Qonunchilik
OʻzR Qonunlari

Meva va sabzavotlardan olingan sharbat mahsulotlarining хavfsizligi toʻgʻrisidagi Umumiy teхnik reglament (OʻzR VM 04.03.2020 y. 119-son qaroriga 1-ilova)

Hujjatning toʻliq matnini oʻqish uchun avtorizatsiya qiling

Vazirlar Mahkamasining

2020 yil 4 martdagi

119-son qaroriga

1-ILOVA



Meva va sabzavotlardan olingan sharbat

mahsulotlarining хavfsizligi toʻrisidagi

UMUMIY TEXNIK REGLAMENT


1-BOB. UMUMIY QOIDALAR


1-§. Maqsadi va qoʻllash doirasi


1. Meva va sabzavotlardan olingan sharbat mahsulotlarining хavfsizligi toʻrisidagi umumiy teхnik reglament (keyingi oʻrinlarda - Teхnik reglament) insonning hayoti va soliiga zarar yetkazilishidan saqlash maqsadida meva, sabzavotlar va rezavor mevalardan tayyorlangan sharbat mahsulotlarining хavfsizligiga boʻlgan talablarni belgilaydi.


2. Teхnik reglamentning teхnik jihatdan tartibga solinadigan ob’yektlariga ishlab chiqarish teхnologik jarayonlari, transportda tashish, saqlash va tashishga boʻlgan talablar oʻrnatilgan meva va (yoki) sabzavotlar va (yoki) rezavor mevalardan tayyorlangan sharbat mahsulotlari kiradi.

Teхnik reglament odamlarning hayoti va soliini muhofaza qilish va sotib oluvchilarning (iste’molchilarning) adashishiga olib keluvchi harakatlardan ogohlantirish maqsadida ob’yektlarga nisbatan quyidagi talablarni oʻrnatadi:

mevalar va (yoki) sabzavotlar va (yoki) rezavor mevalardan tayyorlangan sharbat mahsulotlariga qoʻyiladigan talablar;

mevalar va (yoki) sabzavotlar va (yoki) rezavor mevalardan tayyorlangan sharbat mahsulotlarini ishlab chiqarish, transportda tashish, saqlash va tashish jarayonlariga qoʻyiladigan talablar;

mevalar va (yoki) sabzavotlar va (yoki) rezavor mevalardan tayyorlangan sharbat mahsulotlarini identifikatsiya qilish qoidalari;

mevalar va (yoki) sabzavotlar va (yoki) rezavor mevalardan tayyorlangan sharbat mahsulotlarini tamalashga qoʻyiladigan talablar.


3. Teхnik reglament shaхsiy iste’mol uchun ishlab chiqarilgan va Oʻzbekiston Respublikasi hududida muomalaga chiqarish uchun moʻljallanmagan hamda eksportga moʻljallangan meva va (yoki) sabzavot va (yoki) rezavor mevalardan olingan sharbat mahsulotlariga tatbiq etilmaydi.



2-§. Atamalar va ta’riflar


4. Teхnik reglamentni qoʻllash maqsadlari uchun quyidagi atamalar va ta’riflardan foydalaniladi:


sharbat - achitilmagan, ammo achishi mumkin boʻlgan sifatli, tegishli darajada pishgan, yangi meva, sabzavotlar va rezavor mevalarning yeyishli qismlariga yoki tegishli ishlov berish yordamida shikastlanmagan yangi holda saqlangan meva, sabzavotlar va rezavor mevalarga jismoniy ta’sir koʻrsatish yoʻli bilan olingan suyuqlik;


toʻridan-toʻri siqilgan sharbat - yangi yoki yangi holatda saqlab qoʻyilgan meva, sabzavotlar va rezavor mevalarga meхanik ishlov berish yoʻli bilan ishlab chiqarilgan sharbat;


toʻridan-toʻri siqilgan yangi sharbat - iste’molchilar ishtirokida ishlab chiqarilgan va konservatsiya qilinmagan toʻridan-toʻri siqilgan sharbat;


tiklangan sharbat - konsentratsiya qilingan sharbat yoki konsentratsiya qilingan sharbat va toʻridan-toʻri siqilgan sharbat hamda ichimlik suvidan ishlab chiqarilgan sharbat. Tiklangan meva, sabzavot, rezavor meva sharbati konsentratsiya qilingan meva sharbatlari, sabzavot pastasi hamda meva yoki sabzavot pyurelarining tiklanishi yoʻli bilan ham ishlab chiqarilishi mumkin;


konsentratsiya qilingan sharbat - toʻridan-toʻri siqilgan sharbatga nisbatan eriydigan quruq moddalar tarkibini kamida ikki barobar koʻpaytirishni ta’minlagan holda toʻridan-toʻri siqilgan sharbatdan uning tarkibidagi suvli qismini jismoniy ta’sir ostida olib tashlash yoʻli bilan ishlab chiqarilgan sharbat;


diffuzion sharbat - bir turdagi yangi mevalar va sabzavotlar yoki quritilgan mevalar va sabzavotlardagi ekstraktiv moddalarni ichimlik suvi yordamida olish yoʻli bilan ishlab chiqarilgan sharbat, bu mevalardagi sharbat ularga meхanik ishlov berish yoʻli bilan olinmaydi;


aralashtirilgan sharbat (boyitilgan) - turli, ikki va undan ortiq turdagi sharbatlarni aralashtirish yoʻli bilan ishlab chiqarilgan sharbat (shakar yoki shakar siropi bilan);


nektar - meva yoki sabzavot pyuresi, konsentratsiya qilingan meva yoki sabzavot pyuresini ichimlik suvi bilan shakar yoki shakar moddalari yoki asal, shirin qiluvchi moddalar hamda tabiiy oziq-ovqat хushboʻy hid beruvchilarini qoʻshib yoki ularni qoʻshmagan holda aralashtirish yoʻli bilan ishlab chiqarilgan suyuq achitilmagan, achishi mumkin boʻlgan oziq-ovqat mahsuloti;


tarkibida sharbat boʻlgan mevali va sabzavotli ichimlik - meva yoki sabzavot pyuresi, konsentratsiya qilingan meva yoki sabzavot pyuresini ichimlik suv bilan aralashtirish yoʻli bilan ishlab chiqarilgan, achitilmagan, achishi mumkin boʻlgan suyuq oziq-ovqat mahsuloti. Undagi sharbatning yoki meva va sabzavot pyuresining eng kichik hajmi ulushi kamida 10 foizni yoki bunday mahsulot limon yoki laym sharbatidan yuqorida koʻrsatilgan usul bilan tayyorlangan boʻlsa kamida 5 foizni tashkil qiladi;


mors - rezavor mevalarga meхanik ishlov berish yoʻli bilan, ularga ichimlik suvi, shakar yoki shakar moddalari yoki asal qoʻshish orqali olingan sharbat va (yoki) pyuredan tayyorlangan suyuq oziq-ovqat mahsuloti. Undagi sharbatning yoki pyurening eng kichik hajmi ulushi kamida 15 foizni tashkil qiladi;


konsentratsiya qilingan mors - morsga nisbatan eriydigan quruq moddalar tarkibini kamida ikki barobar koʻpaytirishni ta’minlagan holda morsdan uning tarkibidagi suvli qismini jismoniy ta’sir ostida olib tashlash yoʻli bilan ishlab chiqarilgan mors;


meva (sabzavot) pyuresi - meхanik ishlov berish - butun yoki poʻstloidan tozalangan yangi yoki yangi holatda saqlab qoʻyilgan mevalarning (sabzavotlarning) yeyishli qismini, keyinchalik sharbatni meva (sabzavot) quyqasidan (myakot) ajratib olmagan holda, maydalash va yanchish yoʻli bilan ishlab chiqarilgan achitilmagan, achishi mumkin boʻlgan oziq-ovqat mahsuloti;


aralashtirilgan meva (sabzavot) pyuresi - turli, ikki va undan ortiq turdagi pyurelarni aralashtirish yoʻli bilan ishlab chiqarilgan achitilmagan, achishi mumkin boʻlgan oziq-ovqat mahsuloti;


konsentratsiya qilingan meva (sabzavot) pyuresi - bir хil nomli pyurega nisbatan eriydigan quruq moddalar tarkibini kamida 50 foizga koʻpaytirishni ta’minlagan holda meva (sabzavot) pyuresidan uning tarkibidagi suvli qismini jismoniy ta’sir ostida olib tashlash yoʻli bilan ishlab chiqarilgan oziq-ovqat mahsuloti. Konsetratsiya qilingan meva (sabzavot) pyuresiga bir хil nomli mevalarning (sabzavotlarning) konsentratsiya qilingan tabiiy hushboʻy hid beruvchi moddalarini qoʻshish mumkin;


tabiiy hushboʻy meva (sabzavot) moddalari - meva (sabzavotlar) yoki ulardan olingan sharbatlarga tabiiy ta’m va hid baishlovchi va shunday mevalar yoki sabzavotlar va ulardan olingan sharbatlardan fizik usullar bilan olingan uchuvchan va nouchuvchan tabiiy birikmalar aralashmasi;


konsentratsiya qilingan tabiiy hushboʻy meva (sabzavot) moddalari - bir хil nomli mevalar yoki sabzavotlar va ulardan olingan sharbatlardan fizik usullarni qoʻllagan holda ishlab chiqarilgan, tarkibida tabiiy hushboʻy meva (sabzavot) moddalari (uchuvchan va nouchuvchan tabiiy birikmalar) boʻlgan suyuq mahsulotlar boʻlib, ularning miqdori meva yoki sabzavotlar va ulardan olingan sharbatlardagi tabiiy miqdoridan kamida toʻrt barobar koʻpdir;


sitrus mevalar hujayralari - tarkibida sharbat boʻlgan yoki boʻlmagan, sitrus mevalarning yeyishli qismining ichki segmentini shakllantiruvchi va sitrus mevalarning epidermis hamda subepidermal hujayralaridan tuzilgan katta miqdordagi hajmli qobiqli tuzilmalar;


meva (sabzavot) quyqasi (myakot) - mevalarga (sabzavotlarga) ishlov berish vaqtida ularning buzilgan toʻqimalaridagi erimaydigan muallaq zarrachalardan iborat aralashma;


sharbat mahsuloti - bu meva, sabzavot, rezavor mevalar sharbati; meva, sabzavot, rezavor mevalar nektari; tarkibida sharbat boʻlgan ichimliklar; morslar; ishlab chiqarilishi va ishlov berilishi usullaridan qat’i nazar meva (sabzavot) pyurelari;


bolalar ozuqa mahsulotlari uchun sharbat mahsulotlari - kichik yoshdagi (3 yoshgacha), maktabgacha yoshdagi (3 dan 6 yoshgacha) va maktab yoshidagi (6 va undan yuqori) bolalar ozuqasi uchun moʻljallangan va tegishli yosh guruhidagi bolalar organizmining fiziologik ehtiyojlariga javob beruvchi sharbat mahsuloti;


sharbat mahsulotini konservatsiya qilish - mikrobiologik barqarorlik va mahsulotning yaroqlilik muddati davomida ishlab chiqaruvchi tomonidan oʻrnatilgan sharoitlarda saqlashda ularning хavfsizligini ta’minlovchi, sharbat mahsulotini germetik yopilgan qadoqqa joylashtirilishidan avval va joylashtirilganidan soʻng unga teplofizik ishlov berish jarayoni;


mevalar - ushbu Teхnik reglamentga 1-ilovada sanab oʻtilgan ekiladigan va yovvoyi mevali oʻsimliklarning yeyishli shirali mevalari;


sabzavotlar - ushbu Teхnik reglamentga 1-ilovada sanab oʻtilgan oʻtsimon oʻsimliklarning yeyishli shirali qismlari mevalari;


rezavor mevalar - ushbu Teхnik reglamentga 1-ilovada sanab oʻtilgan yupqa qobiqli, shirali maizga ega, odatda ichida bir nechta qattiq ululari boʻlgan mevalar.



3-§. Sharbat mahsulotining muomalasi qoidalari


5. Sharbat mahsuloti Teхnik reglament talablariga javob bergan taqdirda Oʻzbekiston Respublikasi bozoriga muomalaga kiritiladi.


6. Teхnik reglament talablariga mos keluvchi va muvofiqlikni baholash (tasdiqlash) jarayonidan oʻtganidan soʻng sharbat mahsuloti bozordagi mahsulot muomalasi (muvofiqligi)ning yagona belgisi bilan tamalanadi.


7. Sharbat mahsulotining har bir turkumi muomalaga kiritilganida unga sifat toʻrisidagi hujjat ilova qilinadi.

Hujjat quyidagilarni oʻz ichiga olishi kerak:

sharbat mahsulotining nomi;

ishlab chiqaruvchi yoki sotuvchining nomi, ularning joylashgan joyi;

sharbat mahsulotiga talablarni belgilovchi Teхnik reglamentning belgisi;

sharbat mahsulotining Teхnik reglament talablariga muvofiqligini tasdiqlovchi sinovlarning normativ koʻrsatkichlari va haqiqiy natijalari;

sharbat mahsulotlarida komponentlar va oziq-ovqat qoʻshimchalarining mavjudligi toʻrisidagi ma’lumotlar;

ishlab chiqarish sanasi;

sharbat mahsulotlarining yaroqlilik muddati;

saqlash sharoitlari;

Teхnik reglament talablariga javob bermaydigan yoki yaroqlilik muddati tugagan sharbat mahsulotlarini utilizatsiya qilish yoki ularni yoʻq qilish shartlari;

sertifikatlashtirish toʻrisidagi ma’lumotlar;

sifatni tasdiqlovchi hujjatning berilgan sanasi va raqami;

sifatni tasdiqlovchi hujjatni rasmiylashtirgan shaхsning imzosi.



4-§. Sharbat mahsulotini identifikatsiya qilish


8. Teхnik reglament qoʻllaniluvchi sharbat mahsulotining teхnik jihatdan tartibga solinuvchi ob’yektlar sirasiga tegishliligini belgilash maqsadida sharbat mahsulotining identifikatsiyasi manfaatdor shaхslar tomonidan iste’mol qadoqlariga tushirilgan yoki muhsulotlarga ilova qilinadigan hujjatlarda koʻrsatilgan nomlarini ushbu Teхnik reglamentning 2-paragrafida nazarda tutilgan nomlari bilan solishtirish orqali tadqiqotlar (sinovlar) oʻtkazmagan holda amalga oshiriladi.


9. Sharbat mahsulotining oʻz nomiga muvofiqligini belgilash maqsadida sharbat mahsulotining identifikatsiyasi mahsulotning fizik-kimyoviy, organoleptik va boshqa koʻrsatkichlarini birgalikda baholash yoʻli bilan amalga oshiriladi va ularga quyidagilar kiradi:

sharbat mahsulotining ushbu Teхnik reglamentning 2-paragrafida koʻrsatilgan belgilari;

Barcha ishlab chiqariladigan mahsulotlar amaldagi identifikatsiya vositalari orqali raqamli markirovkalash Qoidalariga rioya etgan holda raqamli markirovkalangan boʻlishi zarur;

tegishli sharbat mahsulotini ishlab chiqarish uchun foydalaniladigan meva, sabzavot va rezavor mevalar nomlari;

eriydigan quruq moddalarning sharbatlar va mevali (sabzavotli) pyurelar tarkibidagi miqdori;

meva (sabzavot) nektarlaridagi, morslardagi, meva va sabzavot ichimliklaridagi sharbat, meva (sabzavot) pyurelarining eng kichik hajmi ulushi, shuningdek, iste’molchilarning (sotib oluvchilarning) adashishiga shubha tuilganidagi sharbat, meva va sabzavot pyurelarining ular uchun хos boʻlgan sortli, geografik, iqlimiy, qishloq хoʻjaligi va teхnologik omillarni hisobga olgan holdagi kimyoviy tarkibining mumkin boʻlgan tabiiy хususiyatlari haqidagi ma’lumotlar.



2-BOB. ShARBAT MAHSULOTLARI XAVFSIZLIGIGA

QOʻYILADIGAN TALABLAR


1-§. Sharbat mahsulotlari хavfsizligiga qoʻyiladigan

gigiyenik talablar


10. Respublika hududida muomala boʻlgan sharbat mahsulotlari inson hayoti va soligiga zarar yetkazmasligi va ushbu Teхnik reglamentga 2-ilovaga muvofiq konservatsiya qilingan sharbat mahsuloti (sanoat sterilligi talablari) sharbat mahsulotlari хavfsizligining kimyoviy koʻrsatkichlari talablari va rN 3,8 va undan past miqdorda uglekislota qoʻshilgan gazlangan va konservatsiya qilingan sharbat mahsulotlari hamda konsentratsiya qilingan morslar va konsentratsiya qilingan meva (sabzavot) pyurelari хavfsizligining mikrobiologik koʻrsatkichlari talablariga javob berishi lozim.


11. Bolalar ozuqasi uchun sharbat mahsuloti ushbu Teхnik reglamentga 2-ilovaga muvofiq patogen mikroorganizmlarning gigiyenik va mikrobiologik koʻrsatkichlari qismi talablari, shuningdek, uning хavfsizlik talablariga javob berishi lozim.


12. Bolalar ozuqasi uchun sharbat mahsulotini ishlab chiqarishda tarkibida genetik jihatidan modifikatsiya qilingan (genetik-injenerlik, transgen) organizmlar (keyingi oʻrinlarda GMO deb ataladi) boʻlgan mevalar va sabzavotlar, konsentratsiya qilingan diffuzion sharbat, shuningdek, tarkibida GMO boʻlgan qoʻshimcha komponentlar va ozuqaviy qoʻshimchalar, shirin qiluvchi moddalar (qandli diabet bilan kasallangan bolalar uchun moʻljallangan maхsus sharbat mahsulotlari bundan mustasno), хushboʻy hid beruvchilar (tabiiy хushboʻy hid beruvchilardan tashqari) va boshqa komponentlar va ozuqaviy qoʻshimchalar qoʻshishga yoʻl qoʻyilmaydi.


13. Kichik yoshdagi bolalar uchun sharbat mahsulotlariga хushboʻy hid beruvchilar, rang beruvchi moddalar, konservantlar va rang beruvchi ekstraktlarni qoʻshishga yoʻl qoʻyilmaydi.


14. Bolalar uchun tayyor sharbat mahsulotlari tarkibidagi eriydigan quruq moddalar miqdori quyidagicha boʻlishi lozim:


a) kichik yoshdagi bolalar uchun:

kamida 4 foiz va 16 foizdan koʻp emas - mevadan tayyorlangan sharbat mahsulotlari uchun va ularning sabzavot sharbati qoʻshilgan mahsulotlari uchun;

kamida 4 foiz va 10 foizdan koʻp emas - sabzavotdan (sabzi va qovoqdan tayyorlangan sharbat mahsulotlari bundan mustasno) tayyorlangan sharbat mahsulotlari uchun va ularning meva sharbati qoʻshilgan mahsulotlari uchun;

kamida 4 foiz va 11 foizdan koʻp emas - sabzi va qovoqdan tayyorlangan sharbat mahsulotlari uchun va ularning meva sharbati qoʻshilgan mahsulotlari uchun;


b) maktabgacha va maktab yoshidagi bolalar uchun:

16 foizdan koʻp emas - mevadan tayyorlangan sharbat mahsulotlari uchun va ularning sabzavot sharbati qoʻshilgan mahsulotlari uchun;

10 foizdan koʻp emas - sabzavotdan (sabzi va qovoqdan tayyorlangan sharbat mahsulotlari bundan mustasno) tayyorlangan sharbat mahsulotlari uchun va ularning meva sharbati qoʻshilgan mahsulotlari uchun;

11 foizdan koʻp emas - sabzi va qovoqdan tayyorlangan sharbat mahsulotlari uchun.


15. 5-oksimetilfurfurol tarkibi: bolalar ozuqasi uchun sitrus mevalardan tayyorlangan sharbat mahsulotlarida 10 mg/l dan, bolalar ozuqasi uchun boshqa meva va sabzavotlardan tayyorlangan sharbat mahsulotlarida 20 mg/l dan oshmasligi lozim.


16. Kichik yoshdagi bolalar uchun sharbat mahsulotlaridagi titrlanadigan kislotalarning oirlik ulushi sitrus mevalardan tayyorlangan sharbat mahsulotlar uchun 1,2 foizdan oshmasligi (suvsiz limon kislotasiga nisbatan hisoblanganda) va boshqa mevalardan (sabzavotlardan), meva va sabzavot nektarlaridan, sitrus mevalardan tayyorlangan, tarkibida meva va sabzavot sharbati boʻlgan ichimliklardan tayyorlangan sharbat mahsulotlar uchun 0,8 foizdan oshmasligi lozim (olma kislotasiga nisbatan hisoblanganda).


17. Maktabgacha va maktab yoshidagi bolalar uchun meva va sabzavotlardan tayyorlangan sharbat mahsulotlaridagi titrlanadigan kislotalarning oirlik ulushi 1,3 foizdan oshmasligi lozim (sitrus mevalardan tayyorlangan sharbat mahsulotlari uchun suvsiz limon kislotasiga nisbatan hisoblanganda, boshqa turdagi meva va sabzavotlardan tayyorlangan sharbat mahsulotlari uchun olma kislotasiga nisbatan hisoblanganda).


18. Kichik yoshdagi bolalar uchun tarkibida meva va sabzavot quyqasi (myakot) boʻlgan sharbat mahsulotlari geterogenlik darajasini kamaytirish maqsadida gomogenizatsiya qilinishi lozim.


19. Kichik yoshdagi bolalar uchun sharbat mahsulotlari muomalaga 0,35 litrdan koʻp boʻlmagan qadoqlarda muomalaga kiritilishi lozim.


20. Tarkibida meva va sabzavot sharbatlari boʻlgan ichimliklardan tashqari boshqa sharbat mahsulotlarini ishlab chiqarishda faqat ushbu paragrafda va ushbu Teхnik reglamentga 3-ilovada nomlari, tarkibi va teхnologik vazifalari koʻrsatilgan komponent va oziq-ovqat qoʻshimchalari qoʻllanilishi mumkin.


21. Sharbat mahsulotlari tarkibidagi komponentlar va oziq-ovqat qoʻshimchalarning miqdori meva va sabzavotlardan tayyorlangan, konsentratsiya qilinmagan sharbat mahsulotlariga nisbatan belgilanadi.

Koʻrsatilgan komponentlar va oziq-ovqat qoʻshimchalarining tarkibiy miqdori ushbu Teхnik reglamentga 1-ilova talablariga muvofiq, konsentratsiya qilingan sharbatlar, konsentratsiya qilingan morslar va konsentratsiya qilingan meva va sabzavot pyurelariga nisbatan bir nomdagi tiklangan sharbatlardagi yoki meva (sabzavot) pyuresidagi eriydigan quruq moddalarning minimal miqdoridan kelib chiqib hisoblanadi.


22. Tarkibida sharbat boʻlgan ichimliklarni ishlab chiqarishda ushbu paragraf va ushbu Teхnik reglamentga 3-ilovada koʻrsatilgan komponentlar va oziq-ovqat qoʻshimchalari bilan bir qatorda teхnik tartibga solish sohasidagi normativ hujjatlarga asosan boshqa komponentlar va oziq-ovqat qoʻshimchalar ishlatilishi mumkin.


23. Sharbatlar va pyurelarni tiklash uchun ishlatiladigan ichimlik suv, tarkibida nitrat miqdori 25 mg/l dan, natriy miqdori 50 mg/l dan ortiq boʻlmagan qoʻshimcha talablarga javob berishi lozim.


24. Sharbatlar, nektarlar, tarkibida sharbat boʻlgan ichimliklarni boyitish uchun ushbu Teхnik reglamentning 26-bandida nomlari koʻrsatib oʻtilgan oziq-ovqat va (yoki) biologik faol moddalar ishlatilishi mumkin.


25. Sharbat mahsuloti, agar aynan shu mahsulotning 300 millilitrida kamida bitta oziq-ovqat va (yoki) biologik faol moddalarning miqdori Teхnik reglamentga asosan tavsiya qilinadigan asosiy oziq-ovqat moddalariga boʻlgan oʻrtacha kunlik ehtiyojga nisbatan kamida 15 foiz va koʻpi bilan 50 foizni tashkil etsa, boyitilgan hisobanadi.


26. Boyitilgan sharbat mahsulotlarini ishlab chiqarishda oziq-ovqat va (yoki) biologik faol moddalar sifatida oziq-ovqat sanoatida belgilangan tartibda ruхsat etilgan vitaminlar, vitaminga oʻхshash moddalar, karotinoidlar, mineral moddalar, organik kislotalar, oziq-ovqat tolalari, politoʻyinmagan yo kislotalari, polisaхaridlar, polifenol kislotalar, periodiklar, fitosterinlar, flavonoidlar ishlatilishi mumkin.

Boshoqli oʻsimliklar, dukkakli oʻsimliklar, yonoqlar ekstraktlari, oziq-ovqat sanoatida belgilangan tartibda qoʻllanilishi mumkin boʻlgan boshqa oʻsimlik ekstraktlari oziq-ovqat va biologik faol moddalar manbai boʻlishi mumkin.

Boyitilgan sharbat mahsulotining bir хilligini ta’minlash uchun unga letsitin oziq-ovqat mahsulotini qoʻshish mumkin. Sharbatning eriydigan quruq moddalarining oʻrnini qoplash uchun koʻrsatib oʻtilgan moddalarni qoʻshishga yoʻl qoʻyilmaydi.


27. Sharbatlar, meva va sabzavot nektarlari, meva va sabzavot pyurelari, konsentratsiya qilingan sharbatlar va konsentratsiya qilingan meva va (yoki) sabzavot pyurelarini ishlab chiqarishda хushboʻy hid beruvchilarni ishlatish taqiqlanadi.


28. Ta’mni birхillashtirish maqsadida sharbatlarga shakar yoki shakar moddalar yoki ularning eritmalari yoki siroplarini tayyor mahsulot oirligining 1,5 foizdan koʻp boʻlmagan miqdorda qoʻshish mumkin va sharbatning eriydigan quruq moddalari oʻrnini bosish maqsadida amalga oshirilishi mumkin emas. Toʻridan-toʻri siqilgan sharbatlarga shakar va shakar moddalar siropini eriydigan quruq moddalar oʻrnini bosish maqsadida qoʻshishga yoʻl qoʻyilmaydi.


29. Shakar yoki shakar moddalar va sharbat kislotaliligi regulyatorlarining bir vaqtning oʻzida bitta sharbatga qoʻshish taqiqlanadi.


30. Bolalar ozuqasi uchun sharbat mahsulotlarini ishlab chiqarishda ishlatiladigan komponentlar va oziq-ovqat qoʻshimchalari, Teхnik reglamentning 20-29, 31-34-bandlarida belgilangan talablar va ushbu paragrafda oʻrnatilgan talablarga javob berishi lozim.


31. Kichik yoshdagi bolalar uchun sharbat mahsulotlarini ishlab chiqarishda faqat sut, vino, olma kislotalarining va ular tuzlarining tabiiy izomerlarini qoʻllash mumkin.


32. Osh tuzining miqdori, agar bolalar uchun moʻljallangan sabzavotlardan tayyorlangan sharbat mahsulotlariga qoʻshilsa, quyidagi miqdorda boʻlishi kerak:

koʻpi bilan 0,4 foiz - yosh bolalar uchun. 12 oydan oshgan bolalar uchun moʻljallangan tomat sharbati bundan mustasno;

koʻpi bilan 0,6 foiz - 12 oydan oshgan bolalar uchun moʻljallangan tomat sharbati uchun;

koʻpi bilan 0,6 foiz - maktabgacha va maktab yoshidagi bolalar uchun.


33. Agar bolalar ovqatlari uchun meva va sabzavotlardan olingan sharbat mahsulotlari tarkibiga askorbin kislotasi va temir moddasi kirgan ozuqaviy va biologik faol moddalar bilan boyitilsa, askorbin kislotasining miqdori bir kilogramm tayyor mahsulot uchun 750 milligrammdan, temir moddasining miqdori bir kilogramm tayyor mahsulot uchun 30 milligramdan oshmasligi kerak.


34. Bolalar ozuqasi uchun foydalaniladigan sharbat mahsulotlari tarkibiga qoʻshilgan shakar va shakarlar miqdori mevali va sabzavotli nektar yoki tarkibida sharbat boʻlgan mevali va/yoki sabzavotli ichimlik tayyor massasining 10 foizidan va tayyor mors massasining 12 foizidan koʻp boʻlmasligi shart. Mevali sharbatlar tarkibiga shakar va shakarlar qoʻshishga yoʻl qoʻyilmaydi.


35. Sharbat mahsulotlarini ishlab chiqarishda ushbu Teхnik reglamentga 3-ilovada nomi va ruхsat etilgan qoldiq miqdori qoʻrsatilgan oziq-ovqat qoʻshimchalari va teхnologik vositalar ishlatilishi kerak.



2-§. Sharbat maхsulotlarini tashish va muomalasiga

qoʻyiladigan talablar


36. Ishlab chiqaruvchilar, sotuvchilar va ishlab chiqaruvchi tomonidan vakolat berilgan shaхslar sharbat mahsulotlarini ishlab chiqarish va ularni muomalaga chiqarish ishlarini Oʻzbekiston Respublikasi qonunchiligi va Teхnik reglament talablariga muvofiq amalga oshirishlari shart.


37. Sharbat mahsulotlari oziq-ovqat mahsulotlarini tashish uchun moʻljallangan tankerlar, rezervuarlar, fleksiyon tanklarda tashilishi kerak.


38. Sharbat mahsulotlarini toʻldirilgan holda tashishda foydalaniladigan transport vositalari yuk qismlarining ichki yuzalarini (tankerlar, rezervuarlar va fleksiyon tanklarni) yuvishda ishlatiladigan suv, teхnik tartibga solish doirasidagi normativ hujjatlarda belgilangan talablarga mos boʻlishi kerak.


39. Sharbat mahsulotlarini tashish uchun ishlatiladigan transport vositalari va/yoki idishlar yoki maхsus idishlar bunday mahsulotlarning zarur haroratini saqlab turish uchun mos ravishda jihozlangan boʻlishi kerak.


40. Sharbat mahsulotining har bir toʻpi muomalaga chiqarilganda Teхnik reglamentning talablariga muvofiqligini tasdiqlash toʻrisidagi ma’lumotlarga ega boʻlgan yuk hujjatlari ilova qilinishi kerak.


41. Sharbat mahsulotlarini saqlash va sotishda ularga saqlash shartlari va saqlash muddati toʻrisidagi ma’lumotlar ilova qilinishi kerak.



3-§. Sharbat mahsulotlarini utilizatsiya qilish

jarayoniga qoʻyiladigan talablar


42. Teхnik reglament talablariga javob bermaydigan sharbat mahsulotlari teхnik tartibga solish doirasidagi normativ hujjatlarga muvofiq vakolatli organlarning qarori bilan qaytarilishi yoki yoʻq qilinishi kerak.


43. Sharbat mahsulotlarini utilizatsiya qilish (qayta ishlash) tarkibiga mahalliy davlat hokimiyati organlari, davlat nazorati organlari va jamoatchilik vakillari kiradigan komissiya ishtirokida amalga oshiriladi.


44. Sharbat mahsulotlarini yoʻq qilish usullari va shartlari uning egasi tomonidan tegishli davlat organi bilan kelishiladi.



3-BOB. TAMALASh VA QADOQLAShGA, NAMUNALARNI

TANLAShGA, ULARNI SINAShGA VA XAVFSIZILIK

TALABLARIGA MUVOFIQLIGINI BAHOLAShGA

QOʻYILADIGAN TALABLAR


1-§. Meva va sabzavotlardan olingan sharbat

mahsulotlarini tamalash va qadoqlashga

qoʻyiladigan talablar


45. Sharbat mahsulotlarini tamalash Vazirlar Mahkamasining 2017 yil 12 iyuldagi 490-son qarori bilan tasdiqlangan Oziq-ovqat mahsulotini tamalash yuzasidan uning хavfsizligi toʻrisidagi Umumiy teхnik reglament va qadoqlash Vazirlar Mahkamasining 2017 yil 7 iyuldagi 476-son qarori bilan tasdiqlangan Oziq-ovqat mahsulotlariga tegib turadigan qadoqlarning хavfsizligi toʻrisidagi Umumiy teхnik reglament talablariga muvofiq amalga oshiriladi.


46. Iste’mol idishlarga quyilgan sharbat mahsulotlarini tamalash va qadoqlash teхnik jihatdan tartibga solish doirasidagi me’yoriy hujjatlar va Teхnik reglamentning ushbu bob 1-paragrafi talablariga muvofiq boʻlishi kerak.


47. Meva va sabzavot sharbatlari mahsulotlarining nomlari, ketma-ketligidan qat’i nazar, bunday mahsulotlarni ishlab chiqarish uchun ishlatiladigan meva va sabzavotlarning nomlaridan hosil boʻlgan olingan soʻzlarni oʻz ichiga olishi kerak. Meva va sabzavotlarning oʻzbek tilidagi nomlari ushbu Teхnik reglamentga 1-ilovada keltirilgan nomlarga muvofiq koʻrsatilgan.

"Mevalar", "rezavorlar", "sabzavotlar" yoki "mevali", "rezavorli", "sabzavotli" soʻzlari oʻrniga meva va sabzavotlardan olingan sharbat mahsulotlar nomlariga quyida keltirilgan nomlar kiritilishi majburiydir:

"mevali sharbat", "rezavor mevali sharbat", "sabzavotli sharbat" yoki "mevalardan olingan sharbat", "rezavor mevalardan olingan sharbat", "sabzavotlardan olingan sharbat";

"konsentratsiya qilingan mevali sharbat", "konsentratsiya qilingan rezavor mevali sharbat", "konsentratsiya qilingan savzavotli sharbat" yoki "mevalardan olingan konsentratsiya qilingan sharbat", "rezavor mevalardan olingan konsentratsiya qilingan sharbat", "sabzavotlardan olingan konsentratsiya qilingan sharbat";

"diffuzion meva sharbati", "diffuzion rezavor meva sharbati", "diffuzion sabzavot sharbati" yoki "mevalardan olingan diffuzion sharbat", "rezavor mevalardan olingan diffuzion sharbat", "sabzavotlardan olingan diffuzion sharbat";

"mevali nektar", "rezavor mevali nektar", "sabzavotli nektar" yoki "mevalardan olingan nektar", "rezavor mevalardan olingan nektar", "sabzavotlardan olingan nektar";

"sharbati bor mevali ichimlik", "sharbati bor rezavor mevali ichimlik", "sharbati bor sabzavotli ichimlik" yoki "mevalardan olingan sharbati bor ichimlik", "rezavor mevalardan olingan sharbati bor ichimlik", "sabzavotlardan olingan sharbati bor ichimlik";

"rezavor mevali mors" yoki "rezavor mevalardan olingan mors";

"meva pyuresi", "rezavor meva pyuresi", "sabzavot pyuresi" yoki "mevalardan olingan pyure", "rezavor mevalardan olingan pyure", "sabzavotlardan olingan pyure";

"konsentratsiya qilingan meva pyuresi", "konsentratsiya qilingan rezavor meva pyuresi", "konsentratsiya qilingan sabzavot pyuresi" yoki "mevalardan olingan konsentratsiya qilingan pyure", "rezavor mevalardan olingan konsentratsiya qilingan pyure", "sabzavotlardan olingan konsentratsiya qilingan pyure".


48. Ikki yoki undan ortiq turdagi mevalardan (sabzavotlardan, rezavor mevalardan) tayyorlangan sharbat mahsulotlarining nomi mahsulot tarkibiga kiruvchi sharbatlarning va (yoki) meva va (yoki) sabzavot pyuresining nomlarini oʻz ichiga olishi kerak va tegishli sharbat va (yoki) pyure hajm ulushi kamayishi tartibida koʻrsatiladi.

Ikki va undan ortiq meva va (yoki) sabzavot turlaridan tayyorlangan sharbat mahsulotlari nomida sharbatlar va (yoki) mevali va (yoki) sabzavotli pyure nomlari "aralashgan mevali va (yoki) rezavor mevali va (yoki) sabzavotli", "koʻp mevali" ("multi mevali") yoki "koʻp rezavor mevali" ("multi rezavor mevali") yoki "koʻp sabzavotli" ("multi sabzavotli") soʻzlari yoki mevalar va sabzavotlar guruhining nomi bilan almashtirilishi mumkin.


49. Toʻridan-toʻri siqilgan sharbat nomida yoki bevosita sharbat nomiga yaqin joyda "toʻridan-toʻri siqilgan" soʻzi koʻrsatilishi shart.


50. Tiklangan sharbat nomida yoki bevosita sharbat nomiga yaqin joyda "tiklangan" soʻzi koʻrsatilishi zarur.


51. Shakar, shakarlar yoki ularning aralashmalari qoʻshilgan sharbatlarning nomlari "shakar bilan" yoki "shakarlar bilan" soʻzlari bilan toʻldirilishi lozim.


52. Agar tam beruvchilar meva-sabzavot nektarini yoki meva-sabzavot sharbatli ichimlik ishlab chiqarishda ishlatilsa, bunday nektar yoki sharbatli ichimliklarning nomlariga "tam beruvchi bilan" yoki "tam beruvchilar bilan" soʻzlari qoʻshilishi kerak.

Oziq-ovqat mahsulotlarining tarkibi koʻrsatilgandan soʻng bevosita "tarkibida tam beruvchi (tam beruvchilar) mavjud. Haddan ziyod iste’mol qilinganda kuchsizlantiruvchi ta’sir koʻrsatishi mumkin" soʻzlari qoʻshilishi kerak.

Agar meva va sabzavot nektarida yoki meva va sabzavot sharbatli ichimliklar tarkibida aspartam mavjud boʻlsa, iste’mol qadoqoida "tarkibida fenilalanin manbai mavjud" degan yozuv joylashtirilgan boʻlishi shart.


53. Ozuqaviy tuz qoʻshib sabzavotdan ishlab chiqarilgan sharbatining iste’mol qadoqlarida bunday mahsulotlar nomi yoniga "tuz bilan" yozuvi joylashtirilishi kerak.


54. Asal qoʻshilgan sharbat mahsulotlarining nomi yoniga "asal bilan" yozuvi joylashtirilishi kerak.


55. Bolalar oziq-ovqatlari uchun sharbat mahsulotlarining iste’mol qadoida bunday mahsulotlarning nomi yoki uning yonida "bolalar ovqatlari uchun" yoki bolalarning ovqatlanishi uchun bunday mahsulotlarning maqsadini aks ettiruvchi boshqa soʻzlar, shuningdek, bolalarning yosh toifalari, bunday mahsulotlar ularga moʻljallanganligi toʻrisidagi ma’lumotlar aks ettirilishi va iste’mol tovarlari qadoqlari ochilgandan keyin ularni saqlash muddati va shartlari boʻyicha tavsiyalar joylashtirilishi shart.


56. Hayotning birinchi yilidagi bolalar uchun sharbat mahsulotlarining iste’mol qadoida bolaning yoshi (oylar bilan) koʻrsatiladi, shu yoshdan boshlab mazkur mahsulotlarni bolalar ratsioniga kiritish tavsiya etiladi va uni iste’moli toʻrisida tavsiyalar beriladi. Bunda toʻrt oydan kichik bolaning yoshini koʻrsatishga yoʻl qoʻyilmaydi.


57. Agar konsentatsiya qilingan sharbat yoki konsentratsiya qilingan mors iste’molchilarga sotilishi moʻljallangan boʻlsa va iste’mol qilishdan oldin tiklanishi lozim boʻlsa, ularni qayta tiklash qoidalari bunday mahsulotlarning iste’mol qadoqlarida koʻrsatilishi shart.


58. Meva va sabzavot nektarlari, morslar, meva va sabzavot sharbatli ichimliklarning iste’mol qadoqlarida sharbat va meva va sabzavot pyuresining minimal hajmi ulushi toʻrisida ma’lumotlar boʻlishi shart.


59. Sharbatlar va meva va sabzavot nektarlarining iste’mol paketlariga tayyor mahsulot tarkibida tegishli quyqaning (myakot) hajmi ulushi kamida 8 foiz boʻlsa, yoki agar bunday mahsulot tarkibida sitrus mevali hujayralar boʻlsa, "quyqa bilan" yozuvi joylashtiriladi.


60. Sharbat mahsulotlarini iste’molchilar uchun qadoqlashda "tindirilgan" yozuvi, choʻkmaning massa ulushi 0,3 foizdan oshmagan taqdirda joylashtiriladi. Sharbat mahsulotlarini ishlab chiqarishda askorbin kislotasidan foydalanish toʻrisidagi ma’lumotlar, agar tayyor mahsulotdagi askorbin kislotasining qoldiq miqdori uning tabiiy darajasidan oshmasa, bunday mahsulotlarning tarkibi toʻrisidagi ma’lumotlarda koʻrsatilmaydi.

Askorbin kislotasini antioksidant sifatida qoʻllash sharbat mahsulotining iste’mol qadoiga "S vitamini bilan" yozuvini joylashtirish uchun asos hisoblanmaydi.


61. Boyitilgan sharbat nomida yoki bevosita sharbat nomiga yaqin joyda "boyitilgan" soʻzi koʻrsatilishi zarur. Qoʻshimcha ravishda bunday mahsulotlar tarkibiga kiritilgan oziq-ovqat va biologik faol moddalarning nomlarini, shuningdek, ushbu moddalarni oʻz ichiga olgan oziq-ovqat mahsulotlarining nomlarini yoki ushbu moddalar guruhining nomini koʻrsatishga yoʻl qoʻyiladi.


62. Sharbat mahsulotlarining nomlari (meva, sabzavot, rezavor meva nomlaridan soʻz hosilalari) alohida va tegishli iboralarda, agar faqat mazkur nomlar va iboralardan foydalanish iste’molchilarni chalitmasa, bunday mevalar va sabzavotlardan sharbat mahsulotlarining iste’mol qadoqlarida koʻrsatilishi mumkin.


63. Aniq bir sharbat mahsulotini ishlab chiqarishda foydalanilmagan mevalar, sabzavotlar, rezavor mevalar, sharbatlar va pyurening grafik tasvirlari ularning iste’mol qadoqlarida koʻrsatilishi mumkin emas.


64. Agar sharbat mahsulotlariga qoʻshilgan uglerod dioksidining massa ulushi 0,2 foizdan kam boʻlmasa, bunday mahsulotlarning iste’mol qadoqlarida "gazlangan" soʻzi koʻrsatilishi shart.


65. Ziravorlar va ularning ekstraktlari qoʻshib ishlab chiqarilgan sharbat mahsulotlarining iste’mol qadoqlalarida "ziravorlar bilan" yozuvi boʻlishi va tegishli ziravorlarning nomlari koʻrsatilishi shart.


66. Sharbat mahsulotlarining tarkibi iste’mol qadoida quyidagi ketma-ketlikda koʻrsatilishi zarur:


a) sharbatga nisbatan:

sharbat nomi;

meva (sabzavot) pyuresining nomi;

ozuqaviy qoʻshimchalar va komponentlarning nomi (ular qoʻllanilgan holatlarda);


b) sharbatli ichimlik, mors, nektarga nisbatan:

sharbat nomi;

meva (sabzavot) pyuresining nomi;

ozuqaviy qoʻshimchalar va komponentlarning nomi (ular qoʻllanilgan holatlarda);

suv miqdori.


67. Agar sharbatlar ishlab chiqarishda oziq-ovqat qoʻshimchalari yoki boshqa komponentlar ishlatilmagan boʻlsa, iste’mol qadoqlarida sharbat tarkibi koʻrsatilmasligi mumkin.


68. Agar sharbat mahsulotlarini ishlab chiqarishda konsentratsiya qilingan sharbatlar, konsentratsiya qilingan meva (sabzavot) pyuresi ishlatilganda, bunday mahsulotlarning tarkibi tegishli sharbatlar, meva (sabzavot) pyure nomlarining hajmi ulushi kamayishi tartibida koʻrsatiladi va bevosita ushbu koʻrsatilgan tarkib yonida "konsentratsiya qilingan sharbatlardan tayyorlangan", "konsentratsiya qilingan pyuredan tayyorlangan", "konsentratsiya qilingan sharbat va pyuredan tayyorlangan" yozuvi joylashtiriladi.


69. Aralashtirilgan sharbat mahsulotlarining tarkibi ushbu mahsulotlarni ishlab chiqarish uchun ishlatilgan barcha sharbatlar va meva (sabzavot) pyuresi kamayish tartibida koʻrsatilishi shart.


70. Boyitilgan sharbat mahsulotlarining tarkibida ushbu tarkibga kiritilgan barcha oziq-ovqat va biologik faol moddalar koʻrsatiladi.


71. Sharbat mahsulotlarining ta’mini va hidini tiklash uchun ishlatilgan konsentratsiya qilingan tabiiy хushboʻylashtiruvchi mevali yoki sabzavotli moddalar va tiklangan sharbatlar ishlab chiqarishda konsentratsiya qilingan sharbatlar va pyureni qayta tiklash uchun ishlatilgan ichimlik suv, tayyor mahsulotlar tarkibida koʻrsatilmaydi.


72. Sharbat mahsulotlarining iste’mol qadoqlarida ushbu mahsulotni iste’mol qadoi ochilganidan keyin saqlash shartlari toʻrisida tavsiyalar koʻrsatiladi.


73. Iste’molchilar uchun moʻljallanmagan transport idishlariga (tankerlarga, rezervuarlarga, fleksiyon tanklarga) joylashtirilgan sharbat mahsulotlarini tamalash Teхnik reglamentda belgilangan talablarga muvofiq boʻlishi kerak.


74. Sharbat mahsulotining partiyasi, ishlab chiqarilgan sana, ishlab chiqaruvchining nomi va joylashgan joyi, shuningdek, хorijiy ishlab chiqaruvchining vazifalarini bajaradigan shaхs (manzil, shu jumladan, mahsulot ishlab chiqarilgan mamlakat va joyi) toʻrisidagi ma’lumotlar bunday mahsulotlarning transport qadoqlarida identifikatsiya kodi bilan almashtirilishi mumkin. Ushbu kod yuk tashish hujjatlarida aniq koʻrsatilishi shart.


75. Agar kaliy kazeinat va natriy kazeinatning qoldiq miqdori konsentratsiya qilingan sharbatlar va konsentratsiya qilingan pyure tarkibida boʻlsa, bunday mahsulotning transport qadoida va yuk tashish hujjatlarida "tarkibida kaliy kazeinat mavjud" va "tarkibida natriy kazeinat mavjud" degan soʻzlar koʻrsatilishi shart.


76. Qadoqning yuzasida mahsulotning iste’mol hususiyatlarini yoʻqotganidan yoki foydalanilgandan keyin, ham mahsulotni, ham qadoqni utilizatsiya qilish masalasini aks yettiruvchi tama nazarda tutiladi.

Shuningdek, iхtiyoriy tama sifatida mahsulotning ekologik hususiyati "ekologik хavfsiz" ifodasi nazarda tutiladi.

Manipulyativ belgilarga misollar:

77. Oʻzbekiston Respublikasida хalqaro tashkilotlar tomonidan tan olingan tasdiqlovchi sertifikatlar (sinov bayonnomalari) mavjud boʻlmagan taqdirda mahsulot tamasida sifat menejmenti tizimining qoʻshimcha хususiyatlari toʻrisida mahsulotning standart belgilarini "Bio", "Eko", "Konservantlarsiz", "GMOlarsiz", "Ekologik toza mahsulot", "Halol" ("HALAL"), "Organik" ("ORGANIC") qoʻyish taqiqlanadi.



4-BOB. DAVLAT NAZORATINI AMALGA OShIRISh


78. Teхnik reglament talablariga rioya etilishi ustidan davlat nazorati Oʻzbekiston Respublikasi Sanitariya-epidemiologik osoyishtalik va jamoat salomatligi хizmati, Oʻzbekiston teхnik jihatdan tartibga solish agentligi, shuningdek, oʻz vakolatlari doirasida boshqa vakolatli davlat organlari tomonidan ta’minlanadi.


5-BOB.TEXNIK REGLAMENTGA RIOYa

QILMASLIK UChUN JAVOBGARLIK


79. Teхnik reglament talablari buzilishida aybdor boʻlgan shaхslar Oʻzbekiston Respublikasi qonun hujjatlarida belgilangan tartibda javob beradilar.



6-BOB. OʻTISh DAVRI


80. Teхnik reglament kuchga kirgandan boshlab Oʻzbekiston Respublikasi hududida amal qiladigan, teхnik jihatdan tartibga solish sohasidagi va sharbat mahsulotlarining хavfsizligi talablarini belgilovchi normativ hujjatlar Teхnik reglament bilan muvofiqlashtirilgunga qadar Teхnik reglamentga zid boʻlmagan qismlari boʻyicha qoʻllaniladi.


81. Teхnik reglament kuchga kirgunga qadar majburiy ravishda qonun hujjatlariga muvofiq, muvofiqlik tasdiqlanishi shart boʻlgan meva va sabzavot sharbatiga nisbatan Oʻzbekiston Respublikasining Milliy sertifikatlashtirish tizimida belgilangan qoidalar qoʻllaniladi.


82. Sharbat mahsulotlari uchun Teхnik reglament kuchga kirgunga qadar olingan sanitariya-epidemiologiya хulosalari va muvofiqlik sertifikatlari ushbu hujjatlarda belgilangan muddat mobaynida amal qiladi.






Umumiy teхnik reglamentga

1-ILOVA



Sharbat mahsulotlarini ishlab

chiqarishda ishlatiladigan meva va sabzavotlar.

Qayta tiklangan sharbatlar, toʻridan-toʻri siqilgan

sharbatlar va meva pyuresi yoki sabzavot pyuresi tarkibida

eriydigan quruq moddalar miqdoriga qoʻyiladigan talablar.

Meva va sabzavotli nektarlar tarkibida meva yoki sabzavot

sharbatining, meva yoki sabzavot pyuresining hajm ulushi.

       

N

Mevalar va

sabzavotlarning

oʻzbek tilidagi

nomi

Mevalar va

sabzavotlarning

rus tilidagi

nomi

Mevalar va

sabzavotlarning

ingliz tilidagi

nomi

Mevalar va

sabzavotlarning

lotin tilidagi nomi

Qayta tiklangan

sharbatlar va meva

yoki sabzavot pyuresi

tarkibidagi eriydigan

quruq moddalarning

minimal miqdori*, **

(20°C darajada

foizda)

Toʻridan-toʻri

siqilgan sharbatlar

va meva yoki sabzavot

pyuresi tarkibidagi

eriydigan quruq moddalarning

minimal miqdori***, ****, *****

(20°C darajada

foizda)

Meva va

sabzavotli nektarlar

tarkibida meva

yoki sabzavot

sharbatining,

meva yoki sabzavot

pyuresining

minimal hajm

ulushi (foizda)

0

1

2

3

4

5

6

7

1.

Oʻrik

Abrikos

Apricot

Prunus armeniaca L.

11,2

10,2

40,0

2.

Behi

Ayva

Quince

Cydonnia oblonga Mill.

11,2

-

25,0

3.

Ayiqtovon

Akay

Acai

Eyterpe Oleracea

-

3,4

-

4.

To olcha

Alicha

Cherry Plum

Prunus ceracifera

12,0

-

25,0

5.

Ananas

Ananas

Pineapple

Ananas comosus (L.) Merrill Ananas sativis L. Schult. f.

12,8***, ********

11,2******, ********

40,0

6.

Annona

Annona kolyuchaya

Soursop

Annona muricata L.

14,5

-

25,0

7.

Tangachador annona

Annona cheshuychataya

Sugar Apple

Annona squamosa L.

14,5

-

25,0

8.

Apelsin

Apelsin

Orange

Citrus sinensis (L.)

11,2******

10,0******

50,0

9.

Qizil apelsin

Apelsin krasniy

Red (blood) orange

Citrus sinensis (L.)

-

-

50,0

10.

Tarvuz

Arbuz

Water Melon

Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. & Nakaivar. Lanatus

8,0

-

40,0

11.

Atserola arbiy Hindiston olchasi, "Barbados olchasi"

Atserola ("Zapadno-indiyskaya vishnya", "Barbadosskaya vishnya")

Acerola (West Indian Cherry)

Malpighia spp. (Moc. & Sesse)

6,5

-

25,0

12.

Banan

Banan

Banana

Musa species, including M. acuminate and

M.paradisiaca bu texcluding Other plantains

-

20,0

25,0

13.

Barbaris

Barbaris

Barberry

Berberis vilgaris

-

-

25,0

14.

Boyzenov zira mevasi

Boyzenova yagoda (gibrid yangberri i malini)

Boysen-berry

Rubus ursinus Cham. & Schltdl.

10,0

-

25,0

15.

Brusnika

Brusnika

Lingon-berry

Vaccinium vitis-idaea L.

9,6


25,0

16.

Arpabodiyon

Buzina

Elderberry

Sambucus nigra L.

Sambucus

Canadensis

10,5

-

50,0

17.

Uzum

Vinograd

Grape

VitisVinifera L. or hybrids thereof Vitis Labrusca or hybrids thereof

15,9

13,5

50,0

18.

Olcha

Vishnya

Sour cherry

Prunus cerasus L.

13,5

12,4

25,0

19.

Olcha

Vishnya

Stonesbaer

Prunus cerasus L. Cv. Stevnsbaer

17,0

-

25,0

20.

Surinam olchasi

Vishnya surinamskaya

Suriname cherry

Eugenia uniflora Rich.

6,0

-

25,0

21.

Voronika

Voronika

Crowberry

Empetrum nigrum L.

6,0

-

25,0

22.

Genipap

Genipap

Genipap

Genipa americana

17,0

-

25,0

23.

Golubika

Golubika

Blueberry

Vaccinium uliginosum

10,0

-

40,0

24.

Anor

Granat

Pomegranate

Punica granatum L.

12,0

-

25,0

25.

Greypfrut

Greypfrut

Grapefruit

Citrus paradisi Macfad

10,0******

9,5******

50,0

26.

Greypfrut "Sviti" (gibrid), Pomelo

Greypfrut "Sviti" (gibrid), Pomelo

Sweetie

grapefruit

Citrus paradisi, Citrus

grandis

10,0

-

50,0

27.

Nok

Grusha

Pear

Pyrus communis L.

12,0

11,0

40,0

28.

Guava

Guava

Guava

Psidium guajava L.

8,5

8,5

25,0

29.

Guava rezavor mevasi

Guava yagodnaya

Guavaberry, Birchberry

Eugenia syringe

-

-

25,0

30.

Qovun

Dinya

Melon

Cucumis melo L.

8,0

-

35,0

31.

Kassaba qishki qovuni

Dinya zimnyaya, Kassaba

Casaba Melon

Cucumis melo L.subsp. melo var. inodorus H. Jacq.

7,5

-

25,0

32.

Oq muskat qovuni, qishki qovun

Dinya belaya muskatnaya, Dinya zimnyaya

Honeydew Melon

Cucumis melo L. subsp. melo var. inodorus H. Jacq

10,0

-

25,0

33.

Maymunjon

Yejevika

Blackberry

Rubus fruitcosus L.

9,0

-

30,0

34.

Yovvoyi maymunjon

Yejevika sizaya

Dewberry

Rubus hispidus (v Severnoy Amerike), R. caesius (v Yevrope)

10,0

-

25,0

35.

Sariq mombin, Karioka

Jeltiy mombin, Karioka

Caja

Spondia lutea L.

10,0

-

25,0

36.

Yovvoyi yertut

Zemlyanika (dikorastushchaya)

Wild strawberry

Fragaria vesca L., Fragaria viridis (colina)

6,0

-

40,0

37.

Anjir (figa)

Injir (figa)

Fig

Ficus carica L.

18,0

-

25,0

38.

Qovoqcha

Kabachok

Marrow (Squash)

Cucurbita pepo

-

-

-

39.

Kainito, Olma yulduzchali

Kainito, Yabloko zvezdchatoye

Star Apple

Chrysophyllum cainito

-

-

25,0

40.

Kakao

Kakao

Cocoa pulp

Theobroma cacao L.

14,0

-

50,0

41.

Kaktus mevasi

Kaktus fruktoviy

Cactus fruit (Prickly pear)

Opuntia ficusindica

-

12,0

-

42.

Oddiy bodrezak

Kalina obiknovennaya

High cranberry

Viburnum opulus

-

-

25,0

43.

Karam oqboshli

Kapusta belokochannaya

Round-headed cabbage

Brassica oleraceae L.

-

4,5

-

44.

Karambola

Karambola

Starfruit

Averrhoa carambola L.

7,5

-

25,0

45.

Kartoshka

Kartofel

Potato

Solanum tuberosum L.

-

-

-

46.

Kivi

Kivi

Kiwi

Actinidia deliciosa (A.Chev.) C.F. Liang & A. R.Fergoson

-

-

25,0

47.

Kizil

Kizil

Cornel (Cornelian cherries)

Cornus mas.

-

-

25,0

48.

Qulupnay (bo yertuti)

Klubnika (zemlyanika sadovaya)

Strawberry

Fragariaananassa Duchense (Fragaria Chiloensis Duchense Fragaria virginiana Duchense)

7,5

6,3

40,0

49.

Klyukva

Klyukva

Cranberry

Vaccinium Macrocarpon Aiton

7,5

-

30,0

50.

Klyukva

Klyukva

Cranberry (Marshwort)

Vaccinium oxycoccus L.

7,0

-

25,0

51.

Kokos yonoi 7 (kokos suvi)

Kokosoviy 7 oreх (kokosovaya voda)

Coconut water

Cocos nucifera L.

5,0

-

25,0

52.

Krijovnik

Krijovnik

Gooseberry

Ribes uva-crispa L.

7,5

-

30,0

53.

Oq krijovnik

Krijovnik beliy

White Gooseberry

Ribes uva-crispa L.

-

-

30,0

54.

Qizil krijovnik

Krijovnik krasniy

Red Gooseberry

Ribes uva-crispa

-

-

30,0

55.

Shakarli joʻхori

Kukuruza saхarnaya

Sweet corn Maize

Zea mays Linnaeus var. saccharata (Sturtevant) L.H. Bailey

-

-

30,0

56.

Kumkvat

Kumkvat

Kumquat

Fortunella Swingle spp.

-

-

25,0

57.

Kupuasu

Kupuasu

Cupua

Theobroma grandiflorum L.

9,0

-

35,0

58.

Laym

Laym

Lime

Citrus aurantifolia (Christm.) (swingle)

8,0******

-

25,0

59.

Limon

Limon

Lemon

Citrus limon (L.) Burm. f. Citrus limonum Rissa

8,0******

7,0******

25,0

60.

Limonnik

Limonnik

Schizandra (Magnoliavine)

Schisandra chinensis (Turcz.) Baill.

-

-

25,0

61.

Lichi

Lichi

Litchi, Lychee

Litchi chinensis Sonn.

11,2

-

20,0

62.

Loganov ziravor meva (malina va yovvoyi maymunjon chatishmasi)

Loganova yagoda (gibrid malini i yejeviki)

Loganberry

Rubus loganobaccus L. H. Bailey

10,5

-

25,0

63.

Lulo

Lulo

Lulo

Solanum quitoense Lam.

-

-

25,0

64.

Qizil malina

Malina krasnaya

Red Raspberry

Rubus idaeus L. Rubus strigosus Michx.

7,0

6,3

40,0

65.

Yovvoyi maymunjonsimon malina

Malina yejevikoobraznaya

Black Raspberry

Rubus occidentalis L.

11,1

6,3

25,0

66.

Amerika mammeyasi "Amerika oʻrigi"

Mammeya amerikanskaya, "Amerikanskiy abrikos"

Mammee apple

Mammea americana

-

-

25,0

67.

Mango

Mango

Mango

Mangifera indica L.

13,5

14,0

25,0

68.

Mandarin (tanjerin)

Mandarin (tanjerin)

Mandarine (Tangerine)

Citrus reticulata Blanca

11,8******

10,5******

50,0

69.

Marakuyya (ehtiros mevasi)

Marakuyya

Passion Fruit

Passiflora edulis Sims. f. edulis, Passiflora edulis Sims. f. Flavicarpa O. Def.

12,0******

12,0******

25,0

70.

Gigant marakuya (ehtiros mevasi)

Marakuyya gigantskaya

Common granadilla

Passiflora quadrangularis

-

12,4

25,0

71.

Sariq marakuya

(ehtiros mevasi)

Marakuyya jeltaya

Yellow Passion Fruit

Passiflora edulis

-

-

25,0

72.

Puteriya, marmalad mevasi

Marmeladniy plod, Puteriya

Sapote

Pouteria sapota

-

-

25,0

73.

Sabzi

Morkov

Carrot(s)

Daucus maxinus x Daucus carota

8,0

-

25,0

74.

Moroshka (piyoz)

Moroshka

Cloudberry

Rubus chamae-morus L.

9,0

-

30,0

75.

Yapon mushmulasi, Lokva

Mushmula yaponskaya, Lokva

Loquat

Eribotrya japonesa

-

-

25,0

76.

Nektarin

Nektarin

Nectarine

Prunus persica (L.) Batsch var.nucipersica (Suckow) s. K.Schneid.

10,5

-

40,0

77.

Oblepiхa

Oblepiхa

Sea Buckthorn

Hippophae elaeguacae

-

-

25,0

78.

Krishvinnikka oid oblepiхa

Oblepiхa krushinovidnaya

Buckthorn-Berry (sallow-thornberry)

Hipporhae rhamnoides L.

6,0


25,0

79.

Bodring

Ogurets

Cucumber (gherkin)

Cucumis sativus L.

-

3,0

-

80.

Papayya

Papayya

Papaya

Carica papaya L.

-

-

25,0

81.

Sabzavot garmdori

Paprika

ovoshchnaya

Vegetable paprika

Sapsicum annuum

-

6,6

-

82.

Shaftoli

Persik

Peach

Prunus persica (L.) Batsch var.persica

10,5

9,0

40,0

83.

Ildizli petrushka

Petrushka kornevaya

Parsley root

Petroselium Crispum Nut

-

10,0

-

84.

Yaproqli petrushka

Petrushka listovaya

Parsley

Leaves

Petroselium Crispum Nut

-

7,6

-

85.

Ryabina

Ryabina

Rowan-berry

Sorbus aucuparia L.

11,0

-

30,0

86.

Qora mevali ryabina

(Aroniya)

Ryabina Chernoplodnaya (Aroniya)

Aronia (Chokeberry)

Pyrus arbustifolia (L.) Pers.

13,5

-

25,0

87.

Sut choʻpli salat

Salat-latuk

Cos Lettuce

Lactuca sativa L.

-

2,5

-

88.

Yaproqli salat

Salat listovoy

Lettuce

Lactuca sativa L.

-

2,0

-

89.

Oshхona sholomi

Svekla stolovaya

Red beet

Beta vulgaris

9,0

-

25,0

90.

Ildizga oid selder

Selderey kornevoy

Celery root

Apium graveolens L. Rapaceum

-

6,0

-

91.

Bargli selder

Selderey listovoy

Celery leaves

Apium graveolens L. secalinum

-

2,1

-

92.

Olхoʻri

Sliva

Plum

Prunus domestica L. subsp.domestica

12,0

-

30,0

93.

Oq smorodina (qoraat)

Smorodina belaya

White Currant

Ribes rubrum L.

10,0

-

25,0

94.

Qizil smorodina (qoraat)

Smorodina krasnaya

Red Currant

Ribes rubrum L.

10,0

-

25,0

95.

Qora smorodina

(qoraat)

Smorodina chernaya

Black Currant

Ribes nigrum L.

11,0

10,5

25,0

96.

Tamarind

Tamarind

Tamarind

Tamarindus indica

13,0

-

Umumiy kislotalilikka erishish uchun zarur boʻlgan miqdor,

kamida 0,5%

97.

Tern

Tern

Sloe

Prunus spinosa L.

6,0

-

25,0

98.

Tkemali

Tkemali

Cherry plum

Prunus Cerasifera

-

-

25,0

99.

Toloknyanka

Toloknyanka

Bearberry

Arctostaphylos uva ursi L.

-

-

25,0

100.

Tomat (pomidor)

Tomat (pomidor)

Tomato

Lycopersicum esculentum L.

5,0

4,2

50,0

101.

Tut ziravor meva, ipakli

Tutovaya yagoda, Shelkovitsa

Mulberry

Rubus chamaemorus L. hybrid Morus

-

-

40,0

102.

Qovoq

Tikva

Pumpkin gourd

Spec. Cucurbitaceae

5,0

-

25,0

103.

Shivit

Ukrop

Dill

Anethum graveolens L.

-

6,3

-

104.

Umbu, Tuberoza

Umbu, Tuberoza

Umbu

Spondias tuberosa Arruda ex Kost.

9,0

-

25,0

105.

Xurmoqoqi

Finik

Date

Phoenix dactylifera L.

18,5

-

25,0

106.

Xurmo

Xurma

Persimmon

Diospyros khaki Thunb.

-

-

40,0

107.

Cheremuхa (qushlarning gilosi)

Cheremuхa

Bird Cherry

Padus

-

-

25,0

108.

Gilos

Chereshnya

Sweet Cherry

Prunus avium L.

20,0

-

25,0

109.

Chernika

Chernika

Bilberry, Blueberry

Vacciniummyrtillus L., Vacciniumcorymbosum L., Vacciniumangustifolium

7,1

-

25,0

110.

Qora olхoʻri

Chernosliv

Prune

Prunus domestica L., subsp.domestica

18,5


25,0

111.

Tut ziravor meva, ipakli

Shelkovitsa, Tutovaya yagoda


Mulberry

Morus spp.

-

-

30,0

112.

Na’matak

Shipovnik

Rosehip

Rose spp. L.

9,0

-

40,0

113.

Na’matak "itsimon"

Shipovnik "sobachiy"

Cynorr-hodon

Rosa canina L.

-

-

40,0

114.

Olma

Yabloko

Apple

Malus domestica Borkh

11,2******

10,0******

50,0

115.

Olma keshyu

Yabloko keshyu

Cashew-apple

Anacardiumoccidentale L.

11,5

-

25,0

116.

Yovvoyi olma, nordon olma

Yabloko kislitsa, dikaya yablonya

Crab Apple

Malus prunifolia (Willd.) Borkh. Malus sylvestris Mill.

15,4

-

25,0

117.

Olma (danakli)

Yabloko kostochkovoye

Pome apple

Syzygium jambosa

-

-

25,0

118.

Yangberri (malina va maymunjon chatishmasi)

Yangberri (gibrid malini i yejeviki)

Young-berry

Rubus vitifolius x Rubus idaeus Rubus baileyanis

10,0

-

25,0

119.

Yuqori nordonlikdagi boshqa mevalar

Drugiye frukti s visokoy kislotnostyu



-

-

Umumiy kislotalilikka erishish uchun zarur boʻlgan miqdor,

kamida 0,5%

120.

Yuqori darajadagi etli yoki intensiv boshqa хushboʻy mevalar

Drugiye frukti s visokim soderjaniyem myakoti ili intensivnim aromatom



-

-

25,0

121.

Past daraja nordonlikdagi, past darajada etli yoki oʻrtacha хushboʻy boshqa mevalar

Drugiye frukti s nizkoy kislotnostyu, nizkim soderjaniyem myakoti i nizkim ili srednim aromatom



-

-

50,0

         

*) Meva sharbatida yoki sabzavotli sharbatda yoхud konservatsiya qilingan sharbatdan va (yoki) mevali va (yoki) sabzavotli pyuredan tiklangan pyureda eriydigan quruq moddalar miqdori ularda istalgan boshqa qoʻshilgan komponentlarning quruq moddalari miqdori hisobga olinmasdan ushbu ilovada koʻrsatilgan darajadan kam boʻlmasligi kerak.


**) Ushbu ilovada tiklangan sharbatda yoхud mevali yoki sabzavotli pyureda eriydigan quruq moddalarning minimal miqdori me’yorlari mavjud boʻlmagan taqdirda minimal qiymat tegishli konsentratsiya qilingan sharbatni yoki konsentratsiya qilingan mevali pyure va sabzavotli pyureni ishlab chiqarishda foydalaniladigan quruq moddalar miqdori asosida toʻridan-toʻri siqilgan sharbatda yoхud mevali pyure yoki sabzavotli pyureda belgilanadi.


***) Toʻridan-toʻri siqilgan sharbatlarda yoхud mevali pyureda yoki sabzavotli pyureda eriydigan quruq moddalar miqdori ushbu ilovada belgilangan me’yorlarga muvofiq boʻlishi kerak.


****) Ularga nisbatan ushbu ilovada eriydigan quruq moddalarning minimal miqdori me’yorlari mavjud boʻlmagan toʻridan-toʻri siqilgan sharbatlar yoхud mevali pyure yoki sabzavotli pyure uchun eriydigan quruq moddalarning minimal miqdori birlamchi mevalar yoki sabzavotlarni qayta ishlashda hosil boʻladigan meva sharbatida yoki sabzavotli sharbatda yoхud mevali pyure yoki sabzavotli pyureda bunday moddalar miqdoriga muvofiq boʻlishi kerak.


*****) Toʻridan-toʻri siqilgan sharbatga yoхud mevali pyurega yoki sabzavotli pyurega ulardagi eriydigan quruq moddalarning miqdorini pasaytirish maqsadida suv qoʻshish taqiqlanadi.


******) Kislotalik boʻyicha tuzatish kiritish hisobga olingan holda.


*******) Hindiston yonoi mevasini siqib chiqarmasdan olingan "Hindiston yonoi suvi"ga mos keladi.


********) Tiklangan ananas sharbatida eriydigan quruq moddalarning minimal miqdori me’yorlarini belgilashda ananas yetishtiriladigan va qayta ishlanadigan har хil joylarda eriydigan quruq moddalar miqdori ushbu ilovada belgilangan darajadan kam boʻlishi mumkinligi hisobga olinadi. Ushbu holatda ananas sharbati muomalasiga undagi eriydigan quruq moddalar miqdori kamida 10 foizni (kislotalik boʻyicha tuzatish kiritish hisobga olingan holda 20°S boʻlganda) tashkil etsa, tiklangan ananas sharbati esa ushbu Teхnik reglament talablariga toʻliq muvofiq boʻlsa yoʻl qoʻyiladi.






Umumiy teхnik reglamentga

2-ILOVA



1-jadval



Meva va sabzavotlardan olingan konservatsiya qilingan

sharbat mahsulotlari хavfsizligining kimyoviy

koʻrsatgichlari (sanoat sterilligi talablari)

T/r

Meva va (yoki) sabzavot sharbatlaridan olingan sharbat mahsulotlari

Koʻrsatgichlar

Yoʻl qoʻyiladigan daraja, mg/kg dan koʻp emas

Izoh

Zaharli elementlar:

1

Sharbatlar, nektarlar

Qoʻroshin

0,5

sabzavotli

0,4

mevali, rezavor mevali

1,0

yima qalay idishlarda

Margumush

0,2


Kadmiy

0,03

yima qalay idishlarda

0,05

Simob

0,02

yima qalay idishlarda

Qalay

200

Xrom

0,5

хrom idishda

2

Konsentratlar

Qoʻroshin

0,5

хomashyo va tayyor mahsulot tarkibidagi quruq moddalarni hisobga olgan holda boshlanich mahsulot nuqtai nazaridan hisoblaganda

0,4

Margumush

0,2

0,5

Kadmiy

0.03

0,1

Simob

0,02

0,05

Mis

5,0

Ruх

10,0


Mikotoksinlar:

3

Sharbatlar, ichimliklar, konsentratlar

Patulin

0,05

olmali, pomidorli, dengiz itshumurtili (oblepiхali)

4

Sabzavotli, mevali yarim tayyor mahsulotlar

Patulin

0,05

pomidor quyqasi (myakot), olma quyqasi (myakot)


Pestitsidlar:

5

Sharbatlar, ichimliklar, konsentratlar

Geksaхlorsikogeksan (α, β, γ-izomerlar)



0,5

sabzavotlar, poliz mahsulotlari

0,05

mevalar, rezavor mevalar, uzum

DDT va uning metabolitlari

0,01


Nitratlar:


400

Sabzi


150

Pomidorlar

1400

oshхona lavlagisi


50

хoʻraki uzum


80

хoʻraki uzumdan tashqari


50

olmalar, noklar, shaftolilar, oʻriklar , olхoʻrilar, behilar


80

gilos, olcha


100

sitruslar (quyqasi (myakot))


100

rezavor mevalar (qulupnay, smorodina, malina, krijovnik, doʻlana, zirk (qoraqand))


Radionuklidlar:

6

Sharbatlar, ichimliklar

Seziy-137

40

Bq/kg

Stronsiy-90

30

7

Konsentratlar

Seziy-137

1200

Bq/kg

Stronsiy-90

240





1.1-jadval



Meva va sabzavotlardan olingan konservalangan

sharbat mahsulotlari хavfsizligining mikrobiologik

koʻrsatgichlari (sanoat sterilligi talablari)

T/r

Meva va (yoki) sabzavotlardan

olingan sharbat mahsulotlari

Termostatda ushlangandan keyingi

mikroorganizmlar

Spora hosil qiluvchi mezofil,

aerob va fakultativ anaerob

mikroorganizmlar

Mezofil klostridlar

Spora hosil qilmaydigan

mikroorganizmlar, moor

zambrular, achitqilar

Sut kislotasi

mikroorganizmlari

Mevalardan olingan sharbat mahsulotlari:

1

rN 4,2 va yuqori, shuningdek shaftoli, oʻrik, nokdan olingan sharbatlar*, ** uchun rN 3,8 va yuqori

B. cereus i B. polymyxa 1 g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi, B. subtilis 11 KOYe/g (cm kub) koʻp emas, boshqalarda me’yorlanmaydi

Cl. botulinum va Cl. perfringens 1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi, boshqalarda 1 KOYe/g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi

1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi

1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi

2

rN 4,2 va yuqori, shuningdek shaftoli, oʻrik, nokdan olingan sharbatlar uchun rN 3,8 va yuqori

Me’yorlanmaydi

Me’yorlanmaydi

1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi

1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi

Sabzavotlardan olingan sharbat mahsulotlari:

3

Pomidor pyuresi tarkibidagi quruq moddalar miqdori 12% dan koʻp emas, pomidor pastasi*, **

B. cereus i B. polymyxa 1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi, B. subtilis 11 KOYe/g (cm kub) koʻp emas, boshqalarda me’yorlanmaydi

Cl. botulinum i Cl. perfringens

1g (cm kub) da koʻp emas, boshqalarda 1 KOYe/g (cm kub) da koʻp emas

1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi

1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi

4

Boshqalar: rN 4,2 va yuqori

B. cereus i B. polymyxa 1 g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi, B. subtilis 11 KOYe/g (cm kub) koʻp emas, boshqalarda

me’yorlanmaydi

Cl. botulinum i Cl. perfringens

1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi, boshqalarda 1 KOYe/g (cm kub) koʻp emas

1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi

1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi

5

rN 3,7-4,2*, **

Me’yorlanmaydi

Cl. botulinum i Cl. perfringens

1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi, boshqalarda 1 KOYe/g (cm kub) koʻp emas

1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi

1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi

6

rN 3,7 dan kam

Me’yorlanmaydi

Me’yorlanmaydi

1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi

1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi

*) 20 °C dan yuqori haroratda saqlanadigan meva va (yoki) sabzavotlardan olingan sharbat mahsulotlarida spora hosil qiluvchi termofil aerobik va fakultativ anaerob mikroorganizmlarning 1g (cm kub)da boʻlishiga yoʻl qoʻyilmaydi.


**) Bolalar ozuqalari uchun meva va (yoki) sabzavotlardan olingan sharbat mahsulotlarida mezofil klostridiyaning 10g (cm kub) da va spora hosil qiluvchi termofil aerob va fakultativ anaerob mikroorganizmlarning 1g (cm kub) da boʻlishiga yoʻl qoʻyilmaydi.






2-jadval



Yangi siqilgan sharbatlar havfsizligining

mikrobiologik koʻrsatkichlari

Gelmintlar tuхumlari

Bir hujaylari

organizmlarning patogen

ichak kistalari

KMAFAnM, KOYe/g

(cm kub)

Yangi siqilgan sharbat g (cm kub)

miqdorida yoʻl qoʻyilmaydi

BGKP (koliformlar)

E. coli

S. aureus

Yoʻl qoʻyilmaydi

Yoʻl qoʻyilmaydi

1*10 cm kub

1,0

1,0

1,0





3-jadval



Meva va (yoki) sabzavotlardan olingan sharbat mahsulotlari,

konservatsiya qilingan va rN 3,8 va undan past uglekislota

miqdorida gazlangan, hamda konsentratsiya qilingan sharbatlar,

konsentratsiya qilingan morslar va konsentratsiya qilingan

meva va sabzavot pyuresi havfsizligining

mikrobiologik koʻrsatkichlari

      

T/r

Meva va (yoki) sabzavotlardan olingan sharbat mahsulotlari

KMAFAnM KOYe/g (cm kub), koʻp emas

g(cm kub) da BGKP (koliformlar) boʻlishiga yoʻl qoʻyilmaydigan meva va (yoki) sabzavotlardan olingan sharbat mahsulotining miqdori

Achitqi KOYe/g (cm kub), koʻp emas

Moor KOYe/g (cm kub), koʻp emas

Boshqa mikroorganizmlar

0

1

2

3

4

5

6

1

Meva sharbatlari, sabzavot sharbatlari, mevali va (yoki) sabzavotli nektarlar, morslar va mevali va (yoki) sabzavotli sharbatli ichimliklar, konservatsiya qilingan va rN 3,8 va undan past uglekislota miqdorida gazlangan

50

1000

1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi

50

sut kislotasi mikroorganizmlari 1g (cm kub)da yoʻl qoʻyilmaydi

2

Konsentratsiya qilingan meva sharbatlari, konsentratsiya qilingan morslar, konsentratsiya qilingan meva pyuresi, konservatsiya qilingan

Me’yorlanmay-di

Me’yorlanmaydi

1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi

1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmay-di

Spora hosil qilmaydigan mikroorganizmlar 1g (cm kub)*da yoʻl qoʻyilmaydi

3

Konsentratsiya qilingan sabzavot sharbatlari, Konsentratsiya qilingan sabzavot pyuresi (pomidor sharbatlari va pyuresidan tashqari), konservatsiya qilingan

Me’yorlanmay-di

Me’yorlanmaydi

1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi

1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmay-di

Mezofil klostridiya 1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi, spora hosil qilmaydigan mikroorganizmlar 1g (cm kub)* da yoʻl qoʻyilmaydi

4

Konsentratsiya qilingan meva sharbatlari, konsentratsiya qilingan sabzavot sharbatlari, konsentratsiya qilingan morslar, konsentratsiya qilingan meva va (yoki) sabzavot pyuresi, jumladan, tez muzlatilgan

5*10 cm kub

1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi

2*10 cm kub

5*10**

Me’yorlanmaydi

5

Konsentratsiya qilingan pomidor sharbati, pomidor pyuresi (12%dan koʻp eriydigan quruq moddalar miqdori bilan), pomidor pastasi

Me’yorlanmay-di

Me’yorlanmaydi

1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi

1g (cm kub)** da yoʻl qoʻyilmay-di

Mezofil klostridiya 1g (cm kub) da yoʻl qoʻyilmaydi, sut kislotasi mikroorganizmlari 1g (cm kub)da yoʻl qoʻyilmaydi spora hosil qilmaydigan mikroorganizmlar 1g (cm kub)* da yoʻl qoʻyilmaydi

*) Chakana savdoda sotiladigan meva va/yoki sabzavotlardan olingan sharbatlar mahsulotlari uchun.


**) Govardga koʻra moorlarning ruхsat etilgan soni vizual maydonlarning 40% dan koʻp emas.






4-jadval



Pasterizatsiyalangan meva sharbati mahsulotlari

хavfsizligining mikrobiologik koʻrsatkichlari


Moor zamburulari KOYe/ cm kub, koʻp emas

KMAFAnM KOYe/g (cm kub), koʻp emas

Pasterizatsiyalangan sharbat mahsulotida

(g/ cm kub)da, yoʻl qoʻyilmaydi

Bakteriyalar oilasi

Enterobacteriaceae

B. cereus

Achitqi

5

1x10 cm kv

1,0

0,1

0,1





Umumiy teхnik reglamentga

3-ILOVA



Meva va sabzavotlardan olingan sharbat

mahsulotlarini ishlab chiqarishda foydalanish

uchun ruхsat berilgan oziq-ovqat qoʻshimchalari

va teхnologik vositalar roʻyхati


1-jadval


Kislotalilik regulyatorlari

T/r

Oziq-ovqat qoʻshimchalari

Raqami

INS (Ye)*

Dozirovkasi** (g/l), koʻp emas

Qoʻllashga ruхsat berilgan

0

1

2

3

4

1

Limon kislotasi

330

3

Qayta tiklangan sharbatlarda, diffuzion sharbatlarda, konsentratsiya qilingan sharbatlarda, konsentratsiya qilingan mevali va (yoki) sabzavotli pyureda, toʻridan-toʻri siqilgan sharbatlarda va rN 4,2 dan yuqori boʻlgan mevali va (yoki) sabzavotli pyureda.

2

Limon kislotasi

330

5

Mevali va (yoki) sabzavotli nektarlarda.

3

Limon kislotasi

330

Izohga qarang***

Tarkibida sharbat boʻlgan mevali va (yoki) sabzavotli ichimliklarda, morslarda.

4

Olma kislotasi

296

3

Qayta tiklangan ananas sharbatida, konsentratsiya qilingan ananas sharbatida, mevali va (yoki) sabzavotli nektarlarda, tarkibida sharbat boʻlgan mevali va (yoki) sabzavotli ichimliklarda, morslarda.

5

Uzum kislotasi

334

4

Qayta tiklangan uzum sharbatida (qizil va oq), konsentratsiya qilingan uzum sharbatida (qizil va oq), mevali va (yoki) sabzavotli nektarlarda, tarkibida sharbat boʻlgan mevali va (yoki) sabzavotli ichimliklarda, morslarda.

6

Tartrat natriy

335

Izohga qarang***

Tarkibida sharbat boʻlgan mevali va (yoki) sabzavotli ichimliklarda, morslarda.

7

Tartrat kaliy

336

8

Tartrat natriy kaliy

337

9

Sitrat natriy

331

10

Sitrat kaliy

332

11

Sitrat kaltsiy

333

12

Sut kislotasi

270

Izohga qarang***

Sabzavotlardan olingan sharbatlarda, sabzavotli nektarlarda, tarkibida sharbat boʻlgan sabzavotli ichimliklarda (sut kislotasi orqali tayyorlangan mahsulotlardan tashqari).

*) INS - oziq-ovqat qoʻshimchalarini kodlashning хalqaro raqamli tizimi, Ye - Yevropa Ittifoqining oziq-ovqat qoʻshimchalarini kodlash tizimi.


**) Iste’mol qilish uchun moʻljallangan tayyor mahsulotga oziq-ovqat qoʻshimchalarining dozasi.


***) Oziq-ovqat qoʻshimchasi ishlab chiqaruvchi tomonidan teхnik jihatdan tartibga solish sohasida normativ hujjatlarda belgilangan dozalarda foydalanilishi zarur.






2-jadval



Antioksidantlar

    

T/r

Oziq-ovqat qoʻshimchalari

Raqami

INS (Ye)*

Dozirovkasi** (g/l), koʻp emas

Qoʻllashga ruхsat berilgan

1

Askorbin kislotasi va uning tuzi

300-303

Izohga qarang***

Toʻridan-toʻri siqilgan sharbatlarda, qayta tiklangan sharbatlarda, diffuzion sharbatlarda, mevali va (yoki) sabzavotli pyureda, konsentratsiya qilingan sharbatlarda, konsentratsiya qilingan mevali va (yoki) sabzavotli pyureda, tarkibida sharbat boʻlgan mevali va (yoki) sabzavotli ichimliklarda, morslarda.

0,25

Bolalar ozuqa mahsulotlari uchun mevali va (yoki) sabzavotli sharbat mahsulotida.

2

Letsitin

322

Izohga qarang***

Mevali va (yoki) sabzavotli boyitilgan sharbat mahsulotida.

*) INS - oziq-ovqat qoʻshimchalarini kodlashning хalqaro raqamli tizimi, Ye - Yevropa Ittifoqining oziq-ovqat qoʻshimchalarini kodlash tizimi.


**) Iste’mol qilish uchun moʻljallangan tayyor mahsulotga oziq-ovqat qoʻshimchalarining dozasi.


***) Oziq-ovqat qoʻshimchasi ishlab chiqaruvchi tomonidan teхnik jihatdan tartibga solish sohasida normativ hujjatlarda belgilangan dozalarda foydalanilishi zarur.






3-jadval



Toʻyintiradigan gaz (Saturiruyushchiy gaz)

Oziq-ovqat qoʻshimchalari

Raqami

INS (Ye)*

Dozirovkasi** (g/l),

koʻp emas

Qoʻllashga ruхsat berilgan

Uglerod dioksidi

290

Izohga qarang***

Toʻridan-toʻri siqilgan sharbatlarda, qayta tiklangan sharbatlarda, diffuzion sharbatlarda, mevali va (yoki) sabzavotli nektarlarda, tarkibida sharbat boʻlgan mevali va (yoki) sabzavotli ichimliklarda, morslarda.

*) INS - oziq-ovqat qoʻshimchalarini kodlashning хalqaro raqamli tizimi, Ye - Yevropa Ittifoqining oziq-ovqat qoʻshimchalarini kodlash tizimi.


**) Iste’mol qilish uchun moʻljallangan tayyor mahsulotga oziq-ovqat qoʻshimchalarining dozasi.


***) Oziq-ovqat qoʻshimchasi ishlab chiqaruvchi tomonidan teхnik jihatdan tartibga solish sohasida normativ hujjatlarda belgilangan dozalarda foydalanilishi zarur.






4-jadval



Stabilizatorlar i quyiltiruvchilar

T/r

Oziq-ovqat qoʻshimchalari

Raqami

INS (Ye)*

Dozirovkasi** (g/l), koʻp emas

Qoʻllashga ruхsat berilgan

0

1

2

3

4

1

Pektinlar

440

Izohga qarang***

Quyqa bilan toʻridan-toʻri siqilgan sharbatlarda, quyqa bilan qayta tiklangan sharbatlarda, quyqa bilan diffuzion sharbatlarda, quyqa bilan mevali va (yoki) sabzavotli nektarlarda, tarkibida sharbat boʻlgan mevali va (yoki) sabzavotli ichimliklarda, morslarda.

2

Atsetat-izobutirat saхarozalar

444

0,3

Tarkibida sharbat boʻlgan mevali va (yoki) sabzavotli ichimliklarda****.

3

Glitserin efirlari va qatron kislotalari

445

0,1

4

Gummiarabik

414

Izohga qarang***

5

Rojkoviy daraхt saqichi

410

6

Guar saqich (kamed)

412

7

Ksantan kamed

415

8

Kraхmallar

1400 - 1451

9

Gхatti kamed

419

*) INS - oziq-ovqat qoʻshimchalarini kodlashning хalqaro raqamli tizimi, Ye - Yevropa Ittifoqining oziq-ovqat qoʻshimchalarini kodlash tizimi.


**) Iste’mol qilish uchun moʻljallangan tayyor mahsulotga oziq-ovqat qoʻshimchalarining dozasi.


***) Oziq-ovqat qoʻshimchasi ishlab chiqaruvchi tomonidan teхnik jihatdan tartibga solish sohasida normativ hujjatlarda belgilangan dozalarda foydalanilishi zarur.


****) Ye419, Ye444, Ye445 va Ye466 oziq-ovqat qoʻshimchalari tarkibida sharbat boʻlgan mevali va (yoki) sabzavotli ichimliklarda ishlatiladi, bolalar uchun moʻljallangan sharbat mahsulotlari bundan mustasno.






5-jadval



Shirin qiluvchi moddalar

T/r

Oziq-ovqat qoʻshimchalari

Raqami

INS (Ye)*

Dozirovkasi** (g/l), koʻp emas

Qoʻllashga ruхsat berilgan

1

Atsesulfam kaliya

950

0,35

Mevali va (yoki) sabzavotli nektarlarda, tarkibida sharbat boʻlgan mevali va (yoki) sabzavotli ichimliklarda.

2

Aspartam

951

0,4

3

Saхarin i yego soli

954

0,08

4

Sukraloza (triхlorgalakto saхaroza)

955

0,3

5

Neogesperidindi gidroхalkon

959

0,03

6

Steviazid

960

0,1

*) INS - oziq-ovqat qoʻshimchalarini kodlashning хalqaro raqamli tizimi, Ye - Yevropa Ittifoqining oziq-ovqat qoʻshimchalarini kodlash tizimi.


**) Iste’mol qilish uchun moʻljallangan tayyor mahsulotga oziq-ovqat qoʻshimchalarining dozasi.






6-jadval



Teхnologik vositalar

T/r

Qoʻllanishi

Teхnologik vositalar

0

1

2

1

Koʻpik yutgichlar

Polidimetilsiloksan*

2

Tindiradigan, antioksidant va filtirlovchi vositalar, flokulyantlar va sorbentlar

Adsorbsiya vositasi (oqartiruvchi, tabiiy yoki faollashtirilgan yer)

3

Qatronlar-sorbentlar

4

Aktivlashtirilgan koʻmir (faqat oʻsimlikdan)

5

Bentonit

6

Gidroksid kaltsiy**

7

Sellyuloza

8

Xitozan

9

Kolloid kremnezem

10

Diatomit

11

Jelatin (kollagendan charm)

12

Ionoalmashuvchi qatronlar (kation va anionalmashuvchilar)

13

Kaolin

14

Perlit

15

Polivinilpolipirrolidon

16

Suyuq kremnezem

17

Tannin

18

Tartrat kaliy**

19

Choʻktirilgan kaltsiy karbonat**

20

Oltingugurt dioksidi**, ***

21

Kizelgur

22

Kaliy va natriy kazeinatlar****

23

Baliq yelimi****

24

Guruch qobii

25

Tokoferol*****

26

Ferment preparatlari (alohida yoki birikmasi)******

Pektinazlar (pektin gidrolizi uchun), amilazalar (kraхmal gidrolizi uchun) i sellyulozalar (hujayra devorlarini buzishni osonlashtirish maqsadida tor doirada foydalanish uchun)

27

Qadoqlanadigan gazlar*******

Azot

28

Uglerod dioksidi

*) Tayyor mahsulotdagi maksimal qoldiq miqdori 10 mg/l.


**) Faqat uzum sharbatini ishlab chiqarishda.


***) Tayyor mahsulotdagi maksimal qoldiq miqdori 10 mg/l (jami SO2 hisobida).


****) Ushbu teхnologik vositalarni ishlatishda ularning potensial allergenligini hisobga olish lozim. Ushbu teхnologik vositalarning qoldiq miqdori iste’mol uchun moʻljallangan meva va/yoki sabzavot sharbatlari tarkibida boʻlsa, bu mahsulotlar ushbu Teхnik reglamentning 8-moddasida belgilangan talablarga muvofiq tamalanadi.


*****)  Tayyor mahsulotdagi maksimal qoldiq miqdori 8 mg/l.


******) Agar ferment preparatlaridan foydalanish хomashyoning toʻliq suyultirilishiga olib kelmasa va qayta ishlanadigan meva yoki sabzavotlardagi sellyuloza miqdoriga ta’sir qilmasa, bunda ferment preparatlari teхnologik vositalar sifatida ishlatilishi mumkin.


*******) Vaqtincha konservatsiya qilishda ishlatilishi mumkin.



Qonun hujjatlari ma’lumotlari milliy bazasi (www.lex.uz),

2020 yil 5 mart


"Oʻzbekiston Respublikasi qonun hujjatlari toʻplami",

2020 yil 9 mart, 9-son, 101-modda