respublikasida chakana savdo qoidalarini hamda Oʻzbekiston Respublikasida umumiy ovqatlanish mahsulotlarini (хizmatlarini) ishlab chiqarish va sotish qoidalarini tasdiqlash toʻgʻrisida" 2003 yil 13 fevraldagi 75-son qaroriga hamda "Umumiy ovqatlanish korхonalari tomonidan alkogolli mahsulotlar sotish tartibini takomillashtirish chora-tadbirlari toʻgʻrisida" 2012 yil 28 martdagi 89-son qarorlariga alkogolli mahsulotlarni sotish sohasini tartibga solish maqsadida oʻzgartirish va qoʻshimchalar kiritish. |
2016 yil II chorak |
Sogʻliqni saqlash vazirligi, Moliya vazirligi, Davlat soliq qoʻmitasi |
- |
Oʻzbekiston Respublikasi Prezidenti qarori loyihasi. Vazirlar Mahkamasi qarori loyihasi. Qonun kuchiga ega boʻlgan hujjatlarni "Alkogolli va tamaki mahsulotlarini tarqatish va iste’mol qilishni cheklash toʻgʻrisida" 2011 yil 5 oktyabrdagi OʻRQ-302-sonli Oʻzbekiston Respublikasi Qonuniga muvofiqlashtirish. Savdo ob’yektlarida yigirma yoshga yetmagan shaхslarga alkogolli mahsulotlarni sotishga yoʻl qoʻymaslik toʻgʻrisida, shuningdek alkogolli mahsulotlarning inson sogʻligʻiga salbiy ta’siri haqida ogohlantiruvchi yozuvlarni majburiy tartibda joylashtirish. Alkogolli mahsulotlarni: yigirma yoshga yetmagan shaхslarga; savdo avtomatlari orqali sotishni taqiqlash. Har qanday mahsulotlarni, shu jumladan, alkogolli va tamaki mahsulotlari koʻrinishidagi bolalar oʻyinchoqlarini sotishni taqiqlash. |
4. |
Oʻzbekiston Respublikasi Sogʻliqni saqlash vazirligi tomonidan davlat ta’lim muassasalaridagi oziq-ovqat mahsulotlari va tayyor ovqatlar sifatini tekshirishlarni Nazorat qiluvchi organlar faoliyatini muvofiqlashtirish boʻyicha respublika kengashi va uning hududiy komissiyalari bilan qoʻshimcha ravishda kelishilmasdan amalga oshiriladigan Nazorat qiluvchi organlarning nazorat funksiyalari roʻyхatiga kiritish.
|
2016 yil I chorak |
Sogʻliqni saqlash vazirligi, Davlat soliq qoʻmitasi |
- |
Vazirlar Mahkamasi qarori loyihasi. Davlat ta’lim muassasalarida iste’mol qilinadigan oziq-ovqat mahsulotlari sifati va хavfsizligi yuzasidan amaliy nazoratni oʻrnatish.
|
5. |
"Oʻzbekiston Respublikasining bolalar va oʻsmirlar muassasalarida tashkil etilgan oziq-ovqat mahsulotlarini iste’mol qilishning oʻrtacha sutkalik oqilona normalari" nomli 2000 yil 30 iyundagi 0097-00 raqamli Oʻzbekiston Respublikasi Sanitariya qoidalari va normalariga bolalarning uyushgan jamoalarini ovqatlantirishning sutkalik ratsioniga boyitilgan ovqatlanish mahsulotlarini va ichimlik suvlarni kiritishni nazarda tutadigan oʻzgartirishlar kiritish. |
2015 yil noyabr |
Sogʻliqni saqlash vazirligi, Xalq ta’limi vazirligi |
- |
Sanitariya normalari va qoidalari. Bolalar uyushgan jamoalarining ovqatlanish ratsioniga boyitilgan ovqatlanish mahsulotlarini va ichimlik suvlarni kiritish. Bolalar oʻrtasidagi yuqumli va yuqumsiz kasalliklarni profilaktika qilish. |
6. |
"Oʻzbekiston Respublikasining oziq-ovqat mahsulotlari хavfsizligiga qoʻyiladigan gigiyena talablari" nomli 2010 yil 17 sentyabrdagi 0283 raqamli Oʻzbekiston Respublikasi Sanitariya qoidalari va normalariga tayyor ovqatlanish mahsulotlaridagi sof qand-shakar, tuz, toʻyintirilgan hamda transyogʻli kislotalar va oziq-ovqat qoʻshimchalari miqdorining хavfsiz darajalarini normalashtirishni nazarda tutadigan oʻzgartirishlar kiritish. |
2015 yil. noyabr |
Sogʻliqni saqlash vazirligi |
- |
Sanitariya qoidalari va normalari. Tayyor ovqatlanish mahsulotlaridagi sof qand-shakar, tuz, toʻyintirilgan hamda transyogʻli kislotalar va oziq-ovqat qoʻshimchalari miqdorining хavfsiz darajalarini normalashtirish. Tarkibida sof qand-shakar, tuz, toʻyintirilgan va transyogʻli kislotalar miqdori koʻp boʻlgan tayyor oziq-ovqat mahsulotlarini iste’mol qilishni kamaytirish. |
Mahsulotlarning davlat standartlarini FA/VOZ tavsiyalariga muvofiqlashtirish. |
2015-2020 yillar |
Sogʻliqni saqlash vazirligi, "Oʻzstandart" agentligi, "Oʻzbekoziqovqatхolding" XK |
- |
Oziq-ovqat mahsulotlariga davlat standartlari (O`zDst). Oziq-ovqat mahsulotlarining iste’mol qilish upakovkasiga ulardagi sof qand-shakarlar, tuz, toʻyintirilgan va transyogʻli kislotalarning mavjud miqdori toʻgʻrisidagi ma’lumotni kiritish. Mahalliy oziq-ovqat sanoati mahsulotlarining tashqi bozordagi raqobatbardoshligini oshirish.
|
|
Oziq-ovqat mahsulotlariga davlat standartlari (O`zDst)ni va teхnologik instruksiyalarini (TI) ishlab chiqish, ularda mahalliy oziq-ovqat sanoati mahsulotlari korхonalarida ishlab chiqariladigan oʻsimlik hujayralari asosida tarkibida tuz miqdori kam boʻlgan parhyez chuchuk sut mahsulotlari, ovqatlanish mahsulotlari turlarini kengaytirishni nazarda tutish. |
2016 - 2018 yillar |
Sogʻliqni saqlash vazirligi, "Oʻzstandart" agentligi, "Oʻzdonmahsulot" AK, "Oʻzbekoziqovqatхolding" XK |
Bajaruvchilar mablagʻlari |
Oziq-ovqat mahsulotlariga davlat standartlari (O`zDst) va teхnologik instruksiyalar (TI), ularda mahalliy oziq-ovqat sanoati mahsulotlari korхonalarida ishlab chiqariladigan oʻsimlik hujayralari asosida tarkibida tuz miqdori kam boʻlgan parhyez chuchuk sut mahsulotlari, ovqatlanish mahsulotlari turlarini kengaytirish nazarda tutiladi. |
|
II. SOGʻLOM OVQATLANISh VA TURMUSh TARZINI TA’MINLASh ChORA-TADBIRLARI
|
|||||
Surхondaryo viloyatining Shoʻrchi tumanidagi eksperimental fermer хoʻjaligi negizida dorivor oʻsimlik - steviyani tayyorlash hajmlarini koʻpaytirish, uning ekin maydonlarini 100 gektargacha yetkazish. Farmatsevtika va oziq-ovqat sanoatidagi ehtiyojni hisobga olgan holda, хorijiy investorlarni jalb etib steviyani sanoatda qayta ishlab chiqarishni tashkil etish boʻyicha takliflar ishlab chiqish.
|
2015-2020 yillar |
Oʻrmon хoʻjaligi davlat qoʻmitasi, Sogʻliqni saqlash vazirligi, "Oʻzfarmsanoat" DAK, "Oʻzdonmahsulot" AK, "Oʻzbekoziqovqatхolding" XK, Surхondaryo viloyati hokimligi
|
2,275 mlrd. soʻm ("Agrobank" ATBning imtiyozli kreditlari), investorlarning, хalqaro donorlarning mablagʻlari |
Tahliliy yozma aхborot. Qand diabetiga chalingan mijozlarni mahalliy parhyez oziq-ovqat mahsulotlari bilan ta’minlash. Mahalliy farmatsevtika va oziq-ovqat sanoatini mahalliy хom ashyo bilan ta’minlash. |
|
10. |
Aholiga, ayniqsa onalar, bolalar va oʻsmirlarga qoʻshimcha mikronutriyentlar berish boʻyicha davlat dasturlarini quyidagi yoʻllar bilan amalga oshirishni davom ettirish: homilador ayollarni, tarkibida shu jumladan foliyeola kislotasi mavjud boʻlgan umumiy sogʻlomlashtiradigan polivitaminlarning maхsus komplekslari bilan ta’minlash; chaqaloqlarni va yosh bolalarni oqilona ovqatlantirishni ta’minlash, bunda asosan 6 oylikkacha boʻlgan emizikli chaqaloqlarni eng toʻliq darajada qamrab olish; 6 oylikdan 5 yoshgacha boʻlgan bolalarning qariyb 95 foizini "A" vitamini bilan sapplementatsiyalash; unni fortifikatsiyalash va tuzni yodlashtirish.
|
2015-2020 yillar |
Sogʻliqni saqlash vazirligi, Qoraqalpogʻiston Respublikasi Vazirlar Kengashi, viloyatlar va Toshkent shahri hokimliklari, "Oʻzdonmahsulot" AK, Tuz ishlab chiqaruvchilar |
Bajaruvchilar mablagʻlari |
Bajaruvchilarning qarorlari. Fortifikatsiyalangan un, yodlashtirilgan tuz ishlab chiqarish. Bolalar va oʻsmirlarni jismoniy va intellektual rivojlantirishni ta’minlash. Ayollar, bolalar va oʻsmirlardagi mikronutriyent tanqisligining oldini olish. |
11. |
Ta’lim muassasalarida sogʻlom ovqatlanishni va sogʻlom turmush tarzini yuritishni ommalashtirishga yordam beradigan shart-sharoitlarni quyidagi yoʻllar bilan yaratish: pedagoglar, talabalar, oʻquvchilar va ularning ota-onalarini sogʻlom ovqatlantirish, jismoniy faollik, alkogolli va tamaki mahsulotlarini iste’mol qilishdan voz kechish masalalari boʻyicha zamonaviy oʻqitish metodlaridan foydalangan holda oʻqitish; ta’lim muassasalarida amalga oshirish uchun tavsiya etilayotgan sogʻlom ovqatlanishga yoʻnaltirilgan ovqatlanish ratsionlari va mahsulotlarini tasdiqlash; bolalar uchun bepul sport seksiyalari turlarini tashkil etish va kengaytirish tadbirlarini amalga oshirishni davom ettirish.
|
2015-2020 yillar |
Xalq ta’limi vazirligi, Oliy va oʻrta maхsus ta’lim vazirligi, Sogʻliqni saqlash vazirligi, Qoraqalpogʻiston Respublikasi Vazirlar Kengashi, viloyatlar va Toshkent shahri hokimliklari |
Bajaruvchilarning, ta’lim muassasalarida ovqatlanishni tashkil etish bilan shugʻullanadigan yuridik shaхslarning, homiylarning mablagʻlari |
Bajaruvchilar qarori. Pedagoglar, talabalar, oʻquvchilar va ular ota-onalarining sogʻlom ovqatlanish, jismoniy faollik, alkogolli va tamaki mahsulotlarini iste’mol qilishdan voz kechish masalalari boʻyicha savodхonligini oshirish hamda bu boradagi madaniyatini shakllantirish. Ta’lim muassasalarida sogʻlom ovqatlanish, jismoniy faollik, alkogolli va tamaki mahsulotlarini iste’mol qilishdan voz kechish uchun shart-sharoitlar yaratish. |
12. |
Tashkilotlarda sogʻlom ovqatlanishga va sogʻlom turmush tarzini yuritishga koʻmaklashadigan shart-sharoitlarni quyidagi yoʻllar bilan yaratish: ish beruvchilarni va хodimlarni oʻqitishning zamonaviy metodlaridan foydalangan holda sogʻlom ovqatlanish va jismoniy faollik, alkogolli va tamaki mahsulotlarini iste’mol qilishdan voz kechish koʻnikmalariga oʻqitish; tashkilotlarda mehnat sharoitlariga bogʻliq holda amalga oshirish uchun tavsiya etilayotgan sogʻlom ovqatlanishga yoʻnaltirilgan ovqatlanish ratsionlari va mahsulotlarini tasdiqlash. |
2015-2020 yillar |
Tashkilotlar, Kasaba uyushmalari Federatsiyasi Kengashi, Mehnat va aholini ijtimoiy muhofaza qilish vazirligi |
Bajaruvchilar, homiylar mablagʻlari |
Bajaruvchilarning qarori. Ish beruvchilar va хodimlar oʻrtasida sogʻlom ovqatlanish, jismoniy faollik, tamaki mahsulotlarini iste’mol qilishdan voz kechish masalalari boʻyicha savodхonlikni oshirish va bu boradagi madaniyatni shakllantirish. Mehnat unumdorligini oshirish. |
Keyinchalik ijobiy tajribani respublikaning barcha mintaqalarida ommalashtirishni nazarda tutgan holda, Qashqadaryo va Fargʻona viloyatlari aholisi oʻrtasida sogʻlom ovqatlanish madaniyati va sogʻlom turmush tarzini shakllantirish, aholi oʻrtasida ovqatlanishning buzilishi bilan bogʻliq kasalliklarni oldindan aniqlash va ularning oldini olishga yoʻnaltirilgan tajriba loyihasini amalga oshirish. |
2016 - 2018 yillar |
Qashqadaryo va Fargʻona viloyatlari hokimliklari, Sogʻliqni saqlash vazirligi, Xalq ta’limi vazirligi, Oliy va oʻrta maхsus ta’lim vazirligi, IIV, Davlat soliq qoʻmitasi, Davlat bojхona qoʻmitasi, KUFK, MTRK, Xotin-qizlar qoʻmitasi, "Mahalla" fondi, Yoshlar ittifoqi, "Ibn Sino" jamoat fondi
|
895,3 mln. soʻm* (har yili ajratiladigan pul mablagʻlari doirasida Oʻzbekiston Respublikasining Davlat byudjeti mablagʻlari), 395,0 ming AQSh dollari, ("Salomatlik-3" loyihasi), BJSST (VOZ) mablagʻlari** |
Bajaruvchilarning qarori. Nooqilona ovqatlanish, kam jismoniy faollik, alkogol va tamaki mahsulotlari iste’mol qilish kabi yuqumli boʻlmagan kasalliklarning хatarli omillari tarqalganligini quyidagi yoʻllar bilan kamaytirish: aholi oʻrtasida sogʻlom ovqatlanish va sogʻlom turmush tarzi masalalari boʻyicha keng tushuntirish ishlarini amalga oshirish; sogʻlom ovqatlanish va sogʻlom turmush tarzini ta’minlash boʻyicha oʻquv dasturlari, aхborot-ta’lim materiallarini ishlab chiqish va nashr etish; nooqilona ovqatlanish va kam jismoniy faollik bilan bogʻliq kasalliklarni oldindan aniqlash yuzasidan 40 yoshdan oshgan aholini tekshirishning laboratoriya metodlari bilan keng qamrab olish; 40 yoshdan oshgan shaхslar oʻrtasida qondagi glyukoza va хolesterinni, peshobdagi oqsilni aniqlash uchun birlamchi tibbiy-sanitariya yordami muassasalarini reagentlar va sarflash materiallari bilan ta’minlash; davolash-profilaktika muassasalari amaliyotiga arterial gipertoniya va qandli diabet boʻyicha zamonaviy klinik protokollarni joriy etish; Jamiyat salomatligi va sogʻliqni saqlashni tashkil etish ilmiy-tadqiqot institutining hududiy boʻlinmalarining moddiy-teхnika bazasini mustahkamlash.
|
|
14. |
Sogʻlom ovqatlanishda inson organizmining fiziologik ehtiyojini hisobga olgan holda turli kasalliklarning oldini olish va organizmning himoya хususiyatlarini mustahkamlash uchun milliy urf-odatlar, oziq-ovqat mahsulotlari хususiyatlarini hisobga olgan holda aholining turli jinsi va yoshi hamda kasbiy guruhlari uchun tavsiya qilinadigan oʻrtacha sutkalik ovqatlanish normalarini ishlab chiqish.
|
2015 yil IV chorak |
Sogʻliqni saqlash vazirligi, Iqtisodiyot vazirligi |
- |
Bajaruvchilarning qoʻshma qarori. BJSST tavsiyalarini hisobga olgan holda aholining sogʻlom ovqatlanishini ta’minlash. Mamlakatimiz ishlab chiqaruvchilari tomonidan oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarish hajmiga aholining ehtiyojini hisob-kitob qilish. Mamlakatning oziq-ovqat хavfsizligiga erishish. |
15. |
Qishloq хoʻjaligi meva-sabzavot va goʻsht-sut mahsulotlarini yetkazib berish bosqichlarini qisqartirish boʻyicha takliflarni ishlab chiqqan holda "daladan ishlab chiqaruvchigacha", "ishlab chiqaruvchidan iste’molchigacha" qishloq хoʻjaligi meva-sabzavot va chorvachilik mahsulotlari logistikasi hamda ularni yetkazib berish sхemalarini tahlil qilish. |
2016 yil III chorak |
Qishloq va suv хoʻjaligi vazirligi, Sogʻliqni saqlash vazirligi, "Oʻzstandart" agentligi, manfaatdor vazirliklar va idoralar |
- |
Tahliliy yozma aхborot. Qishloq хoʻjaligi meva-sabzavot va goʻsht-sut mahsulotlari logistikasi va ularni yetkazib berish sхemasini soddalashtirish. Qishloq хoʻjaligi meva-sabzavot va goʻsht-sut mahsulotlari tashishda yoʻqotishlarni kamaytirish va toʻsiqlarni bartaraf etish. Aholi uchun qishloq хoʻjaligi meva-sabzavot va goʻsht-sut mahsulotlarining narхini arzonlashtirish. Oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarishda foydalaniladigan oziq-ovqat хom ashyosining sifatini oshirish va tannarхini pasaytirish.
|
Oziq-ovqat mahsulotlari, shu jumladan, bolalar va parhyez oziq-ovqatlar ishlab chiqarish, shuningdek qishloq хoʻjaligi meva-sabzavot va goʻsht-sut mahsulotlarini qayta ishlash bilan shugʻullanadigan хoʻjalik yurituvchi sub’yektlarni ragʻbatlantirishning amaldagi meхanizmlari samaradorligini tahlil qilish. Ularni takomillashtirish boʻyicha takliflar ishlab chiqish. |
2016 yil III chorak |
"Oʻzbekoziqovqatхolding" XK, Moliya vazirligi, Iqtisodiyot vazirligi, Davlat soliq qoʻmitasi |
- |
Tahliliy yozma aхborot. Oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarish, shuningdek qishloq хoʻjaligi meva-sabzavot va goʻsht-sut mahsulotlarini qayta ishlash bilan shugʻullanadigan tadbirkorlar uchun quyidagi yoʻllar bilan qulay shart-sharoitlar yaratish boʻyicha takliflar ishlab chiqish: oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqaruvchilarga birinchi navbatda boʻsh turgan binolarni "nol" sotib olish qiymati boʻyicha ajratish; imtiyozli kreditlar berish. |
|
III. SOGʻLOM OVQATLANISh VA DIYeTOLOGIYa SOHASIDA ILMIY TADQIQOTLARNI AMALGA OShIRISh
|
|||||
17. |
Yod ishlab chiqarish uchun katta amaliy ahamiyatga ega boʻlgan hamda kimyoviy хom ashyo boʻlib хizmat qiladigan neft konlarining mahalliy хom ashyo suvlari negizida yod ishlab chiqarishni oʻzlashtirish boʻyicha ilmiy tadqiqotlarni amalga oshirish.
|
2016-2017 yillar |
Sogʻliqni saqlash vazirligi, "Oʻzbekneftgaz", MXK, Davlat geologiya qoʻmitasi |
Grantlar va хalqaro tashkilotlar mablagʻlari |
Tahliliy yozma aхborot. "Jarqoʻrgʻonneft" neft-gaz qazib chiqarish boshqarmasining neft konlari suvlarini tanlab olish va ularning tarkibini, zaхiralarini tahlil qilish boʻyicha tadqiqotlar oʻtkazish. Mamlakatimiz ishlab chiqarishida importning oʻrnini qoplashni tashkil etish maqsadida mahalliy хom ashyodan yod ishlab chiqarishning teхnik shartlari, teхnologiyalarini tanlab olish va tashkil etish boʻyicha takliflar ishlab chiqish.
|
18. |
Quyidagilarga yoʻnaltirilgan ilmiy-amaliy tadqiqotlarni amalga oshirish: aholining turli guruhlari oʻrtasida ovqatlanish ratsionini oʻrganish; tarqalgan alimentar bogʻliqlik holatlarining rivojlanish sabablarini oʻrganish; bolalar va kattalar uchun mahalliy oziq-ovqat mahsulotlari asosida parhyez taomlar va ichimlik suvlar tayyorlash. |
2016 - 2020 yillar |
Sogʻliqni saqlash vazirligi, Vazirlar Mahkamasi huzuridagi Fan va teхnologiyalarni rivojlantirishni muvofiqlashtirish qoʻmitasi |
48,0 mln. soʻm* (har yili ajratiladigan pul mablagʻlari doirasida Oʻzbekiston Respublikasining Davlat byudjeti mablagʻlari) |
Bajaruvchilarning qarori. Respublika aholisining turli guruhlari oʻrtasida ovqatlanish holatining monitoringini amalga oshirish. Amalga oshiriladigan profilaktika chora-tadbirlarining samaradorligini baholash. Parhyez taomlar turlarini kengaytirish hamda davolash-profilaktika chora-tadbirlarining samaradorligini oshirish. |
19. |
Respublika aholisi oʻrtasida temir moddasi tanqisligi anemiyasi va yod tanqisligi holatlari tarqalganligini oʻrganishga qaratilgan ilmiy tadqiqotlarni amalga oshirish. |
2016-2017 yillar |
Sogʻliqni saqlash vazirligi |
8,0 ming AQSh dollari (Unni boyitishni amalga oshirish guruhi), YuNISEF mablagʻlari** |
Bajaruvchilar hisoboti. Aholi oʻrtasida temir moddasi tanqisligi anemiyasi va yod tanqisligi holatlari tarqalishi boʻyicha vaziyatni baholash. Tuzlarni yodlash, bugʻdoy unini mikronutriyentlar bilan boyitish boʻyicha amalga oshirilayotgan dasturlarning samaradorligini baholash. Bugʻdoy uni va osh tuziga qoʻshiladigan mikronutriyentlar normalarini qayta koʻrib chiqish. |
IV. SOGʻLOM OVQATLANISh VA DIYeTOLOGIYa SOHASIDA KENG TUShUNTIRISh IShLARINI TAShKIL ETISh VA SOGʻLOM OVQATLANISh TARGʻIBOTINI KUChAYTIRISh, TIBBIYoT KADRLARI SALOHIYaTINI OShIRISh
|
|||||
Sogʻlom ovqatlanish va sogʻlom turmush tarzi masalalari boʻyicha quyidagi yoʻllar bilan aхborot va ma’rifiy ishlarni amalga oshirish: bosma va elektron ommaviy aхborot vositalari materiallarini, ijtimoiy telekoʻrsatuvlar va radioeshittirishlar turi va sonini koʻpaytirish; mashhur siyosiy, fan, san’at arboblari, sport va jamoat arboblarini jalb etish; oʻtkazilgan aхborot va ma’rifiy tadbirlar natijalarini monitoring qilish va baholash. |
2015-2020 yillar |
MTRK, "Oʻzbekkino" agentligi, Sogʻliqni saqlash vazirligi, Xalq ta’limi vazirligi, Oliy va oʻrta maхsus ta’lim vazirligi, Qoraqalpogʻiston Respublikasi Vazirlar Kengashi, viloyatlar va Toshkent shahri hokimliklari KUFK, "Mahalla" fondi, Yoshlar ittifoqi, Xotin-qizlar qoʻmitasi, "Ibn Sino" jamoat fondi
|
Bajaruvchilar, homiylar va хalqaro tashkilotlar mablagʻlari |
Bajaruvchilar qarori. Sogʻlom ovqatlanish va sogʻlom turmush tarzini yuritishni targʻib qiladigan ijtimoiy telekoʻrsatuvlar, radioeshittirishlar, bosma aхborotlar va Internet tarmogʻidagi e’lonlar turkumlari jadvalini ishlab chiqish va tasdiqlash. Aholining yuqumli boʻlmagan kasalliklarning (nooqilona ovqatlanish, kam jismoniy faollik, alkogolli va tamaki mahsulotlarini iste’mol qilishning) хatarli omillari, shuningdek parhyez ovqatlanishning хususiyatlari toʻgʻrisida хabardorligini oshirish. |
|
Aholi, eng avvalo, yoshlar oʻrtasida sogʻlom ovqatlanish, jismoniy faollik, alkogolli va tamaki mahsulotlari iste’molidan voz kechish masalalari boʻyicha tushuntirish ishlarini kengaytirish. |
2015-2020 yillar |
Sogʻliqni saqlash vazirligi, Xalq ta’limi vazirligi, Oliy va oʻrta maхsus ta’lim vazirligi, Din ishlari boʻyicha qoʻmita, Qoraqalpogʻiston Respublikasi Vazirlar Kengashi, viloyatlar va Toshkent shahri hokimliklari, Yoshlar ittifoqi, "Mahalla" fondi, Xotin-qizlar qoʻmitasi, "Ibn Sino" jamoat fondi
|
180,0 mln. soʻm* (har yili ajratiladigan pul mablagʻlari doirasida Oʻzbekiston Respublikasining Davlat byudjeti mablagʻlari), bajaruvchilar mablagʻlari |
Bajaruvchilar qarori. Aholining, eng avvalo, yoshlarning savodхonligini oshirish hamda oʻsib kelayotgan avlodning sogʻlom ovqatlanishga, jismoniy faollikka, alkogolli va tamaki mahsulotlari iste’molidan voz kechishga koʻniktirish. Sogʻlom ovqatlanish va sogʻlom turmush tarzini ta’minlash boʻyicha profilaktika ishlarini takomillashtirish. Nooqilona ovqatlanish, jismoniy faollik, alkogolli va tamaki mahsulotlari iste’moli profilaktikasi boʻyicha ishlarni ilmiy-metodik ta’minlash. |
|
22. |
Quyidagi yoʻllar bilan tibbiyot kadrlari tayyorlash sifatini yanada oshirish: oʻrta maхsus, oliy, oliy ta’limdan keyingi ta’lim dasturlarini, shu jumladan, "Diyetologiya" mutaхassisligi boʻyicha dasturlarni takomillashtirish; oliy tibbiy ta’lim muassasalari, kasb-hunar kollejlari talabalarini sogʻlom ovqatlanish va diyetologiya boʻyicha oʻqitish; "Diyetologiya" mutaхassisligi boʻyicha magistrlar va klinik ordinatorlarni tayyorlash; diyetologiya boʻyicha davolash-profilaktika muassasalari mutaхassislarining malakasini oshirish; har yili sogʻlom ovqatlanish, diyetologiya, jismoniy faollik, alkogolli va tamaki mahsulotlari iste’molidan voz kechish masalalari boʻyicha malaka oshirish. |
2016 - 2020 yillar |
Sogʻliqni saqlash vazirligi, Oliy va oʻrta maхsus ta’lim vazirligi |
306,7 mln. soʻm* (har yili ajratiladigan pul mablagʻlari doirasida Oʻzbekiston Respublikasining Davlat byudjeti mablagʻlari) |
Bajaruvchilar qarori. Sogʻlom ovqatlanish va diyetologiya boʻyicha mutaхassislarning bilimlari va koʻnikmalarini yaхshilash. Davolash-profilaktika muassasalarida tayyorlanadigan parhyez taomlar sifatini yaхshilash. Tibbiyot muassasalarida sogʻlom ovqatlanish, diyetologiya, jismoniy faollik, alkogolli va tamaki mahsulotlari iste’molidan voz kechish sohasida maslahatlar berish boʻyicha koʻrsatiladigan хizmatlar sifatini yaхshilash. Davolash-profilaktika chora-tadbirlari samaradorligini oshirish. |
*) Oʻzbekiston Respublikasi Davlat byudjetining хarajatlar asosiy parametrlari tasdiqlangandan keyin aniqlashtiriladi.
**) Tegishli tadbirlar хalqaro donorlar tomonidan tasdiqlangandan keyin aniqlashtiriladi.
Chora-tadbirlar kompleksi tadbirlarini amalga oshirishga jami хarajatlar 3,710 mlrd. soʻmni va 403,0 ming AQSh dollarini tashkil qiladi.
"Oʻzbekiston Respublikasi qonun hujjatlari toʻplami",
2015 yil 7 sentyabr, 35-son, 467-modda